Skötsel och underhåll av din bostad

Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du underhåller och tar hand om ditt hem på rätt sätt.

Så tar du hand om din bostad på rätt sätt

Ett sprillans nytt hem, med nya golv, nya väggar och nya vitvaror... Visst är det härligt? Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du tar hand om din bostad på rätt sätt. Vi har därför tagit fram ett antal filmer där vi visar hur du underhåller din bostad – och så bjuder vi på några praktiska tips och trix! Eftersom filmerna är generella kan det finnas råd för produkter och material som du inte har i din bostad.

Tips på hur du tar hand om ditt kök

Kyl och frys

Rengör kondenshålet och läckagebrickor regelbundet. Och visste du att du kan spara el genom att rengöra bakom kyl och frys.

Diskmaskin

Att fylla på spolglans och diskmaskinsalt brukar de flesta komma ihåg. Men för att få en skinande ren disk är det lika viktigt att rengöra bottensilen och spolarmarna med jämna mellanrum. Och du glömmer väl inte att vrida avstängningsventilen i frånläge när du inte använder diskmaskinen?

Ugn och spishäll

Vi ger en snabbguide i hur spishällen och ugnen fungerar. Men tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan spishäll och ugn i din bostad, än de som visas i filmen. Oavsett modell är det viktigt att rengöra både ugn och spishäll regelbundet. Helst efter varje användning – när de svalnat, förstås.

Vattenlås och golvbrunn 

Glöm inte att rengöra vattenlåset i köket med jämna mellanrum. Luktar det illa? I filmen förklarar vi vad det kan bero på och ger tips på hur du avhjälper problemet.

Spisfläkt i hus 

Här visar vi hur spisfläkten i ditt hus fungerar. Tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan modell i din bostad, än den som visas i filmen. Oavsett är det viktigt att rengöra filtret, vilket enklast görs genom att diska det i diskmaskinen. Ett filter som inte rengjorts på ett tag kommer inte att göra jobbet med att filtrera bort stekosen lika bra.

Kökskåpa och spisfläkt i lägenhet

Såhär rengör du kökskåpan och spisfläkten som finns i din lägenhet. Tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan typ av kökskåpa i din bostad, än den som visas i filmen.

Kökskåpa och ventilation i enrumslägenhet 

Kökskåpan i enrumslägenheter är inte likadan som i de större lägenheterna. I enrumslägenheterna sitter ventilationen (FTX-aggregatet) bakom kökskåpan. Det är viktigt att byta ut både inner- och ytterfilter i det, vilket vi visar hur man gör i filmen. Din bostadsrättsförening förser dig med nya filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare att byta. Vi visar även hur man styr ventilationen via displayen.

Allmänna ytor i köket 

Så tar du hand om bänkskivan, köksluckor och lådfronter samt golvet i ditt kök. Och glöm inte att rengöra frånloftsdonet!

Justera luckor och lådfronter

När du har använt ditt kök ett tag kan kökslådorna behöva justeras för att inte skrapa i varandra. Öppna kökslådan och skruva med en skruvmejsel på beslagen på sidorna, så justeras lådan upp eller ner.

Om luckorna på överskåpen inte skulle öppna sig när du trycker på dem, behöver även dessa justeras. Öppna luckan och tryck på beslaget så att det öppnar sig till utfällt läge. Därefter vrider du på den grå "tryckpinnen" för att justera känsligheten på trycket.

Tips på hur du tar hand om ditt badrum

Tvättmaskin

I alla våra lägenheter och hus ingår det tvättmaskin. Rengör tvättmedelsfacket då och då gör du säkert redan. Men visste du att tvättmaskinen även har ett filter som ska rengöras, helst ett par gånger om året? Genom att köra tvättmaskinen tom någon gång ibland – helst med rengöring avsedd för ändamålet - ser du till att även trumman hålls ren. Är inte trumman ren, kan den ju knappast göra jobbet med att hålla dina kläder rena, inte sant?

Torktumlare 

Ibland ingår det en torktumlare i din bostad. Glöm inte att rensa filtret på ludd samt att tömma vattenbehållaren efter varje torkning. Det stora filtret behöver rengöras ungefär två gånger per år.

Vattenlås och golvbrunnar 

Golvbrunnen och vattenlåset i badrummet ska rengöras regelbundet. Både för att det inte ska bli stopp i avloppet, och för att förhindra dålig lukt. Vi delar också med oss av tips på vad du kan göra för att det ska vara lättare att sätta dit vattenlåset igen efter rengöring.

Tips på hur du tar hand om generella ytor och utrymmen i din bostad

Golv, väggar och fönsterbänkar 

Golven är av trä, så du bör undvika att rengöra dem med allt för våta trasor. Vatten kan kan nämligen orsaka sprickor eller resningar i golvet. Det räcker oftast att dammsuga golvet för att hålla det rent. Ett bra tips för att slippa fula repor i golvet är att sätta filttassar på alla dina möbler.

Förråd, vind och miljöhus

Oftast finns det ett kallförråd till din bostad, och i vissa bostäder även ett vindsutrymme. I närheten av ditt hem finns ofta ett miljöhus. Här sorterar du soporna (såvida du inte har eget sopkärl) - för miljöns skull. Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om förråd, vindsutrymme och miljöhus.

Fönster och dörrar 

Här har vi samlat det du behöver veta om fönster och dörrar i din bostad. Bland annat visar vi vilka olika lägen du kan ställa dina fönster i, för att du enklare ska komma åt att tvätta dom, eller om du bara vill vädra. Självklart har både fönster och fönsterdörrar säkerhetsspärr som gör de barnsäkra. Oavsett om det är en ytterdörr eller innerdörr kan de behöva smörjas då och då. Vi visar också hur du gör för att låsa din ytterdörr i serviceläge eller så kallat “bortaläge”.

Inomhustemperatur 

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen i din bostad. Bland annat berättar vi vad som anses vara en "normal" inomhustemperatur. Så innan du felanmäler för att radiatorerna känns svala, så kika på filmen. Vi ger också tips på hur du kan spara energi när du vädrar, och hur du luftar dina element, om det skulle behövas.

">

Väggar

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna kring dina väggar. Till exempel reder vi ut vad som är att anse ett fel eller en skada på en vägg, och vad som anses vara normalt. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan tex för en spricka i ett hörn. Vi berättar också hur du tar hand om dina väggar på bästa sätt.

I filmen nämner vi att eventuella sprickor åtgärdas under 2-årssynen – det stämmer. Men numera kallar vi 2-årssyn för Garantibesiktning 2 år.

Golv

Här får du svar på de vanligaste frågorna om golvet i din bostad. Vi går igenom vad som får anses vara "normalt” och vad som anses vara ett fel eller en skada på ditt golv. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan. Filmen tar också upp hur du tar hand om ditt golv på bästa sätt!

">

Information om el och media i din bostad 

Elinstallationer och media i lägenhet

I den här filmen går vi igenom elcentralen i din lägenhet. Här får du bl.a. reda på hur du gör om en säkring löser ut, vikten av att testa jordfelsbrytaren med jämna mellanrum, eller hur du får åtkomst till ditt internet.

Psst... Tyvärr missade vi att visa att det finns ett eluttag på husväggen vid balkongen/altanen. För att koppla på eller bryta elen till det uttaget, trycker du på strömbrytaren innanför glasdörren.

Elinstallationer och media i hus

I den här filmen går vi igenom elcentralen i ditt hus. Här får du bl.a. reda på hur du gör om en säkring löser ut, vikten av att testa jordfelsbrytaren med jämna mellanrum, eller hur du får åtkomst till ditt internet.

Psst... Tyvärr missade vi att visa att det finns ett eluttag på husväggen vid altanen. För att koppla på eller bryta elen till det uttaget, trycker du på strömbrytaren innanför glasdörren.

Information om hur du hanterar ventilationen i din bostad 

FTX-aggregat i hus

Om huset inte värms upp av en frånluftsvärmepump har det istället ett FTX-aggregat. FTX-aggregatet har filter som ska rengöras regelbundet, och bytas ut en gång per år. Här visar vi hur du du gör, steg-för-steg.

För att ventilationen ska fungera optimalt är det viktigt att också torka av eller dammsuga frånluftsventiler och tilluftsdon med jämna mellanrum. Vi visar också hur du ställer in forceringsfunktionen, och berättar om i vilka lägen du bör använda denna funktion.

FTX-aggregat i lägenhet

FTX-aggregatet i din lägenhet har filter som ska bytas ut en gång per år. Här visar vi hur du gör, steg-för-steg. Vi visar också hur du ställer in forceringsfunktionen, och berättar när du bör använda denna funktion.

FTX-aggregat i enrumslägenhet

Det är viktigt att byta ut både inner- och ytterfilter vid givna intervall. I filmen visar vu hur bytet går till, steg-för-steg. Vi visar även hur man styr ventilationen via displayen i köket.