VILL DU HJÄLPA TILL?

SÅ HÄR KAN DU SPARA ENERGI

Byggnader står idag för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Bygg och rivning står för en del av energianvändningen, men den största delen används – naturligt nog – vid driften. Och det är här du kan dra ditt strå till stacken.

Här följer några gröna bäckar små som kan bli en stor å.

Samåk

Ett enkelt sätt att minska dina bränsleutsläpp är att dela dem med någon annan. Varför inte samåka med grannen till jobbet eller storhandlingen?

Håll koll på kyl och frys

Damma av baksidan av kyl och frys regelbundet, damm på kondensorn kan öka energiförbrukningen med 25 %. Håll +5°C i kylen och -18°C i frysen. Varje grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %.

Källsortera

I köket finns det sorteringskärl under vasken. Till och med batterier och glödlampor har egna kärl. Du kan alltså direktsortera lika snabbt som att slänga allt i samma kärl.

Investera i diskmaskin

En energisnål diskmaskin drar 10-20 liter vatten per disk. Motsvarande mängd disk kräver uppemot 100 liter vatten om den handdiskas. Om du diskar för hand, skölj disken i en balja istället för under rinnande vatten.

Duscha snabbt och effektivt

10 minuter om dagen kostar omkring 2000 kronor om året. Med våra snålspolande toaletter och duschmunstycken spar du redan vatten, men minskar du också tiden du duschar, gör du ännu mer nytta. Stäng också kranen när du borstar tänderna och när du tvålar in dig. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.

Stäng av hemelektroniken

Hemelektronik i standby-läge står för 2 % av Sveriges årliga energiförbrukning. Stäng av all elektronik med strömbrytare och dra ur batteriladdaren, som drar energi vare sig det är en mobil kopplad till den eller inte. Den förbrukar cirka 40 kWh per år.

Tvätta rätt

Tillsammans med torktumlaren står tvättmaskinen för 20 % av hushållens elanvändning. Ofta kan du tvätta vid lägre temperaturer än du tror - läs tvättråden så får du se!  Pssst! Skippa gärna sköljmedlet och fyll maskinen om du vill vara en riktig miljövän!

Tänd med LED

Släck lamporna när du lämnar ett rum, eller använd ljussensor, rörelsevakt eller timer. Byt dina lampor till LED-lampor. Jämfört med en vanlig glödlampa förbrukar de 85 %mindre energi och har 20 gånger längre livstid.

Laga mat smartare

Med lock på kastrullen minskar energiförbrukningen med 30 %. Tänk också på plattans diameter - en centimeter större än kastrullen ökar förbrukningen med 20 %. Använd inte spisfläkten i onödan under vintern. Den suger ut mängder med varmluft.

Sänk temperaturen

Genom att sänka temperaturen en grad sparar du cirka 5 % av uppvärmningsenergin. Ställ inte möbler för nära elementet för då får värmen svårt att nå ut till resten av rummet. Din FTX byter ut inomhusluften med skön, uppvärmd fräsch luft flera gånger om dagen, så du behöver inte öppna fönster.

Odla i krukor

Odla grönsaker och blommor i krukor, för din egen och binas skull. Ungefär en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bina gör alltså livsviktiga insatser för planeten och vår överlevnad.

Laga, återvinn eller sälj

Tänk efter en extra gång innan du köper eller slänger något. Bli mer ekonomisk och miljövänlig genom att fixa, laga, återanvända eller låta kläder, skor och möbler gå i arv.


BoKlok bygger miljömässigt

För människor och planeten

Vårt hållbarhetsarbete handlar ytterst om att så många som möjligt ska kunna bo och leva hållbart.

Tryggt, trivsamt och tilltalande!

Det är orden som symboliserar livet i våra hem.