ETT KLOKARE BOENDE…

…FÖR ETT FORTSATT TRYGGT OCH FUNGERANDE LIV

SilviaBo är ett boendekoncept för dig som är 55 år eller äldre – utvecklat av BoKlok, Silviahemmet och IKEA. Tillsammans bygger vi attraktiva lägenheter med en så pass klok planlösning att en person som kanske i framtiden, eller redan idag, lider av en funktionsnedsättning, ska kunna bo där bekvämt och det till en rimlig peng.


DROTTNINGENS IDÉ

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på Alla hjärtans dag 1996. Stiftelsen arbetar med att utveckla en god vård och omsorg av personer med demenssjukdom. Och utbildar hela vårdavdelningar och anhöriga i demenskunskap.

2015 skänkte Ingvar Kamprad (pappa till IKEA och BoKlok!) en summa pengar till Silviahemmets verksamhet.

Drottningen ville använda pengarna till något ytterligare, och hade en tanke om att få skapa ett alldeles vanligt och trivsamt boende, att vem som helst skulle vilja bo där. Ett boende som är så genomtänkt och anpassat, att en flytt inte ska behövas om den som bor där skulle drabbas av en funktionsnedsättning. Dessutom ska det vara ett boende anpassat för en vanlig plånbok.

När vi planerade för SilviaBo utgick vi från ett par där den ene redan nu lever med demenssjukdom och behöver ta sig fram med hjälp av rullator eller rullstol. Det ska ett SilviaBo hem klara av, samtidigt som det ska vara attraktivt, trivsamt och funktionellt för en fullt frisk 55-åring.


VÄLPLANERADE OCH LÄTTA ATT ANPASSA FÖR FRAMTIDEN

Låt dig inte luras att tro att SilviaBo är ett demensboende. Det är heller inget vårdboende. Bara snygga och smarta lägenheter som är lätta att anpassa för framtiden, om det behövs.

Våra bostäder är kvadratsmarta. Det betyder att de inte innehåller en enda skrytkvadratmeter – bara vettiga funktioner som behövs.

Ett SilviaBo hem är lite annorlunda än ett vanligt BoKlok hem. Bland annat så är trösklarna extra låga för enklare framkomlighet. Extra breda dörröppningar som gör det enkelt för de som behöver störst svängrum att ta sig igenom. Dörr mellan sovrum och badrum när nöden sätter in nattetid, både praktiskt och bekvämt! Köket från IKEA (såklart!) är ergonomiskt med ugn i arbetshöjd och enkla vitvaror att använda.

Längre ner på sidan kan du läsa vad mer som skiljer ett SilviaBo hem från ett vanligt BoKlok hem.

Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum sparar kvadratmeter samtidigt som den bygger rymd tack vare mycket ljusinsläpp.

SILVIABO ÄR FLERFAMILJSHUS

SilviaBo är flerfamiljshus och innehåller tvåor och treor. Alla har balkong, för vi tycker du ska kunna vädra morgonluft i morgonrock oavsett hur stort eller litet du bor.

Husen är helst två eller tre våningar höga. Vi strävar efter ett småskaligt och tryggt område där det är enkelt att känna igen grannen.

SilviaBo är ett område för gemenskap, därför ordnar vi med olika typer av mötesplatser: klubbhuset, växthuset, odlingslotterna, utomhusgymmet, boulebanan... Dessutom vill vi att ni ska ha plats för sådant ni själva väljer – krocketturnering, gårdsfest och annat kul – så vi försöker lämna en lite större gräsplätt för det.

Hitta ditt SilviaBo hem här!

VAD ÄR DET DÅ SOM SKILJER SILVIABO FRÅN EN VANLIG BOKLOK BOSTAD?

SilviaBo är som sagt ett hem planerat för framtiden. Trots att vi hela tiden pressar kostnader så tummar vi aldrig på kvaliteten för det. Du får bland annat fint parkettgolv, fönsterbrädor av sten, halkfritt klinker i badrummet med golvvärme, sjysta och enkla vitvaror att använda och inspirationsmaterial när du flyttar in.

Eftersom området är byggt för gemenskap så finns det alltid klubbhus, växthus och massor av möjligheter till att kunna leva ett aktivt liv utan att behöva röra sig särskilt långt från bostaden.

Att kunna ta sig till och från bostaden ska inte utgöra ett hinder. Därför är alla ytor i området hårdgjorda och plana, där alla typer av hjul enkelt kan rulla fram.

Gångarna är breddade för att förenkla framkomligheten för taxi eller färdtjänst att kunna köra hela vägen fram till ytterdörr. I övrigt separeras bilar från människor och parkeringsplatsen placeras därför i ytterkanten av området. Tryggast och lugnast så!

Illustration på hur ett SilviaBo område kan se ut med mötesplatser som gemensamt klubbhus (med både kök och toalett), växthus, grillplats, odlingslotter (i olika höjder) och boulebana. Pergola som binder samman området och dessutom skyddar mot solens strålar. Låga sittmurar och bänkar att vila benen på. Och som alltid med BoKlok - äppelträd.

Illustrationen visar hur balkongsidan i lägenhetshusen kan se ut. Balkong med räcke på markplan ger en trygghetskänsla och förhindrar fallrisk. När möjlighet finns kan en grästäppa tillkomma. I bakgrunden syns det gemensamma klubbhuset och växthuset.

Självklart med solcellslösning på taken för en bättre ekonomi och framtid!

Illustration på entrésidan av huset med loftgång (med ramp för förhöjd tillgänglighet) och ingång till trapphus med hiss. Lägenhetsdörrarna har en tydlig färgsättning för att markera entrén till själva bostaden. Utanför varje lägenhet finns en egen bänk (perfekt om man vill nyttja loftfången som solplats) och parkeringsyta för rullstol eller rullator med möjlighet att låsa fast den.


IKEA INSPIRERAR TILL EN ENKLARE VARDAG

Det finns tillfällen i livet när vi kan behöva lite extra stöd. Med serien OMTÄNKSAM vill IKEA bidra till en enklare, säkrare och mer självständig vardag för alla som behöver en hjälpande hand. Om det så handlar om att få glaset att stå stadigt, luta dig eller vila nacken mot något skönt. Här kommer ett axplock ur serien.


Lågt pris? Blir inte det dumsnålt?

Inte hos oss. Det är därför vi heter BoKlok.

Adjöss, tidsödande underhåll

Att bo i nybyggt är praktiskt och bekymmerslöst.