Välkommen in

Skillnaderna på SilviaBo och vilken bostad som helst

100 skillnader som gör skillnaden

Konceptet SilviaBo är inget vårdboende och inget demensboende. Det är helt enkelt en attraktiv lägenhet med en smart planlösning som är genomtänkt och tillgänglighetsanpassad redan från början – i ett tillgängligt, tryggt och inspirerande område. Så att en person som kanske i framtiden, eller redan i dag, lider av funktionsnedsättning, ska kunna bo där bekvämt.

Men hur vet man vad som ska finnas med i en bra bostad för den som är lite äldre? Ja, som alltid gäller att göra research och att prata med dom som kan mest. Det har vi gjort, och till slut kommit fram till att det finns ungefär 100 saker som man måste tänka på och ändra, utifrån en ”vanlig” bostad.

De här 100 sakerna kallar vi för 100-punktslistan, och den består helt enkelt av det där lilla extra för seniorer som vill köpa våra bostäder. Det kan vara allt från sittbänk vid ytterdörren, halkfri klinker i badrummet och inga inomhuströsklar, till väl upplysta utomhusmiljöer, boulebana & klubbhus. Vissa saker kan vi garantera oavsett var vi bygger, medan andra kvaliteter kanske måste anpassas till projektet, såsom områdets markegenskaper, krav eller begränsningar i kommunens detaljplan och liknande. Några enstaka av kvaliteterna är faktiskt regelkrav, men det allra mesta är sådant som är väl genomtänkt och förhöjer livskvaliteten för de boende - och som man knappast finner i alla andra bostadsområden, inte ens i de som påstås vara skapade för just seniorer.

SilviaBo Komplett

Utöver våra mer eller mindre 100 skillnader i ”vanliga” SilviaBo-områden, finns det ytterligare ungefär 20 kompletteringar i det som vi kallar SilviaBo Komplett. SilviaBo Komplett är en vidareutveckling av SilviaBo, och det bygger vi när man vill ta ett steg närmare ett helt tillgänglighetsanpassat hem för den som ska bo på ålderns höst.

De ca 20 kompletteringarna består av en del stora och en hel del små skillnader. De finns där för att förenkla livet för den som förmodligen ser lite sämre, hör lite sämre och har lite svårare för att röra sig än när man var 25. Här handlar det om saker som kompletterande handtag i badrum och på toalett, kontrastfärgade inomhusdetaljer eller spisvakt i köket, för att nämna några. Några av kvaliteterna skapar stimulans och några är bara där för att livet ska bli lite mer bekvämt, helt enkelt.


BOSTADSOMRÅDET

SilviaBo byggs alltid på en plats där det finns tillgång till kollektiva transporter. Inte ute på landet, utan gärna någonstans hyfsat centralt i stadsdelen. Vi söker helst lägen med gångavstånd till mataffär – kanske t.o.m. till apotek och vårdcentral. Eller i alla fall på en plats där det enkelt går att ta sig med hjälp av kollektivtrafiken.

Området i SilviaBo är en grön och skön plats, men också riktigt smart uttänkt. Här finns rollator-/rullstolsanpassade entréer, entréramper med låg lutning och hårdgjorda gångar utan snubbelrisk. Bra för både personer med rörelsehinder, eller äldre med lite trötta ben.

Alla gårdsytor, gångar och entréer har extra belysning, och i vissa fall med rörelsesensor, så att det ska vara lätt att se även i skymning, och så att man alltid kan känna sig trygg. I trädgårdsmiljön finns många, smart placerade, parksoffor för en paus eller samtal. Alla komplementsbyggnader har beväxta gröna tak, och både cykelparkering och entréer har väderskydd så att man inte behöver stå handfallen om regnet skulle komma. 

Kanske är det inga stora saker var och en för sig, men tillsammans tror vi att de skapar en härlig, gemytlig och säker miljö för alla boende i SilviaBo.


Utomhusmiljön i SilviaBo vill vi egentligen beskriva mer som en park, snarare än en vanlig gårdsmiljö. Det här är alla grannars gemensamma samlingsplats. Platsen där man träffas och umgås. Som man väljer att titta ut över, när man sitter och njuter på loftgången eller balkongen. Som ger frid och samtidigt stimulerar.

Vi har skapat en plats som tilltalar alla sinnen. Det ska kännas skönt att veckla ut en filt och ha picknick på den gemensamma gröningen, att plocka några äpplen till en paj eller smaka på bären i bärlunden. Kanske plocka några grönsaker eller kryddor från odlingslotterna eller växthuset. Det ska lukta friskt av gräs och blomster och vindarnas sus och fågelsång ska höras i träden. Och det ska vara en härlig plats att bara sitta och titta på.

Som inspiration till våra utomhusområden i SilviaBo, har vi kikat på "Sinnenas trädgård" på Sabbatsbergsområdet i Stockholm. Det är en terapeutisk trädgård skapad av arbetsterapeuten Yvonne Westerberg. Magnus Schön, landskapsarkitekt LAR/MSA och arkitekt SAR/MSA på Kod Arkitekter är den som utformat det färdiga utomhuskonceptet för vår del.

UTOMHUSMILJÖN

”En människas livsmiljö är så mycket mer än bara bostaden. Vi befinner oss alltid i ett sammanhang och i en relation till vår omgivning. Vi behöver lämna vår bostad för olika ärenden, ofta flera gånger om dagen. Oavsett om bostaden ligger i utkanten av ett mindre samhälle eller centralt i en tätort finns det alltid något utanför att förhålla sig till. I ett SilviaBo område bör vi därför bredda vårt tankesätt: från bostadsområde till gestaltad livsmiljö. Människor behöver inte bara bo utan även leva.”

Magnus Schön, Kod Arkitekter

Våra hus är ritade och utformade av Anders Larsson, arkitekt MAA och SAR/MSA. Precis som i alla bostäder som byggs av BoKlok, är det kvadratsmarta hem som är tillverkade på ett så effektivt sätt som möjligt. Självklart har vi haft IKEA med oss i hela processen för att få med tankar om möblering, smarta lösningar och för att bostäderna ska fungera så bra som möjligt för de som ska bo där.

SilviaBo byggs som två, tre och ibland fyra våningar höga hus. Aldrig högre. I alla projekt kommer vi att sätta solcellsanläggningar på taket, för att skapa ett mer ekologiskt boende – och för att hålla kostnaden för fastighetselen i schack. Alla våra hus är också byggda i trästomme, vilket även det gör att de är extra klimatsmarta.

I SilviaBo ska det aldrig kännas som att man bor i ett anonymt höghus. Tvärtom, faktiskt. Vi bygger loftgångar på våra hus, där varje hushåll har en egen dörr mot det fria, och en egen liten yta utanför köksfönstret. Där kan man sitta och snickesnacka med grannen, och genom loftgångar istället för anonyma trapphus, tror vi att granngemenskapen kommer på köpet.

HUSEN


LÄGENHETERNA

Granngemenskap i all ära, men den största delen av tiden vi är hemmavid tillbringar vi inne i vår egen bostad. Därför är våra lägenheter byggda enligt beprövad BoKlok-modell – genomgående, öppna och ljusa, och där varje kvadratmeter fyller en funktion.

Lägenheterna är enkla att möblera, med en god grundstandard. Vi bygger inga skrytkvadratmeter, utan har maximerat de ytor som finns istället. IKEA, som ju är mästare på heminredning och smart förvaring, har hjälpt oss med utformningen av bostäderna.  

Det finns också ytterligare kvaliteter, som skapar det där lilla extra och gör att lägenheterna fungerar extra bra för just dig som senior. Här nedanför kan du se planlösningarna för de olika lägenheterna, och vill du läsa mer ingående så ta en titt på vår produktbroschyr, som du kan hitta här nedanför. 

Alla lägenheter i SilviaBo är utformade enligt Boverkets förhöjda tillgänglighetskrav. Arkitekt Peter Wallin, SAR/MSA, på Size Arkitekter är certifierad sakkunnig tillgänglighet, och har utfärdat tillgänglighetsutlåtandet.


Tre rum och kök, 72 kvm

Spegelvänd trea med balkong. Bostaden är avsedd för två personer.

Två rum och kök, 55 kvm

Spegelvänd tvåa med balkong. Bostaden är avsedd för en person.

Två rum och kök, 55 kvm

Rätvänd gaveltvåa med balkong. Bostaden är avsedd för en person.

Tre rum och kök, 72 kvm

Rätvänd trea med balkong. Bostaden är avsedd för två personer.