Fyra tips för att rensa utSmart för plånbok och klimat

En utrensning hemma kan vara bra för att skapa mer plats eller bara få bättre ordning. Nackdelen med en sådan rensning är dock att det inte alltid är bra för varken klimat eller plånbok.

Innan du därför påbörjar din utrensning och fyller soptunnan, är det en god idé att fundera på alternativa idéer kring det du vill rensa ut. Vi ger dig tipsen!

1. Skänk bort det du inte vill ha

Om dina saker är i gott skick är din lokala second hand-butik eller återvinningscentral ett bra ställe för att lämna in på. Men innan du gör det, kolla upp vilket skick dina saker får ha för att få lämnas in.

Tar inlämningsstället inte emot på grund av tillfälligt uppehåll? Prova med att kontakta olika typer av verksamheter för exempelvis barn och unga eller andra organisationer, om de kan vara intresserade av att ta emot saker.

Alternativt kan du använda dig av olika tjänster på nätet för andra att komma och hämta upp dina saker gratis. Det brukar ge snabb respons.

2. Sälj det du inte vill ha längre!

Har du saker som är nya, eller nästan nya och i gott skick? Varför inte sälja dem och tjäna lite pengar! Sök efter webbplatser där du kan sälja allt från möbler och kläder till tekniska prylar. Att lägga upp en annons går snabbt och enkelt och det brukar alltid finnas någon som letar efter just det du vill bli av med.

3. Ge dina gamla grejer nytt liv

”Up-cycling”, det vill säga att renovera eller förbättra gamla saker, har blivit en alltmer populär trend där de riktigt kreativa förvandlar gamla oönskade möbler till något annat fint som får en ny roll i hemmet.

Vad sägs om att måla om din gamla stol eller pall? Eller kanske förvandla ditt slitna köksbord till ett nytt skrivbord istället? En gammal omtyckt fåtölj kan du också ge ett nytt härligt utseende genom att klä om. Prova göra det själv eller lämna in för omklädnad. 

4. Återvinn!

Kan du återvinna några av dina trasiga plagg och textilier? Kolla upp om din lokala återvinningscentral tar emot dem eller sök upp klädbanker i din närhet eller på nätet som tar emot för att göra om dem. Även en del klädesbutiker har insamlingslådor för gamla plagg, så lägg dina gamla men hela och rena kläder i en kasse och ta med dig nästa gång du är i närheten och lämna in.

Har du även mat du inte kommer att använda? Hör av dig till någon välgörenhetsorganisation eller ideell förening som tar hand om matsvinn. Mer än du tror kan återvinnas och komma till nytta.


Bidra med ditt bästa tips!

Hur du ett bra tips för att rensa ut miljövänligt? Eller har du kanske hittat ett nytt användningsområde för en gammal möbel eller använt dig av up-cycling på en möbel? Hör av dig till oss! Vi vill gärna veta och berätta vidare. Följ oss på Instagram @boklok och Facebook BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok.