Fem tipsför en mer hållbar jul

Så skapar du en mysig och klimatvänlig jul hemma

När julen nalkas är det många av oss som börjar förbereda våra hem inför helgerna. Samtidigt blir vi allt mer medvetna om hur viktigt det är att minska vårt klimatavtryck. Vi har därför samlat fem praktiska tips för att skapa en klimatmedveten och hållbar jul, samtidigt som vi har det minst lika festligt som alltid!

1. Hyr en julgran

Det låter kanske lite knasigt, men flera trädgårdscenter och plantskolor erbjuder numera julgransuthyrning under julsäsongen  Ofta kan de även leverera och hämta din gran som en del av paketet. Du får alltså både njuta av granen under hela julen (se till att följa skötselråden, bara!) och sen bli av med den problemfritt när högtiden ska städas ut. Granen får då en chans att fortsätta växa och leva sitt bästa liv, även efter helgerna.

2. Byt ut omslagspapperet

Det sägs att svenskar förbrukar hela 200 000 kilo omslagspapper varje jul. Papper som sedan ofta direkt hamnar i soporna. Så varför inte försöka tänka mer klimatsmart genom lite kreativitet när det kommer till paketinslagning i år. För mindre föremål kan du använda presentpåsar i tyg – de kräver ingen tejp, de kan användas om och om igen, och de ger en lite mer personlig touch.

Skulle du fortfarande vilja slå in med papper, välj gärna återvunnet och se till att det är FSC-märkt, en certifiering som visar att träet som använts för pappersframställningen ursprungligen kommer från hållbart producerad skog.

3. Dra ner på festligt matsvinn

De flesta av oss är rätt duktiga på att vara kreativa med våra matrester under året, men under den hektiska julen är det lätt hänt att mer mat än vanligt går till spillo. Ett tips är därför att förbereda redan nu genom att kolla upp spännande recept för rester från julbordet, så slipper du att slänga mat i onödan. Har du tur hittar du kanske dessutom ett nytt favoritrecept.

4. Ge bort en upplevelse

Har du funderat på att ge bort en upplevelse istället för en pryl i julklapp? Du sparar inte bara papper på inslagningen, det är också ett utmärkt sätt att umgås med nära och kära. Som bonus minskar konsumtionen av tillverkade produkter, och du bidrar därmed (förmodligen) till ett mindre klimatavtryck med din julgåva. Som exempel kan du bjuda på jazzkonsert, en ljusshow i parken eller varför inte en guidad tur av en ny spännande utställning?

5. Byt till LED

Använd LED-lampor till din julgran, de drar mindre energi och fungerar minst lika bra. Jämfört med en vanlig glödlampa förbrukar de 85 procent mindre energi och har 20 gånger längre livstid. Använd också en timer för din belysning och se till att lamporna är släckta när du går och lägger dig – det är säkrare och minskar både energianvändning och elkostnad. Vill du spara ännu mer energi och pengar? Byt till solcellsdriven belysning i din trädgård och på din balkong.