Hållbart liv hemma

12 praktiska tips för ett mer hållbart liv hemma!

Byggnader står idag för tjugo procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Störst påverkan sker under användningstiden. Och det är här du kan dra ditt strå till stacken. Här har vi samlat 12 praktiska tips för ett mer hållbart liv hemma - gröna bäckar små som kan bli en stor å.

Passa på att samåka

Ett enkelt sätt att minska dina bränsleutsläpp är att dela dem med någon annan. Varför inte samåka med grannen till jobbet eller storhandlingen?

Håll koll på kyl och frys

Damma av baksidan av kyl och frys regelbundet, damm på kondensorn kan öka energiförbrukningen med 25 procent. Håll +5°C i kylen och -18°C i frysen. Varje grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.

kvinna källsorterar i kökslådan

Se till att källsortera

I köket finns det sorteringskärl under vasken. Till och med batterier och glödlampor har egna kärl. Du kan alltså direktsortera lika snabbt som att slänga allt i samma kärl.

Diska i diskmaskin

En energisnål diskmaskin drar 10-20 liter vatten per disk. Motsvarande mängd disk kräver uppemot 100 liter vatten om den handdiskas. Om du diskar för hand, skölj disken i en balja istället för under rinnande vatten.

man duschar

Duscha snabbt och effektivt

10 minuter om dagen kostar omkring 2000 kronor om året. Med våra snålspolande toaletter och duschmunstycken spar du redan vatten, men minskar du också tiden du duschar, gör du ännu mer nytta. Stäng också kranen när du borstar tänderna och när du tvålar in dig. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.

Stäng av hemelektroniken

Hemelektronik i standby-läge står för 2 procent av Sveriges årliga energiförbrukning. Stäng av all elektronik med strömbrytare och dra ur batteriladdaren, som drar energi vare sig det är en mobil kopplad till den eller inte. Den förbrukar cirka 40 kWh per år.

gammaldags mangelkorg med vikt tvätt i

Tvätta rätt

Tillsammans med torktumlaren står tvättmaskinen för 20 procent av hushållens elanvändning. Ofta kan du tvätta vid lägre temperaturer än du tror - läs tvättråden så får du se! Pssst! Skippa gärna sköljmedlet och fyll maskinen om du vill vara en riktig miljövän!

Tänd med LED

Släck lamporna när du lämnar ett rum, eller använd ljussensor, rörelsevakt eller timer. Byt dina lampor till LED-lampor. Jämfört med en vanlig glödlampa förbrukar de 85 procent mindre energi och har 20 gånger längre livstid.

två yngre kvinnor och en man lagar mat tillsammans

Laga mat smartare

Med lock på kastrullen minskar energiförbrukningen med 30 procent. Tänk också på plattans diameter - en centimeter större än kastrullen ökar förbrukningen med 20 procent. Använd inte spisfläkten i onödan under vintern. Den suger ut mängder med varmluft.

Sänk temperaturen

Genom att sänka temperaturen en grad sparar du cirka 5 procent av uppvärmningsenergin. Ställ inte möbler för nära elementet för då får värmen svårt att nå ut till resten av rummet. Din FTX byter ut inomhusluften med skön, uppvärmd fräsch luft flera gånger om dagen, så du behöver inte öppna fönster.

bihotell

Odla blommor för bina

Odla grönsaker och blommor i krukor, för din egen och binas skull. Ungefär en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bina gör alltså livsviktiga insatser för planeten och vår överlevnad.

Laga, återvinn eller sälj

Tänk efter en extra gång innan du köper eller slänger något. Bli mer ekonomisk och miljövänlig genom att fixa, laga, återanvända eller låta kläder, skor och möbler gå i arv.

rödhårig kvinna som slipar en stol