Säg Hej! till vårens inredningstrender

Ju mer dagsljus vi får, desto mer gör längtan efter våren sig påmind. Vi föreslår att du gör plats för våren redan nu, fast inomhus! Häng med oss för att se vad våra vänner på IKEA säger.

Inredningstrender hör ofta samman med omvärldens händelser, och nu mer än någonsin vill vi stanna i lugnet på hemmaplan.

 

- Runtom i världen finner människor sin trygghet i hemmet och väljer att spendera mer tid där för avkoppling och vila, säger Clotilde Passalacqua, chef inredningsdesign på IKEA Storbritannien och Irland.

Kanske är det därför som retrotrenden fortfarande är stark? Vi väljer helt enkelt att blicka tillbaka på en inredningsstil där vi känner igen oss och på så vis känner vi ett lugn hemma.

Retrotrenden innehåller de mörkare träslagen och träfanér samt sandiga toner som blandas med klara färger som orange, gul och rosa. Ett enkelt sätt att få in trenden där hemma är att uppdatera med några kuddar, nya gardiner och mattor i de rätta färgerna.

Att uttrycka oss via vår inredning är oerhört viktigt. När vår identitet speglas i inredningsstilen hjälper det oss att skapa en känsla av att höra hemma någonstans och skapa tillhörighet. Färg är dessutom något mycket känslofyllt och specifika färger kan ge djupt rotade associationer.

Clotilde Passalacqua
Chef inredningsdesign, IKEA Storbritannien och Irland.

För den som vill ha ett lite mer sparsmakat alternativ att uppdatera hemmet med, kan det räcka med några få inredningsdetaljer. Vad sägs om den färgglada brickan VÅRSIKLÖJA i gult, eller en vas i färg till de där uppiggande snittblommorna du köper på vägen hem?

Sätter du snittblommorna i en mjukt formad vas från serien KONSTFULL av designern Ilse Crawford, omfamnar du på samma gång ytterligare en trend. Det handlar om trenden om böljande kurvor, det vill säga organiska, mjuka och runda former där havet står för inspirationen, enligt IKEA.

De mjuka formerna och de klara färgerna tar oss vidare till den nysläppta kollektionen VARMBLIXT. Kollektionen är skapad av IKEA tillsammans med erkände designern Sabine Marcelis från Holland och Nya Zeeland.

- Jag är fascinerad av ljus. Jag älskar att det ständigt förändras och att det kan ge liv åt föremål genom att tillföra en dynamisk känsla hos statiska saker, säger Sabine Marcelis, designer av VARMBLIXT kollektionen.

I VARMBLIXT hittar du allt från bordslampor, vägglampor och serveringsskålar i lekfulla former av en munk, till soffbord, mattor och elegant formad bricka, karaff och olika glas.

Sätt mer färg på tillvaron!

Gillar du de klara färgerna så här långt och faktiskt vill ha mer, så tänker du helt rätt! IKEA menar att färgmaxat är ytterligare en trend, à la 70-talet, där rött, rosa och orange skapar en djärv och livfull mix.

Inred förslagsvis med påslakanset SVARTKLINT, mattan BUSENKEL och kuddfodralet SVARTPOPPEL i rosa och/eller gult så är du på rätt spår med trenden.

Behåll den naturliga oasen inomhus!

Förutom alla sprakande färger, gör vi också rätt i att hålla fast vid trenden om den naturliga oasen med fler växter inomhus. Enligt IKEA rapporten Make yourself at home 2022, anser allt fler att tillgången till gröna utrymmen är viktigt för det personliga välbefinnandet. Många säger också att grönska hjälper till att skapa en känsla av lugn.

Människor har känt en allt ökande känsla att ta in naturen i sina hem. Oavsett om det rör sig om att skapa liv i ett hörn med en bladväxt eller att ställa en suckulent på ett sidobord, så hjälper naturen till med att skapa visuellt lugn i ett rum och att skapa en avkopplande atmosfär hemma.

Clotilde Passalacqua
Chef inredningsdesign, IKEA Storbritannien och Irland

När du skapar din oas av växter, komplettera den gärna med piedestaler som exempelvis SATSUMAS av trä, eller en variant av rotting som TOLKNING. Det ger din oas en naturlig och varmare look.

Hur ser ditt BoKlok hem ut i vår? Kommer du att följa någon av inredningstrenderna och tipsen? Vi vill gärna se och visa upp på vår webb och i sociala medier! Följ oss på Instagram @boklok och Facebook BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok.

Missa inte fler inredningstrender och tips från IKEA: 7 inredningstrender för 2023