Välkommen hem till familjen Ruud

Här bor en familj på fem med föräldrar som gillar att inreda och fixa i hemmet.

I fyran på 85 kvadratmeter på Hammarö i Karlstad är det maximerade kvadratmeter som gäller. Här bor nämligen en barnfamilj med tre små som gillar bus, men också en inredningsälskande och hemmafixande föräldraduo. Häng med på husesyn hemma hos Emelie, Emil, Agnes, Ella och Tuva!

mamma och döttrar fikar runt matbordet i sitt kök

Familjen Ruud gillar att göra saker lite annorlunda. Samtidigt som det adderades en liten till familjen så halverade de sin bostadsyta när de flyttade från Norge till Sverige. Men mamma Emelie, kommunikatör, och pappa Emil, projektledare inom IT, var väl bekanta med kloka kvadratmeter då de även tidigare bott i en BoKlok lägenhet, då en tvåa på 70 kvadratmeter. Och de var nu taggade på att ta sig an den nästan orörda fyran.

Har ni ändrat något i lägenheten sedan ni flyttat in?

Vi har målat alla ytskikt, och sen har vi flyttat walk-in-closet-dörren från inre hall till mellansovrummet och även flyttat de fasta garderoberna i det sovrummet. Små saker som gjort stor skillnad – mest nöjda överlag är vi med walk-in-closet-dörren från föräldrasovrummet, men det har också stor betydelse för möblerbarheten av den inre hallen.

Sovrummet med gråmålade väggar hemma hos familjen Ruud.
vy från vardagsrummet in till sovrummet där barn tittar på film
Dukat matbord med fika med konst på väggen bakom.

Att hitta smart förvaring har varit en nyckel för att fem personer ska bo bekvämt på 85 kvadratmeter. I badrummet har de hängt upp en av Emelies favoritmöbler – Ivar-skåp från IKEA i plåt. Ett både snyggt och klokt sätt att addera förvaringsutrymme! Skåpen, som funkar i de flesta rum, har redan inspirerat många på Instagram då Emelie delat familjens inflyttning och hemmafix i kanalen. 

badrum i vitt kakel med högskåp och tvätthörna
högt Ivarskåp i badrum
vit vask och spegel i badrum
IKEA skåp Ivar och vask i BoKlok lägenhet hemma hos familjen Ruud.
Två flickor med brunt hår leker med klossar på en vit matta med svarta streck i ett barnrum med hyllor längs med en vägg.

Även i barnrummen finns det smarta lösningar för förvaring. Med förvaringshyllor som klättrar uppåt längs med en vägg nyttjas de extra 10 centimetrarna på höjden, som alla BoKlok hem har. På så vis görs plats för allt pyssel och utrymme skapas för mer friyta för lek på golven. Och med en våningssäng därtill finns det rum för fler. Dessutom blir det riktigt mysigt!

Har ni gjort något annat enkelt hack/DIY-projekt du vill tipsa om?

Vi har bytt handtagen både i köket och badrum, en liten sak som alltid gör stor skillnad, särskilt i skafferiet. Sen gäller det att hitta smarta lösningar, såsom ställ för stekpannor i en kökslåda och att utnyttja takhöjden genom att flytta hatthylla och vägghyllor i förråd uppåt. Ett plånboks- och miljövänligt tips för en kvick uppdatering i sovrummet, är att sätta ett överdrag på den gamla sänggaveln istället för att köpa en ny gavel.

grönmålad hall med spegel
överblick från kudde i säng med utsikt genom ett fönster
Soffbord intill soffa och golvlampa i vardagsrum.

Var kommer inredningsintresset ifrån?

Svårt att svara på, men jag minns att jag bläddrade i mammas Hus&Hem-tidningar redan som liten, berättar Emelie. Jag var väldigt bestämd kring hur mitt rum skulle se ut, valde väggfärg och gjorde små stilleben, köpte blommor och små prylar till mitt rum för veckopengen.

Jag har en faster som hade möblerat om varje gång vi kom på besök, jag tyckte det var så coolt! Jag minns att jag tidigt intresserade mig för andras boenden och inredning, och kan på riktigt minnas planlösningen i mina kusiners hus från 90-talet.

Entré till lägenhet via en lofgång i BoKlok lägenhetshus

Vilka Instagramkonton inspirerar – och varför?

Vi inspireras av annorlunda och kreativa lösningar, som när man använder rum på oväntade sätt och är modig i sina färgval. Några som vi gärna tipsar om är:

@marieeigen

@erinterior

@cirkusenhemma

@kajsa_magdalena

@entrancemakleri

Var köper ni helst inredning och möbler?

Åhléns, H&M Home, Lagerhaus och fyndhörnan på Mio. Thimar Form i Karlstad, och Jakobssons möbler i Örebro, båda finns även online. Men också Facebook Marketplace, nordicnest.com, finelittleday.com och arket.com.

Emelie blir inspirerad både av affärstidningar och klädaffärer när hon planerar för familjens hem. En favoritbutik för inspiration är & Other Stories. Så vad blir nästa stora projekt där hemma? Att pimpa balkongen och göra den redo för varmare säsonger.

Möblerad balkong med blommor i vas på bordet

Vad inspirerar dig när du inreder ditt BoKlok hem? Vill du dela med dig? Följ oss på Instagram:@boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas i våra sociala medier och bland våra reportage på vår webbsida Hemma Bäst!