I SilviaBo får ni bo tillsammans, länge.

Tillsammans med Stiftelsen Silviahemmet har BoKlok utvecklat bostäder, kallade SilviaBo, för äldre och personer med demenssjukdom. SilviaBo är inget vårdboende utan vanliga bostäder till en rimlig kostnad, anpassade för personer där minst en i hushållet är drabbad av demenssjukdom.

Idag tvingas par ofta flytta isär för att livet i den vanliga bostaden inte längre fungerar. SilviaBo möjliggör att dessa par kan bo tillsammans längre, förhoppningsvis resten av livet.

I takt med den åldrande befolkningen ökar behovet av bostäder för äldre och personer med demenssjukdom. Samtidigt ökar också kostnaderna för kommunernas äldreomsorg. SilviaBo sänker kommunernas kostnader genom att behovet av äldreboenden minskar. Genom modernt industriellt byggande kan priset eller hyran för SilviaBo hållas nere så att människor med vanliga plånböcker har råd.

Vi lever längre

I Sverige har medellivslängden ökat nästan oavbrutet sedan slutet på 1800-talet och utvecklingen fortsätter. Snart kommer var fjärde person vara över 65 år. Idag är
cirka 500 000 personer över 80 år och år 2030 beräknas 800 000 vara 80 år eller äldre.

Det är fantastiskt att många kommer leva länge, men det innebär också att ett stort antal kommer vara drabbade av sjukdomar och funktionsnedsättningar som är vanliga i hög ålder. En av de vanligaste åldersrelaterade sjukdomarna är demens. Det finns idag cirka 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige och antalet ökar med den åldrande befolkningen. Var femte person över 85 år är drabbade, enligt Socialstyrelsen.

Pilotprojetet på Drottningsholmsmalmen

SilviaBo på Drottningholmsmalmen, Ekerö kommun, är ett pilotprojekt med speciella förutsättningar. Lägenheterna är byggda för att underlätta för personer med demenssjukdom i en unik miljö och i nära anslutning till Silviahemmets dagverksamhet med specialutbildad personal.

Lägenheterna på 55 kvm har två rum och kök samt balkong eller terrass. Vardera byggnad har en gemensam entré med loftgång. Därifrån går dörrar in till respektive lägenhet. Till det övre planet finns hiss.

Idén tog sin form i början av 2016 och tack vare modernt industriellt byggande är bostäderna inflyttningsklara mindre än ett och ett halvt år senare. I maj 2017 invigde H.M Drottning Silvia pilotprojektet och i augusti samma år beräknas hyresgästerna flytta in.

Historien om SilviaBo

Det började med afternoon tea på Silviahemmet en novemberdag 2015. Ordförande i Silviahemmet, H.M. Drottningen, hade bjudit in IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och ett mindre sällskap för att presentera Silviahemmet. Kamprad blev imponerad över verksamheten och inte minst att Drottningen från start valt att satsa på undersköterskor och skapat förutsättning för dem att erhålla spetskompetens i demensvård och omsorg.

Ingvar Kamprad ville därför stödja Drottningens engagemang i det fortsatta arbetet. H.M. Drottningen föreslog då att dessa medel skulle kunna bidra till att förverkliga Silviahemmets nästa vision.

På Silviahemmets 20-årsjubileum den 17 maj 2016 presenterade H.M. Drottningen Silviahemmets nästa steg i utvecklingen – SilviaBo.

Silviahemmets kunskap om demenssjukdom, funktionell och demensvänlig miljö – IKEA:s kunskap om inredning, smarta lösningar och trivsamma hem – BoKlok:s kunskap om bostadsbyggande med ekonomiskt och hållbart tänkande, har i ett gemensamt arbete lett till konceptet SilviaBo.

 

Vill du veta mer om SilviaBo eller Silviahemmet? Läs gärna mer om invigningen av de nya bostäderna på Silviahemmets webbsida här

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till våra affärsutvecklare. De gillar när mobilen ringer eller mejlboxen fylls på!

Kontakta oss
Kontakta oss

Öresund

Skåne län

Thomas Lehrecke

Thomas Lehrecke
Tel 010-448 80 54
thomas.lehrecke@boklok.se

 

Sydost

Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Jönköpings län

Alexander Liljenberg
Tel 010-448 01 45
alexander.liljenberg@boklok.se

 

Göteborg

Hallands län, Göteborgsregionen (Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungssund, Tjörn och Ökerö kommun)

Johan Wiman
Tel 010-449 09 79
johan.wiman@boklok.se

 

Vänern

Värmlands län, Västra Götalands län (ej Göteborgsregionen)

Christer Gunnarsson
Tel 010-448 46 28
christer.gunnarsson@boklok.se

 

Stockholm

Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Västmanlands län, Uppsala län, Örebro län, Östergötlands län

Anders Hellman
Tel 010-448 16 03
anders.hellman@boklok.se

 

Norrland

 Dalarnas län, Gävleborgs län, Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län

Per-Olof Satrell
Tel 010-449 10 66
per-olof.satrell@skanska.se

 

Stäng