BoKloks historia

Allt började när två kloka slog sina kloka huvuden ihop! 

liten flicka sitter på sin pappas axlar och pekar mot någonting

För de många människorna

BoKlok grundades i mitten på 1990-talet när Skanska och IKEA träffades på en bomässa i Karlskrona och började prata om varför det byggdes så få bostäder för vanligt folk. 

Skanskas dåvarande VD och grundaren till IKEA, Ingvar Kamprad, beslutade sig för att tillsammans utveckla ett koncept med bra bostäder för människor med vanliga inkomster.

Tre kvinnor – en vision

Tre kvinnor – en utvecklare på Skanska, en heminredningsarkitekt på IKEA och en arkitekt tog sig an utmaningen att förverkliga visionen om det nya folkhemmet. Genom att utgå från kunden, vem man byggde för, vad de ville ha, och hur mycket pengar de kunde lägga på boendet, kom man fram till en rad utgångspunkter.

Det visade sig att den mest behövande målgruppen – den som hade svårast att komma in på bostadsmarknaden – var en ensamstående sjuksköterska med ett barn. När alla utgifter var betalda, man hade kunnat lägga undan lite till semestern och unna sig något i vardagen, då skulle pengarna som fanns kvar räcka att bo för. Och det var det som gjorde, och gör, BoKlok unikt.

För att nå målet började man titta på smarta produktionsmetoder, genomtänkta ytor utan överflödiga kvadratmeter som drev upp priset, och ett praktiskt, ljust och lättskött boende.

Man som omfamnar leende kvinna. Både med grått hår.

BoKlok - nu och i framtiden

Ingvar Kamprads drivkraft var visionen om att skapa en bättre vardag för de många människorna, och en del av den visionen kom till liv genom BoKlok. Idag har BoKlok byggt närmare 15 000 bostäder och finns i Sverige och Storbritannien. Allt enligt visionen - för de många människorna.

Vår ambition framåt är att fortsätta utveckla och producera högkvalitativa hem och relaterade tjänster för de många människorna. Med vårt erbjudande kommer vi kunna bidra till ett bättre samhälle och ligga i framkant inom hållbarhet.