Vi vet att det är ett stort beslut att köpa en ny bostad. Oavsett om du är förstagångsköpare, eller har köpt flera bostäder tidigare vill vi att du ska känna dig välinformerad och trygg i ditt beslut.
Checklista för en smidigare flytt
En flytt innebär ofta att flera saker behöver göras innan du väl kan landa i ditt nya hem. Flytten kan kännas som en motig uppgift, men med våra tips och god planering blir den förhoppningsvis enklare!
Planera in en klok utrensning
Det bästa sättet att minska på flyttlasset är en rensning. Boka upp några olika dagar i kalendern ett par månader innan flytten för att börja din rensning av garderober och förråd. Du kommer att vara glad för det på flyttdagen!
Sortera det du inte ska ta med i flytten i tre högar
- Sådant som du inte använder och som kan säljas vidare lägger du på en specifik plats. Sälj det sedan på lokala marknadsplatser eller via någon tjänst online.
- På ett annat ställe, förslagsvis i lådor eller kassar, lägger du allt du kan ge bort eller skänka till en välgörenhetsorganisation.
- Sista högen ska vara allt det du måste lämna på din lokala återvinningsstation.
Bonushög: när du ändå rensar och sorterar – lägg säsongssaker som till exempel adventspynt rakt ned i lådor, om de inte redan förvaras så. Vi föreslår att du använder smarta förvaringslådor och förvaringsväskor från IKEA.
Boka flytthjälp – i god tid
Var ute tidigt med att boka flyttfirma alternativt släp eller flyttbil. Boka annars vänner och släkt för flytthjälp.
En flyttfirma är såklart bekvämt eftersom de även ordnar med allt från nedpackning till uppackning samt även har försäkringar som du kan teckna. Men då måste du vara beredd på en lite högre kostnad.
Tar du hjälp av vänner och släkt, se till att serva dem med mat och dryck på flyttdagen, så att alla håller sig nöjda och glada under tiden. Och planera gärna in en ”tack för hjälpen”-fest för alla när du väl kommit på plats ordentligt.
Ordna flyttkartonger och börja packa
Låna eller hyr flyttlådorna
Beroende på hur många saker du har i ditt hem, räkna med att du behöver ungefär en flyttkartong per kvadratmeter. Men tänk klimatsmart – fråga runt bland bekanta och kollegor om du kan få låna flyttkartonger alternativt köpa deras begagnade kartonger. Har du tur kan du hitta begagnade flyttkartonger på någon köp/sälj/byt-sajt. Många flyttfirmor har även flyttkartonger för uthyrning.
Tänk utanför lådan
Fundera även på vad du har hemma som kan användas som ”flyttkartong”. Tomma resväskor är perfekta att packa ned kläder i (och varför inte stuva undan säsongskläderna redan i förväg?).
Kläder kan du för den delen med fördel packa i sopsäckar med galgarna kvar. Då går det snabbt och enkelt att hänga upp allt i en garderob och du slipper lägga tid på att hänga upp kläderna på galgar igen.
Bästa flyttlådan
Måste du ändå köpa nya flyttkartonger är IKEA flyttkartonger stapelbara med fiffiga ikoner som hjälper dig att hålla reda på vad de innehåller.
Se aktuellt sortiment av flyttkartonger på IKEA
Tre tips för att packa smart
- Tänk på att inte packa flyttkartongerna för tungt. Varva tunga saker med lättare, som filtar och kuddar. Se också till att ha några tomma kartonger över. Det finns oftast ett behov för dem på flyttdagen för det där allra sista.
- Planera packningen så att du börjar med det du behöver allra minst innan du flyttar och börja din packning där. Gör upp en tidplan och sätt ett mål för hur många kartonger du ska ha packat under ett visst antal dagar. Planera in extra dagar för att vara på den säkra sidan.
- Märk flyttkartongerna efter det rum de ska flyttas in i det nya boendet och skriv innehåll på etiketter som du fäster på kartongerna. Alternativt, skapa en digital lista med nummer och innehåll för varje kartong som du kan dela med dig av till familjen eller de som hjälper dig att flytta. På så vis blir det lättare för alla inblandade att veta vart allt ska flyttas in. Dessutom går det snabbare att packa upp om rätt låda står i rätt rum.
Kom ihåg pappersarbetet
Det är lätt att glömma bort i flyttyran men abonnemang, försäkringar och adressändring behöver också sin beskärda del av planeringen. Här är vår kom-i-håg-lista:
- Adressändring: gör den hos Skatteverket i förväg. På så vis uppdateras din adress hos de flesta andra myndigheter. Ta reda på hur och gör en flyttanmälan på Skatteverkets hemsida
- Post: bestäm dig för om du vill ha eftersändning av post och beställ den i så fall god tid.
- Försäkringar: flyttar du hemifrån behöver du skaffa dig en hemförsäkring. Har du redan en måste du meddela försäkringsbolaget om din nya bostad och adress för att vara säker på att den täcker det den ska. Detsamma gäller övriga försäkringar du har till dig själv samt eventuella barn och husdjur.
- Vatten och el: när du flyttar kan du behöva göra en sista avläsning av el- och vattenförbrukning. Kolla på respektive leverantörs hemsida om hur du gör.
- Sophantering: bor du i hus eller radhus måste du säga upp abonnemanget för hämtning av sopor vid flytt och vid inflyttning behöver du beställa det.
- Bredbandsabonnemang: ta reda på vilka bredbandsleverantörer som finns att välja bland på din nya adress. Jämför priser eller flytta med befintligt abonnemang om det är möjligt och det är bästa valet.
Boka flyttstädning – eller flyttstäda själv
Precis som med flytthjälpen, fundera på om du vill anlita flyttstädning eller fixa själv (med hjälp av släkt och vänner?). Det finns ofta bra checklistor på webben att följa för att göra en korrekt flyttstädning.
Ofta är slutstädningen omfattande och tar längre tid än man tror. Om du trots allt ska göra flyttstädningen själv är det bra att ha letat upp en lista för städningen innan och se till att flytta ut någon dag innan överlämning av din gamla bostad, så att du hinner gott och väl.
Vill du slippa flyttstädningen kan du alltid jämföra priser mellan städfirmor. Dessutom erbjuder flyttfirmor ibland detta som en tilläggstjänst och då är det smidigt att ha en kontakt för allt. Men precis som med allt annat kring flytten – boka den i god tid.
Ett sista tips…
Oavsett planering, en flytt kräver energi. När flytthjälpen har gått och du står där med alla flyttkartonger kan det vara skönt att ha förberett ett slags ”på-plats-kit” som du garanterat kommer att tacka dig själv för. Exempel på vad detta kit kan innehålla:
- Ombyte och hygienartiklar för ett första dygn i det nya boendet.
- En låda med de nödvändigaste tillbehören i köket såsom grytor, tallrikar, glas eller muggar och bestick.
- En påse matvaror om du inte orkar gå iväg till mataffären för första måltiden i ditt nya hem.
Vi önskar dig lycka till med flytten in i ditt nya hem!