Fyra tips för att rensa ut– på ett miljövänligt sätt

En utrensning i hemmet kan vara bra för själen. Det skapar utrymme och ger nya perspektiv. Men tyvärr är det inte alltid bra för miljön...

Innan du påbörjar din utrensning och fyller soptunnan, fundera på om någon annan kan använda det du inte längre vill ha.

 

Vi på BoKlok tipsar om hur du rensar – på ett miljövänligt sätt.

1. Skänk bort det du inte vill ha

Om dina saker är i gott skick är din lokala second hand-butik eller återvinningscentral ett bra ställe för att lämna in på. Men innan du gör det – kolla upp vilket skick dina saker får ha för att få lämnas in.

Tar inlämningsstället inte emot på grund av tillfälligt uppehåll? Prova med att kontakta olika typer av verksamheter för exempelvis barn och unga eller andra organisationer om de kan vara intresserade av att ta emot saker.

Alternativt kan du använda dig av olika tjänster på nätet för andra att komma och hämta upp dina saker gratis.

2. Sälj det du inte vill ha längre!

Har du saker som är nya, eller nästan nya och i gott skick? Varför inte sälja dem och tjäna lite pengar! Sök efter webbplatser där du kan sälja allt från möbler och kläder till tekniska prylar. Att lägga upp en annons går snabbt och är enkelt.

3. Ge dina gamla grejer nytt liv

”Up-cycling”, det vill säga att renovera eller förbättra gamla saker, har blivit en alltmer populär trend där de riktigt kreativa förvandlar gamla oönskade möbler till något annat fint som får en ny roll i hemmet.

Vad sägs om att förvandla ditt slitna köksbord till ett nytt skrivbord? Eller varför inte ge en gammal omtyckt fåtölj ett nytt härligt utseende genom att klä om den?

4. Återvinn!

Kan du återvinna några av dina trasiga plagg och textilier? Kolla upp om din lokala återvinningscentral tar emot dem eller sök upp klädbanker i din närhet eller på nätet som tar emot för att göra om dem. Även en del klädesbutiker har insamlingslådor för gamla plagg, så lägg dina gamla men hela och rena kläder i en kasse och ta med dig nästa gång du är i närheten och lämna in.

Har du även mat du inte kommer att använda? Hör av dig till någon välgörenhetsorganisation eller ideell förening som tar hand om matsvinn. Mer än du tror kan återvinnas och komma till nytta.


Bidra med ditt bästa tips!

Hur du ett bra tips för att rensa ut miljövänligt? Eller har du kanske hittat ett nytt användningsområde för en gammal möbel eller använt dig av up-cycling på en möbel? Hör av dig till oss! Vi vill gärna veta och berätta vidare. Följ oss på Instagram @boklok och Facebook BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok.