H22 – framtidens stad

Mellan 31 maj och 3 juli 2022 står Helsingborgs stad värd för H22 city expo – en stadsmässa med fokus på innovation, som ska föra Helsingborg in i framtiden. Men H22 är mer än bara en stadsmässa. Satsningen handlar också om stadens fortsatta utveckling med hjälp av spännande lösningar, som ska ge alla i Helsingborg högre livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Det vill vi på BoKlok självklart vara en del av!  

Som partner till H22 vill BoKlok – genom både bostads- och områdesutveckling inför stadsmässan, och med olika aktiviteter och engagemang under mässdagarna – vara med och skapa framtidens stad. En plats där det är enkelt att leva hållbart. Vårt bidrag är lösningen till två viktiga samhällsutmaningar, den åldrande befolkningens boende och utvecklingen av landets alla miljonprogramsområden. Åt andra hållet hoppas vi kunna ta med oss tankar och idéer från mässan som kan vara till nytta då vi ritar på nya hem och områden. 

”Vi vill genom vårt engagemang i H22 vara med och skapa framtidens stad där det är enkelt att leva hållbart. H22 ger oss möjlighet att visa hur vi långsiktigt kan bidra till två viktiga samhällsfrågor, den åldrande befolkningen och utvecklingen av miljonprogramsområden. Vi vill helt enkelt skapa fler boendealternativ genom hållbara och prisvärda hem i trygga och inkluderande områden.”

Jonas Spangenberg
VD BoKlok och själv bosatt i Helsingborg

porträtt på Jonas Spangenberg, VD på BoKlok och själv bosatt i Helsingborg

Premiär för SilviaBo – ett nytt, anpassningsbart boendekoncept 

I expo-satelliten Mariastaden bygger vi vårt första fullskaliga SilviaBo-projekt. SilviaBo är vårt hållbara, attraktiva och anpassningsbara boendekoncept, utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans. Det är lägenheter för den som är 55 år eller äldre, och som är förberedda för att den boende ska kunna bo kvar hela livet – med lite anpassning ifall hen skulle utveckla demenssjukdom, vilket blir allt mer förekommande i takt med att befolkningen åldras. 

Under H22 city expo kommer våra inredda visningslägenheter på SilviaBo att vara öppna för besökare, samtidigt som det kommer att anordnas aktiviteter i kvarterets växthus och trädgård.  

”SilviaBo är vårt bidrag till bostadsutmaningen för äldre. Det är ljusa och genomtänkta lägenheter med smarta lösningar som underlättar vardagen. Dessutom är lägenheterna förberedda för tillgänglighetsanpassning så att man som boende tryggt kan åldras i, och tillsammans med, sitt hem.

I Mariastaden bygger vi vårt första fullskaliga SilviaBo-projekt. Det kommer att stå klart precis i tid till H22 city expo, och här kommer mässbesökare kunna uppleva de helt nya bostäderna, samtidigt som man kan ta en tur i den sinnliga utemiljön med blomsterprakt, växthus och odlingar.”

Niclas Bagler
Landschef BoKlok Sverige

Utveckling och engagemang på Drottninghög 

Inom ramarna för H22 är BoKlok, tillsammans med andra aktörer, med och utvecklar stadsdelen Drottninghög. En del av vårt bidrag till utvecklingen av Drottninghög är att bygga bostadsrätter – och stadsdelens första radhus! – i en stadsdel som tidigare bara bestått av hyresrätter i flerfamiljshus. Här förtätar vi området med nya bostadsrätter i genomtänkta miljöer, och skapar på så sätt möjligheter till ett mer varierat bostadsutbud. De boende kan flytta inom sitt bostadsområde och fortsätta ha nära till vänner och familj vilket också skapar flyttkedjor – och boendesegregationen minskar på köpet. 

Under H22 kommer du kunna klämma och känna på våra nybyggda hem på Drottninghög och lära dig mer om hur vi arbetat med hållbarhet både i området, i staden och i det stora hela.  

Hållbara hem i äppellunden 

Våra tre Drottninghög-projekt byggs på en plats där det tidigare låg en äppelodling. Därför har föreningarna där fått namn efter välkända äppelsorter – Aroma, Melba och Astrakan. Klicka på namnen för att läsa mer och se hur områdena kommer att se ut! 

“På Drottninghög är BoKlok med i projekt DrottningH som förtätar, förnyar och utvecklar stadsdelen. Vi hoppas kunna bidra genom byggandet av våra bostadsrätter, och områdets första radhus. Drottninghög är redan idag ett grönt och omtyckt område av de som bor här.

En blandning av boende- och upplåtelseformer kan bidra till ett ännu tryggare och mer attraktivt område. Både för de som bor på Drottninghög idag och de som flyttar hit!”

Jessica Hallberg, Projektchef och Maria Forssell, Byggledare på BoKlok