Köp bostad av BoKlok

Vi vet att det är ett stort beslut att köpa en ny bostad. Oavsett om du är förstagångsköpare, eller har köpt flera bostäder tidigare vill vi att du ska känna dig välinformerad och trygg i ditt beslut.

Så går det till att köpa bostad av oss

Hur köpresan ser ut för just dig beror på när i vår försäljningsprocess du väljer att köpa. Här kan du se hur det går till att köpa bostad av oss om du är med från start och deltar på säljstarten, eller kommer in senare. Och vad som händer fram tills att det är dags att flytta in!

Köpprocessen innan säljstart

Lika för alla

Vi eftersträvar att alla våra kunder ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Därför ser våra säljstarter ibland lite annorlunda ut jämfört med andra bostadsaktörers.

  • Det gäller främst då väldigt många är intresserade av att köpa en bostad i ett av våra områden - då kan vi ibland använda oss av en oberoende, slumpmässig turordningsdragning som avgör i vilken ordning du får välja din nya bostad.
  • Ibland tillämpar vi samma försäljningssätt som alla andra, det vill säga “först till kvarn”.

Du får reda på hur vi planerar att sälja, på hemsidan för det bostadsprojekt du är intresserad av.

boklok ikon föreställande en kalender med åtta ringar där en är ikryssad ljusblå bakgrund.

Om det blir turordningsanmälan...

När en säljstart innehåller turordningsdragning och du vill kunna delta i säljstarten, behöver du skicka in en ifylld personlig turordningsanmälan till oss. Anmälan till turordningsdragningen får du automatiskt från oss senast ca två veckor innan säljstart. Om inget annat anges ska den skickas in ifylld till oss senast 24 timmar innan säljstarten för att gälla.

Turordningsdragningen sker sedan under säljstarten och går att följa på webben.

Efter säljstarten får du ett mejl med ditt turordningsnummer och information om när du blir kontaktad för val av bostad.

Välj bostad och teckna förhandsavtal

När du har valt bostad kommer bostadsrättsföreningen ta en kreditupplysning på dig och kan också komma att begära ett giltigt lånelöfte. Om allt ser ok ut skickas ett digitalt förhandsavtal för bostaden via mejl till dig. Avtalet är bindande och du har 7 dagars betänketid innan du måste skriva under med din e-signatur (Bank-ID). Två veckor senare är det dags att betala ett förskott.

Allt om förhandsavtalet, dess innebörd och villkor

BoKlok ikon av två hus och en hand som pekar på ett av dem mot ljusgul bakgrund.

Kom ihåg giltigt lånelöfte!

För att få skriva förhandsavtal kan du behöva ett giltigt lånelöfte. Så ansök om lånelöfte hos din bank i god tid innan du blir kontaktad av oss.

boklok ikon välj bostad svart hand och finger som pekar på ett av två hus mot ljusgul bakgrund

Köpprocessen efter säljstart

Efter säljstarten är det alltid först till kvarn att köpa en bostad av oss som gäller. Anmäl ditt intresse på projektets hemsida eller kontakta ansvarig mäklare direkt.

Vilken typ av avtal du sedan tecknar, beror på var i processen projektet befinner sig.

Teckna upplåtelseavtal

När det närmar sig inflyttning är det dags att teckna upplåtelseavtal. Det är ett avtal som tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen, och gör att du blir medlem i bostadsrättsföreningen. Upplåtelseavtal tecknas även av dig som tillträder efter det ordinarie tillträdet, innan boendestyrelsen tagit över från den byggande styrelsen. Därefter kallas avtalet för överlåtelseavtal (läs mer om olika avtal i länken allra sist i detta stycke).

När upplåtelseavtalet är tecknat får du en faktura på 10% av insatsen, minus förskottet som du redan har betalat. Resterande 90 % av insatsen ska betalas innan du flyttar in.

Allt om upplåtelseavtalet, dess innebörd och villkor

BoKlok ikon av avtal och en penna mot gul bakgrund
ung man bärandes på en massa flyttlådor travade ovanpå varandra

Flytta in

Innan du tillträder, alltså får nycklarna till ditt nya hem, ska du ha betalat hela insatsen – alltså priset på bostadsrätten. Det visar du med ett kvitto på betald slutfaktura, som du får från din bank. När du hämtar nycklarna ska du också visa din legitimation.

Heminredningshjälp från IKEA

Inte nog med att all fast inredning kommer från IKEA; vi bjuder alla IKEA Family medlemmar som köper ny bostad av oss, på heminredningshjälp från IKEA. Då får du både smarta tips som möbleringsidéer. En härlig inflyttningspresent, eller hur!

Bild av en hand som håller foton med heminredningsinspiration .