Ett klokare seniorboende

SilviaBo är ett hållbart, attraktivt och anpassningsbart boende utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans. Lägenheterna är förberedda för att kunna anpassas ifall de boende skulle utveckla demenssjukdom, vilket blir allt mer förekommande i takt med att befolkningen åldras.

illustration på ett SilviaBo-projekt med seniorbostäder

Vad är SilviaBo?

Ett boende som du varken vill eller behöver flytta ifrån!

Lägenheterna i SilviaBo är ljusa och genomtänkta i varje detalj. Det finns många smarta lösningar som underlättar vardagen. Dessutom är lägenheterna förberedda för tillgänglighetsanpassning så att du tryggt kan åldras i, och tillsammans med, ditt hem.

Stor omsorg läggs vid inspirerande och sinnliga utemiljöer. Här bjuds på blomsterprakt i såväl växthus som odlingar. Det finns samlingsplatser för den som vill känna gemenskap liksom mer avskilda sittplatser för den som hellre vill slå sig ned på egen hand med en kopp kaffe.

Ett koncept med kunglig historia

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M Drottning Silvia 1996, med syftet att förbättra kunskapen om demenssjukdom i vården och hos anhöriga. 2015 möttes Ingvar Kamprad (grundare av IKEA och BoKlok) och Drottning Silvia och idén föddes om ett alldeles vanligt, trivsamt boende, men så genomtänkt och förberett för anpassning att en flytt inte ska behövas om den boende drabbas av en funktionsnedsättning eller demenssjukdom i framtiden. Så var SilviaBo fött.

Drottning Silvia klipper band vid invigningen av det första SilviaBo-projektet på Drottningholm

IKEA inspirerar till en enklare vardag

”Vi har tittat på livets många faser och behoven som kan uppstå när våra fysiska omständigheter förändras. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, vid någon tid i livet kommer vi alla att behöva lite extra stöd i vardagen.

Produkterna i Omtänksam har ett klassiskt uttryck och kommer förhoppningsvis att hitta sin plats i många hem. Så långt som möjligt har vi använt hållbara material som kan återvinnas. Kvaliteten har varit i fokus för att garantera ett långt liv för alla produkter.”

Britt Monti
Kreativ ledare på IKEA of Sweden

porträtt på Britt Monti kreativ ledare på IKEA of Sweden

IKEA Omtänksam

Det finns tillfällen i livet när vi kan behöva lite extra stöd. Med serien OMTÄNKSAM vill IKEA bidra till en enklare, säkrare och mer självständig vardag för alla som behöver en hjälpande hand. Om det så handlar om att få glaset att stå stadigt, luta dig eller vila nacken mot något skönt. Här kommer ett axplock ur serien. Se hela sortimentet på IKEAs hemsida.

ikea omtänsam-serien gul stol
ikea omtänksam-serien
ikea omtänksam-serien
ikea omtänksam-serien
ikea omtänksam-serien