SilviaBo - hem för både fysiskt och psykiskt välmående

SilviaBo är hem och områden designade för välmående – ett koncept utvecklat av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans. Här har stor vikt lagts vid kloka lösningar för såväl fysiskt som psykiskt välmående – både inom- och utomhus. Det handlar om ljusa lägenheter med genomtänkta detaljer för ett bekvämt, praktiskt och tryggt boende, men även om levande gårdsmiljöer. Här kan boende njuta av inspirerande och sinnliga utemiljöer, och blomsterprakt i såväl växthus som odlingar. Dessutom står det gemensamma klubbhuset till förfogande året om. Vi vill att det ska kännas både tryggt och lustfyllt att leva i SilviaBo – ett hem du varken vill eller behöver flytta ifrån.

Gårdsmiljö med Sinnenas trädgård som förebild

Precis som övriga BoKlok är SilviaBo mer än bara hus och hem. Vi vill bygga för livet även utanför våra bostäder: på gården, i kvarteret och i stadsdelen. Därför är det viktigt för oss att även utemiljöerna planeras med omsorg och noggrannhet. SilviaBos gårdsmiljöer tar inspiration från ”Sinnenas Trädgård” på Sabbatsbergsområdet i Stockholm, en så kallad terapeutisk trädgård. Grundtanken är att en SilviaBo gård ska påminna mer om en park, än om en gård i dess traditionella mening.

Som boende i ett SilviaBo område kan du därför njuta av att ta dig fram på breda, jämna gångar i den sinnliga trädgården, sätta dig på någon av de många viloplatserna och låta ögat vila på perennerna i blomsterbädden, eller njuta av dofterna i bärlunden. Du som har gröna fingrar vill kanske vistas bland odlingslådorna eller i växthuset? Och i det gemensamma klubbhuset kan du duka upp för både fika och kortspel med grannarna. Stor tyngd läggs vid att skapa levande, trygga miljöer med möjligheter för både social samvaro och gemenskap för den som söker det – eller rofylld avskildhet för den som föredrar det.

innergård med kryddodling i SilviaBo kvarter
Händer som håller korg med skördade grönsaker och solrosor
blomsterbuske
jordgubbsplantor i SilviaBo kvarter
kupade händer som håller hallon

För utemiljön i SilviaBo har vi eftersträvat en naturlig balans med hjälp av olika rum som värdesätter olika aspekter av livet, allt från socialt umgänge, tillgänglighet och trygghet, till grönska och trivsel. Ett genomgående tema för gestaltningen är olika cirklar i varierande storlekar och material som erbjuder utrymme för olika känslor och användningsområden. Det har också varit viktigt att alla ska ges en chans att komma nära naturen, vilket märks i bland annat val av underlag och exteriöra detaljer.

Kvinan i svart hår och svart kortärmad tröja mot beige bakgrund.
Julia Rehnström
Landskapsingenjör på Landskapsprojektören SYD AB. Ansvarig för vidareutvecklingen av den konceptuella utemiljön för SilviaBo.

Hem för både fysiskt och psykiskt välmående

BoKlok stoltserar med branschens nöjdaste bostadskunder, och det är bland annat tack vare kvaliteter som ljusa och klokt planerade kvadratmeter. Våra hem är i grunden enkla att möblera, men saknar skrytytor.

Med en vanlig BoKlok lägenhet som utgångspunkt har vi tillsammans med arkitektbyrån sandellsandberg, med den kände arkitekten Thomas Sandell i spetsen, adderat ett hundratal kloka lösningar för såväl fysiskt som psykiskt välmående.

Det är dessa lösningar – och mervärden – som är skillnaden mellan en vanlig BoKlok lägenhet och ett SilviaBo-hem. Stor omsorg har lagts vid olika anpassningsmöjligheter för olika sorters behov och ett tryggt åldrande, till den grad att ett SilviaBo-hem möter Boverkets förhöjda tillgänglighetskrav redan innan vårt tilläggserbjudande lagts till.

Mervärden i ett SilviaBo-hem

I ett SilviaBo-hem ska det vara enkelt att ta sig fram.

  • Här flödar golven fram utan att hindras av trösklar, och i de fall det finns trösklar är de låga för att förenkla både vid städning och passage.
  • Det väl tilltagna badrummet har klinkers med golvvärme och är genomgående, så att det kan nås både från entréhallen och sovrummet. Det är dessutom utrustat med en kombinerad tvättmaskin/torktumlare samt en duschvägg av glas.
  • Köket har ugnen på bekväm arbetshöjd, tydliga knappsatser på vitvaror, eluttag med timer och greppvänliga handtag och vred.

Detta är bara några av alla smarta lösningar som gör vardagen i ett SilviaBo-hem trygg och trivsam. Men smartast av allt är att de här alldeles vanliga, trivsamma lägenheterna är förberedda för att enkelt kunna anpassas till eventuella behov som kan uppstå för den som lever med kognitiva svårigheter eller en funktionsnedsättning. Utan att för den skull hemmets karaktär och atmosfär förändras.

vardagsrum med plats för soffa, soffbord och fåtölj samt utgång till balkong i en silviabo tvårummare i basutförande

Välkommen in i en tvåa

Klicka igång filmen och låt oss visa dig runt, rum för rum i en SilviaBo-lägenhet på 55 kvadratmeter, fördelat på 2 rum och kök.

Välkommen in i en trea

Klicka igång filmen och låt oss visa dig runt, rum för rum i ett SilviaBo-hem på 72 kvadratmeter, fördelat på 3 rum och kök.

öppen planlösning mellan vardagsrum och matplats och kök i en silviabo trerummare

Extra trygghet från början i SilviaBo Plus

Med SilviaBo Plus har vi uppgraderat en SilviaBo-lägenhet med alla de anpassningslösningar som hemmet redan är förberett för i grundutförandet. Här gör vi det möjligt att redan från början flytta in i en bostad som är anpassad för att underlätta för den som lever med kognitiva svårigheter eller en funktionsnedsättning. Exempel på anpassningar som ingår i SilviaBo Plus är höj- och sänkbart handfat i badrummet, en högre toalettstol med armstöd samt låga duschväggar och väggfast pall som sammantaget underlättar vid behov av hjälp med duschning.