BoKlok bygger för alla

INTE RIKTIGT SOM ANDRA. TUR!

SKANSKA + IKEA = BOKLOK

BoKlok är inte som andra byggbolag, och det är vi stolta över. Vårt koncept går – i korthet – ut på att de som bor ska få så mycket boende som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vi bygger nämligen för alla.

Ingmar Kamprad

Snilleblixt 1

”Det måste gå att bygga bra bostäder för vanligt folk med vanliga jobb.”

Melker Schörling, Skanska och Ingvar Kamprad, IKEA

Skrivbord med ritning, tumstock och papper

Snilleblixt 2

”Vad sägs om att fråga först, och rita sen?” 

Tre kvinnor – en utvecklare på Skanska, en inredare från IKEA och en arkitekt – tog sig an utmaningen att förverkliga idén. 

Turordningsdragning bestämmer vem som får köpa

Snilleblixt 3

Ja! Vi låter en turordningsdragning avgöra vem som får köpa. Alla ska ha samma chans.

SNABBFAKTA

 • Idén föddes i början av 1990-talet
 • Första BoKlok området stod klart 1997
 • Vi bygger cirka 1200 bostäder per år
 • Vi har hittills byggt drygt 12 000 bostäder i Sverige, Finland, Danmark, Norge
 • Vi har drygt 400 medarbetare i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien
 • Vi ansvarar för hela värdekedjan – produktutveckling, projektutveckling, tillverkning i fabrik, byggnation, försäljning och kundrelationer efter inflyttning

ALLT GRUNDAR SIG I EN VANLIG LÖN

När vi började skissa på BoKlok valde vi att först ta reda på några viktiga saker, nämligen: Vem bygger vi för? Vad har de råd och lust att betala? Och hur vill de bo?

Det visade sig att vår målgrupp – som i Sverige utgår från en ensamstående med ett barn – inte kunde betala så mycket men ändå ville bo ljust och fräscht, nära grönska och kollektivtrafik.

Det kan man ju tycka låter motsägelsefullt – så bra till så lågt pris – men vi såg det i stället som en inspirerande utmaning.

DET FINNS MÅNGA SOM TYCKER SOM VI

När första BoKlok bostäderna skulle säljas ringlade köerna av spekulanter långa utanför IKEA varuhusen. Då föddes idén att låta en turordningsdragning avgöra vem som skulle få köpa.

I början riktade vi oss främst mot ensamstående med barn och låg inkomst, unga på väg hemifrån och äldre som vill bo bekvämt och lättskött – och så föddes lägenhetshusen. Sedan insåg vi snabbt att vår filosofi uppskattas precis lika mycket av familjer i andra skeden av livet, så då tog vi fram radhuset.

VI UPPREPAR OSS, VI UPPREPAR OSS

Skanska vet hur man bygger med kvalitet. Och IKEA vet hur folk vill bo. Genom att kombinera våra erfarenheter får vi det bästa av två världar! Att konceptet har blivit så framgångsrikt beror också på att vi har lyckats leverera det vi lovat. Så här:

 • Vi är supereffektiva
  Vi har nagelfarit våra kostnader och kapat, kapat, kapat. Men bara till en viss gräns så klart. Vi tummar aldrig på husens kvalitet och vi tummar aldrig på de miljönormer som finns.
 • Vi upprepar oss
  Våra hus är extremt välplanerade – vi har lyckats minimera boytan och samtidigt maximera den rymliga känslan. Men vi bygger inga onödiga kvadratmeter eller extra utrymmen som står tomma. Vi har inte heller några kostsamma tillvalspaket eller krångliga anpassningar. Vi ritar bara varje bostadstyp en gång. Sedan bygger vi efter samma ritningar om och om och om igen – varför uppfinna hjulet igen?
 • Vi bygger i fabrik
  Vi bygger våra hus inomhus i en fabrik. Det gör dels att vi kan snåla med material och transporter, och dels att arbetsmiljön blir bättre för våra byggare. Och så regnar det inte inomhus. Husen monterar vi på plats på bara någon dag. Säkrare, snabbare och mindre stök för grannarna.
 • Vi är snabba
  Tack vare allt detta går det väldigt fort för oss att få fram inflyttningsklara hus. Rekordet är sju månader från marktilldelning till inflyttning. Det uppskattar både vi och kommunerna.