Köp bostad av BoKlok

Vi vet att det är ett stort beslut att köpa en ny bostad. Oavsett om du är förstagångsköpare, eller har köpt flera bostäder tidigare vill vi att du ska känna dig välinformerad och trygg i ditt beslut.

Så går det till att köpa bostad av oss

Hur köpresan ser ut för just dig beror på när i vår försäljningsprocess du väljer att köpa. Här kan du se hur det går till att köpa bostad av oss om du är med från start och deltar på säljstarten, eller kommer in senare. Och vad som händer ända fram tills det är dags att flytta in!

Köpprocessen innan säljstart

Få svar på alla frågor

Några veckor innan säljstarten får du en inbjudan till en Kundsida för projektet du anmält intresse för. Där hittar du svar på alla frågor du kan tänkas ha inför den viktiga säljstarten.

Det finns även filmer som beskriver området och bostäderna mer detaljerat, vad det innebär att bo i en bostadsrätt samt vad som ingår när du köper en bostadsrätt i det specifika projektet.

Lika för alla

Vi vill att alla ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Därför ser våra säljstarter lite annorlunda ut, och är därför ännu viktigare att inte missa! Det är nämligen då en oberoende, slumpmässig turordningsdragning avgörs i vilken ordning du får välja din nya bostad.

boklok ikon föreställande en kalender med åtta ringar där en är ikryssad ljusblå bakgrund.

Turordningsanmälan och säljstart

För att delta i säljstarten, och på så sätt ha chans att köpa en bostad, behöver du skicka in en personlig turordningsanmälan. Den skickas till alla som anmält intresse för projektet, ungefär ett par veckor innan säljstarten. Om inget annat anges ska den skickas in ifylld till oss senast 24 timmar innan säljstarten.

Turordningsdragningen sker sedan under säljstarten och går att följa på webben.

Efter säljstarten får du ett mejl med ditt turordningsnummer och information om när du blir kontaktad för val av bostad.

Välj bostad och teckna förhandsavtal

Alla kontaktas en efter en, enligt turordningslistan för val av bostad. Det är en god idé att fundera på några reserver om ditt förstahandsval skulle vara taget när det blir din tur. Under samtalet finns det gott om tid att ställa frågor.

När du har valt vilken bostad du vill köpa tar bostadsrättsföreningen en kreditupplysning på dig och kan också begära ett giltigt lånelöfte. Om allt ser ok ut skickas ett digitalt förhandsavtal för bostaden via mejl. Avtalet är bindande och du har 7 dagars betänketid innan du måste skriva under med din e-signatur (Bank-ID). Två veckor senare är det dags att betala ett förskott.

Allt om förhandsavtalet, dess innebörd och villkor

BoKlok ikon av två hus och en hand som pekar på ett av dem mot ljusgul bakgrund.

Glöm inte giltigt lånelöfte!

För att få skriva förhandsavtal kan du behöva ett giltigt lånelöfte. Så ansök om lånelöfte hos din bank i god tid innan du blir kontaktad för att välja bostad!

BoKlok ikon säljetapper med två hus med siffran ett och två på mot ljusblå bakgrund

Köpprocessen vid säljetapper

Vissa områden är uppdelade i två säljetapper. I regel har båda säljetapperna en gemensam säljstart och turordningsdragning, men släpps till försäljning vid olika tillfällen. Då det är en och samma turordningslista för både säljetapperna, kan man välja att köpa i säljetapp ett när det är ens tur att välja, eller behålla sitt turordningsnummer och invänta och välja mellan bostäderna i säljetapp två när de släpps till försäljning.

Fullständig information som bilder, priser och planlösningar för bostäderna i den andra säljetappen publiceras först när deras säljsläpp närmar sig.

Köpprocessen efter säljstart

Efter säljstarten är det först till kvarn att köpa en bostad som gäller. Anmäl ditt intresse på projektets hemsida eller kontakta ansvarig mäklare direkt.

Vilken typ av avtal du sedan tecknar, beror på var i processen projektet befinner sig.

boklok ikon välj bostad svart hand och finger som pekar på ett av två hus mot ljusgul bakgrund
BoKlok ikon av avtal och en penna mot gul bakgrund

Teckna upplåtelseavtal

När det närmar sig inflyttning är det dags att teckna upplåtelseavtal. Det är ett avtal som tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen, och gör att du blir medlem i bostadsrättsföreningen.

När avtalet är tecknat får du en faktura på 10% av insatsen, minus förskottet som du redan har betalat. Resterande 90 % av insatsen ska betalas innan du flyttar in.

Allt om upplåtelseavtalet, dess innebörd och villkor

Flytta in

Innan du tillträder, alltså får nycklarna till ditt nya hem, ska du ha betalat hela insatsen – alltså priset på bostadsrätten. Det visar du med ett kvitto på betald slutfaktura, som du får från din bank. När du hämtar nycklarna ska du också visa din legitimation.

ung man bärandes på en massa flyttlådor travade ovanpå varandra
bild av en hand som håller foton med heminredningsinspiration

IKEA Family medlemmar får lite extra

Som IKEA Family medlem får du lite extra när du köper bostad av oss:

  • Ett presentkort värt 3000 kronor på IKEA
  • Heminredningshjälp från IKEA

 

Förutom att IKEA Family medlemmar får lite extra så kommer dessutom all fast inredning i våra bostäder från IKEA.