ETT KLOKARE SENIORBOENDE!

SilviaBo är ett boendekoncept med smarta tvåor och treor för dig som är 55 år eller äldre - utvecklade av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

Ett 55-plusboende med eftertanke

SilviaBo är vad som ofta kallas ett 55-plusboende. Attraktiva omgivningar och lägenheter som är genomtänkta i detalj och tillgänglighetsanpassat redan från början - att en person som kanske i framtiden, eller redan idag lider av funktionsnedsättning, ska kunna bo där bekvämt och det till en rimlig peng. Ett hem där du inte behöver oroa dig för om bostadsanpassning är möjligt, om det skulle krävas. Hemmet ska ju trots allt vara den där trygga och bra platsen där du kan fortsätta leva livet så länge det är möjligt.


SÅ KOM IDÉN TILL

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på alla hjärtans dag 1996. Syftet var att förbättra kunskapen om demenssjukdom inom vården men också hos anhöriga till demenssjuka.

2015 träffade Drottning Silvia grundaren till IKEA – Ingvar Kamprad – och bestämde sig för att hennes stiftelse Silviahemmet skulle ta nästa steg med hjälp av välgörenhet från Kamprad.

Drottningen hade en idé om att skapa ett alldeles vanligt och trivsamt boende där vem som helst skulle vilja bo, men som är så genomtänkt och anpassat att en flytt inte ska behövas om den boende eller partnern drabbas av en funktionsnedsättning i framtiden. Dessutom ska det vara ett hem anpassat för en vanlig plånbok. Så var SilviaBo fött – utvecklat av Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

För ett fortsatt tryggt och fungerande liv

När vi planerade för SilviaBo utgick vi från ett äldre par där den ene redan nu lever med demenssjukdom och behöver ta sig fram med hjälp av rullator eller rullstol. Det ska ett SilviaBo hem klara av, samtidigt som det ska vara snyggt, trivsamt och funktionellt för vilken frisk 55-åring som helst.

I den värsta tänkbara situationen tvingas par isär på grund av så banala skäl som att hemmet inte är tillräckligt anpassat till funktionsnedsättningar som kanske kommer med åldern. Den ene bor kvar hemma och den andre tvingas flytta till ett särskilt boende. Två personer som älskar varandra och som levt tillsammans kommer inte längre att vakna upp på morgonen tillsammans. Vi trycker man ska ha förutsättningen att bo tillsammans, i en trygg och fungerande bostad, så länge det är möjligt. Det är vad SilviaBo ytterst handlar om.

ÄLDRES BOENDE - EN SVÅR SAMHÄLLSUTMANING

Runtom i Sverige börjar alltfler kommuner arbeta med planering av hur man ska kunna klara av boendebehovet för den äldre delen av befolkningen. Idag är ungefär var femte person i Sverige över 65 år. 2050 är det sannolikt närmare var fjärde.

Idag är det ont om anpassade bostäder i de allra flesta kommuner. Det går sällan att fullt ut bostadsanpassa befintliga bostäder. Det är dessutom väldigt dyrt. Allra dyrast är det att tillgodose behovsprövade platser på äldreboenden. I vissa kommuner rör det sig om en halv miljon kronor per plats. I andra ytterligare några hundra tusen kronor. Per år.

Det känns inte heller rätt att människor som i det allra mesta klarar sig själv, ska slussas in på vårdboende.

VILKA KVALITETER ÄR DET DÅ SOM SKILJER SILVIABO FRÅN EN VANLIG BOKLOK BOSTAD?

SilviaBo innehåller en rad höga kvaliteter och krav både vad gäller utemiljön och bostäderna.

Området är byggt och planerat för er boendes gemenskap - så det finns alltid klubbhus, växthus och möjligheter till att kunna leva ett aktivt liv utan att behöva röra dig särskilt långt från din bostad. Och att kunna ta dig till och från din bostad ska inte utgöra ett hinder. Därför är alla gångytor i området hårdgjorda och plana, där alla typer av hjul enkelt kan rulla fram.

Gångarna är extra breda för att förenkla framkomligheten för taxi eller färdtjänst att kunna köra hela vägen fram till ytterdörr. I övrigt separeras bilar från människor där parkeringsplatser hålls i ytterkanten av bostadsområdet. Tryggast och skönast så!

Husen är flerfamiljshus och innehåller tvåor och/eller treor – alla med egen balkong. Vi tycker att du ska kunna vädra morgonluft i morgonrock oavsett hur stort du bor. Vi strävar efter att hålla området småskaligt och tryggt där det är enkelt att känna igen grannen – därför är husen helst två eller tre våningar höga.

Inuti är lägenheterna genomtänkta i detalj och även de är tillgänglighetsanpassade med till exempel breddade dörröppningar, låga trösklar och ergonomiska anpassningar av köks- och badrumsinredning. Extra komfort som badrum med golvvärme, dörr mellan badrum och sovrum och fällsits i hallen för att nämna något.

Än så länge finns inget färdigt SilviaBo projekt, men håll ögonen öppna så du inte missar din chans att bo tryggt och bra.

Illustration som visar hur balkongsidan i lägenhetshusen kan se ut. Balkong med räcke på markplan ger en trygghetskänsla och förhindrar fallrisken. När möjlighet finns kan en grästäppa tillkomma. I bakgrunden syns det gemensamma klubbhuset och växthuset.

Självklart med solcellslösning på taken för en bättre ekonomi och framtid!

Illustrationen visar entrésidan av huset med loftgång (med ramp för förhöjd tillgänglighet) och ingång till trapphus med hiss. Lägenhetsdörrarna har en tydlig färgsättning för att markera entrén till själva bostaden.

Utanför varje lägenhet finns en egen bänk (perfekt om man vill nyttja loftfången som solplats) och med parkeringsyta för rullstol eller rullator med möjlighet att låsa fast den.


IKEA INSPIRERAR TILL EN ENKLARE VARDAG

Det finns tillfällen i livet när vi kan behöva lite extra stöd. Med serien OMTÄNKSAM vill IKEA bidra till en enklare, säkrare och mer självständig vardag för alla som behöver en hjälpande hand. Om det så handlar om att få glaset att stå stadigt, luta dig eller vila nacken mot något skönt. Här kommer ett axplock ur serien.

”Vi har tittat på livets många faser och behoven som kan uppstå när våra fysiska omständigheter förändras. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, vid någon tid i livet kommer vi alla att behöva lite extra stöd i vardagen.

Produkterna i Omtänksam har ett klassiskt uttryck och kommer  förhoppningsvis att hitta sin plats i många hem. Så långt som möjligt har vi använt hållbara material som kan återvinnas. Kvaliteten har varit i fokus för att garantera ett långt liv för alla produkter.”

BRITT MONTI, kreativ ledare på IKEA of Sweden


Lågt pris? Blir inte det dumsnålt?

Inte hos oss. Det är därför vi heter BoKlok.

Adjöss, tidsödande underhåll

Att bo i nybyggt är praktiskt och bekymmerslöst.