VARDE LJUS

Skapa trivsamma rum med rätt belysning

Den mörka årstiden är över oss och frånvaron av dagsljus är extra kännbar då vi ofta lämnar hemmet och kommer hem i mörker. När dagarna blir kortare så är ljuset som viktigast för oss, och rätt belysning i hemmet ger energi och skapar trivsel. Här kommer några enkla tips att tänka på när du inreder med ljus.


Vi behöver mer belysning än vi tror - ett vardagsrum kan behöva så mycket som upp till tio ljuskällor beroende på rummet storlek. En riktlinje är att desto större rum, desto fler ljuspunkter för att göra det trivsamt. I ett normalstort rum rekommenderas vanligen cirka sju ljuspunkter.

En annan bra tumregel är att tillföra ljus i tre lager - allmänljus, funktionsbelysning och stämningsbelysning.

Allmänljuset är grunden och här bör du välja en lampa som sprider ett jämnt ljus över en stor yta. Den här belysningen är oftast en taklampa och/eller takspottar.

Funktionsbelysningen ska vara en ljuskälla där du utför något eller behöver extra bra ljus, till exempel där du arbetar eller läser en god bok.

Stämningsbelysningen är dekorativa ljuskällor som ger en diskret belysning och skapar mysigt ljus. Med en dimmer kan de användas även när mer ljus behövs.


Du kanske vill kika vidare på de här artiklarna?

 

VAR VILL DU BO?

Här kan du hitta de områden vi bygger, eller planerar bygga, just nu. Hoppas något passar! 

HITTA BOSTAD