BoKlok bygger smarta seniorboenden

ETT KLOKARE SENIORBOENDE!

SilviaBo är ett boendekoncept med smarta tvåor och treor för dig som är 55 år eller äldre – som 55-plus eller som trygghetsboende - utvecklade av Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

Vad är SilviaBo?

Ett 55-plusboende med eftertanke

SilviaBo är vad som ofta kallas ett 55 plus-boende. Attraktiva omgivningar och parkliknande miljö, med lägenheter som är genomtänkta i detalj. Och tillgänglighetsanpassade redan från början. Så att en person som kanske i framtiden lider av funktionsnedsättning, ska kunna bo där bekvämt och det till en rimlig peng. Ett hem där du inte behöver oroa dig för om bostadsanpassning är möjligt, om det skulle krävas. Hemmet ska ju trots allt vara den där trygga och bra platsen där du kan fortsätta leva livet så länge det är möjligt.

Ett trygghetsboende i framkant

SilviaBo kan också vara ett trygghetsboende. Oavsett vad SilviaBo används som, är mycket byggt redan från början, som till exempel extra breda dörröppningar som är tröskelfria. Annat är förberett om det skulle behövas;  eldragning för RWC-larm, el- och vattendragning för spol/tork-komplettering av toalettstolen och en mängd andra extra funktioner. Utöver det som är standard för ett trygghetsboende, kan vi också komplettera SilviaBo med ännu fler funktioner som är bra i vardagen: stödhandtag till toalettstol, ledstänger i dusch och på badrumsvägg eller elrullstols-/permobilparkeringar i anslutning till trapphuset. Helt enkelt det där extra som krävs för att man ska kunna bo bra även om man redan idag lider av funktionsnedsättning.

När vi bygger SilviaBo som trygghetsboende kan vi bygga åt både privata och kommunala aktörer. Bygger vi åt en kommun kan de sedan behovspröva vilka av medborgarna som allra mest behöver ett sådant hem. Det slår två flugor i en smäll. Dels kan personer som känner sig otrygga, med funktionshinder av olika slag, få en anpassad bostad som är ett riktigt hem. Dels kan kommunen erbjuda behovsprövade hem till ensamstående och par utan att det är superdyra platser på vård- och omsorgsboende. Där hemtjänst och hemsjukvård ersätter dygnet-runt-vård. Till en helt annan kostnad. Och sist men inte minst, Silviahemmet utbildar gärna i hur man hanterar situationer med boende som lever med demens. Certifiering av personal via Silviahemmet är en del av erbjudandet inom SilviaBo. Läs mer om det på Silviahemmets hemsida.


Drottning Siliva klipper band

SÅ KOM IDÉN TILL

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på alla hjärtans dag 1996. Syftet var att förbättra kunskapen om demenssjukdom i vården och hos anhöriga. Du kanske redan känner till Silviasyster- och Silviasjuksköterskeutbildningarna samt att stiftelsen genomför utbildningscertifiering av hela vårdenheter? Numera genomför Silviahemmet breddutbildningar i praktisk demensvård på många olika håll i Sverige och runtom i världen.

2015 bestämde Drottning Silvia att hennes stiftelse skulle ta nästa steg. Ingvar Kamprad, grundare till IKEA (och BoKlok) hade då precis träffat Drottningen och skänkt en summa pengar till Drottningens välgörenhetsarbete. I mer än 20 år har Silviahemmet utbildat undersköterskor, sjuksystrar, läkare, till och med hela vårdavdelningar i demenskunskap. Ja, inte bara professionella, utan också anhöriga i tusental.
Det var nu som Drottningen fick idén om att skapa ett alldeles vanligt och trivsamt boende där vem som helst skulle vilja bo, men som är så genomtänkt och anpassat att en flytt inte ska behövas om den boende eller partnern drabbas av en funktionsnedsättning i framtiden. Dessutom ska det vara ett hem anpassat för en vanlig plånbok. Så var SilviaBo fött – utvecklat av Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.


När vi planerade för boendekonceptet SilviaBo utgick vi från ett äldre par där den ene redan nu lever med demenssjukdom och behöver ta sig fram med hjälp av rullator eller rullstol. Det ska ett SilviaBo hem klara av, samtidigt som det ska vara attraktivt, trivsamt och funktionellt för en fullt frisk 55-åring.

ÄLDRES BOENDE - EN SVÅR SAMHÄLLSUTMANING

Runtom i Sverige börjar allt fler kommuner arbeta med planering av hur man ska kunna klara av boendebehovet för den äldre delen av befolkningen. Idag är ungefär var femte person i Sverige över 65 år. 2050 är det sannolikt närmare var fjärde. Vi lever längre och är friskare – men efterhand behöver vi hjälp av elektriska dörröppnare, rullatorer och hissar för att kunna ta oss till och från våra hem.

Då behöver vi ett samhälle som skapar förutsättningar för att vi alla, även när vi är äldre, kan ta oss fram i lägenheten, i huset och på gården. Idag är det ont om anpassade bostäder i de allra flesta kommuner – och det går sällan att fullt ut bostadsanpassa lägenheterna i det befintliga beståndet. Det är dessutom väldigt dyrt. Allra dyrast är det att tillgodose behovsprövade platser på äldreboenden. I vissa kommuner rör det sig om en halv miljon kronor per plats. I andra ytterligare några hundra tusen kronor. Per år.

Det känns inte heller rätt att människor som i det allra mesta klarar sig själv, ska slussas in på vårdboende. Så vad göra? Enklast är att redan nu planera för att bygga en väsentligt större andel av bostäderna som redan från början har den äldre befolkningen som kundgrupp, både som bostadsrätt och som hyresrätt. Som 55-plusboende eller som trygghetsbostäder av olika slag.

Där kan vi på SilviaBo hjälpa till. I våra 55 plus-projekt ger vi personer med bevisat/begynnande eller fysisk/kognitiv funktionsnedsättning, som inte är i behov av ett vårdboende, förtur till SilviaBo bostäderna. Och det gäller inte bara personer som är 55-plus eller 65-plus. Det gäller även till exempel för den som är ung och rullstolsbunden, och som annars har svårt att finna lämplig bostad.

Ljust kök med parkettgolv

Njutomhus och finomhus

Ett SilviaBo område påminner mycket om ett alldeles vanligt nybyggt område, fast med ”extra allt”. Gården är mer av en park, med breda, låglutande gångar med sittplatser, och innehåller alltid ett gemensamt klubbhus och växthus, ätliga buskar och fruktträd och grillplats under pergolan där ni boende kan mötas. Husen är snarlika och lägenheterna har mer eller mindre samma planlösning fast med en förhöjd tillgänglighet.

Ett boende med fokus på tillgänglighet, trygghet och gemenskap utan att för den delen upplevas som ett boende för gamla och sjuka. Tvärtom är det planerat så att det fortfarande är attraktiva miljöer och med samma höga trivsel som vilket nyproducerat boende som helst. Totalt handlar det om 100 - stora som små - åtgärder som gör SilviaBo unikt och till ett hem som är både snyggt och praktiskt och säkrat att bo i för ett liv som äldre.

Har då SilviaBo allt man kan drömma om för den som är äldre?

Dags för lite ödmjukhet. Antagligen inte. Olika människor har olika önskemål. Vissa vill ha dyra köksinredningar och maskiner, men vi tycker att IKEA har inredning som är både prisvärd och kvalitativ. Dessutom är den snygg och funktionell. Vissa vill ha en inglasad, tropisk utegård med palmer och elefantgräs. Vi erbjuder en nordisk trädgård i flera variationer. Vi har inga inglasade balkonger. I gengäld får du en väl tilltagen balkong på ena sidan lägenheten och en uteyta med sittbänk på andra sidan. Och det finns gott om plats i det gemensamma växthuset.

 

Vi strävar efter att skapa hem som inte kostar mer än vad de flesta kan ha råd att betala. Än så länge finns inget färdigt SilviaBo projekt, men håll ögonen öppna så du inte missar din chans att bo tryggt och bra.

Flerfamiljshus med balkong i grönområde

Illustration som visar hur balkongsidan i lägenhetshusen kan se ut. Balkong med räcke på markplan ger en trygghetskänsla och förhindrar fallrisken. När möjlighet finns kan en grästäppa tillkomma. I bakgrunden, till vänster i bild, skymtar det gemensamma klubbhuset och växthuset.

Självklart med solcellslösning på taken för en bättre ekonomi och framtid!

Flerfamiljshus med loftgång i grönområde med blommor

Illustrationen visar entrésidan av huset med loftgång (med ramp för förhöjd tillgänglighet) och ingång till trapphus med hiss. Lägenhetsdörrarna har en tydlig färgsättning för att markera entrén till själva bostaden.

Utanför varje lägenhet finns en egen bänk. Perfekt om man vill nyttja loftgången som utsiktsplats eller bara för att sitta och prata med grannen.

HUR SER BOSTÄDERNA UT?

Ta reda på det här!

IKEA Omtänksam

IKEA INSPIRERAR TILL EN ENKLARE VARDAG

Det finns tillfällen i livet när vi kan behöva lite extra stöd. Med serien OMTÄNKSAM vill IKEA bidra till en enklare, säkrare och mer självständig vardag för alla som behöver en hjälpande hand. Om det så handlar om att få glaset att stå stadigt, luta dig eller vila nacken mot något skönt. Här kommer ett axplock ur serien.

IKEA Omtänksam
IKEA Omtänksam
IKEA Omtänksam

”Vi har tittat på livets många faser och behoven som kan uppstå när våra fysiska omständigheter förändras. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, vid någon tid i livet kommer vi alla att behöva lite extra stöd i vardagen.

Produkterna i Omtänksam har ett klassiskt uttryck och kommer förhoppningsvis att hitta sin plats i många hem. Så långt som möjligt har vi använt hållbara material som kan återvinnas. Kvaliteten har varit i fokus för att garantera ett långt liv för alla produkter.”

BRITT MONTI, kreativ ledare på IKEA of Sweden


Lågt pris? Blir inte det dumsnålt?

Inte hos oss. Det är därför vi heter BoKlok.

Fördelar med att bo i nybyggt

Adjöss, tidsödande underhåll

Att bo i nybyggt är praktiskt och bekymmerslöst.