Inredningstips för balkong och terrass

Funderar du på hur du ska inreda din balkong eller terrass på bästa sätt, eller vill du bara förnya? Luta dig lugnt tillbaka – vi har tipsen!

Våra vänner på IKEA och våra kunder i BoKlok hem runtom i landet har massor av kreativa förslag på hur du enkelt och smart nyttjar och förgyller varenda kvadratmeter av din terrass eller balkong.

Sätt färg!

Låt ögonen få smaka på färg på din balkong eller terrass. Det piggar upp oavsett årstid och ger en glädjeinjektion!

Har du redan inrett med utemöbler i annat än färgglada kulörer, är ett snabbt och billigt sätt att addera filtar, kuddar och utemattor i fina färger. Då kan du dessutom enkelt byta efter säsong, eller när du bara känner för att du vill förnya igen.

Vill du hålla en något mer neutral linje, kan det räcka att göra som familjen Ruud gjort på sin balkong till fyrarummaren från BoKlok. De har valt en färg som får sticka ut och levandegöra platsen.

Den lilla pinnsoffan, kuddar, plädar och fäll i bastoner av grått, beige och svart får därmed en kontrast på motsatt sida av de två solgula balkongstolarna. Det ger ett livfullt intryck och man kan ju inte annat än bli glad, eller hur!

På andra sidan av sittplatsen har familjen skapat en miniatyroas med några krukor med örter och växter. På det här sättet finns det rum för både avkoppling, häng med familjen och ditt odlingsintresse. Och allt det här går ju att återskapa på såväl liten som stor balkong!

Är du förresten nyfiken på vad mer familjen gjort i sin BoKlok fyrarummare? Välkommen att kika in hos familjen Ruud.

Odla mer!

Känner du att du vill odla desto mer men ändå behålla golvyta, kan odling på höjden vara ett alternativ på din balkong eller lilla terrass.

Använd dig till exempel av en hylla eller spaljé. Det har Emma gjort på balkongen till sin BoKlok tvåa. Här ryms odlingsprojekt i såväl krukor som lättare blomlådor på en träspaljé som hon fäst i balkongräcket. Smart och snyggt!

Alternativt kan du skaffa piedestaler som medger odling på höjden, om än i något lägre form. Med exempelvis piedestalerna SATSUMAS från IKEA får du både variation som lagom höjd.

Ännu fler idéer för dig som vill odla mer, finner du på Odla på liten yta.

Skapa rum!

Har du en större yta på din balkong eller terrass kan det verka lyxigt med gott om svängrum. Men faktum är att större yta inte behöver betyda lättare att inreda. Tvärtom, det kan bli för mycket och till och med vara svårt att få till den där hemtrevliga atmosfären. Fast där har IKEA bra svar.

Lång terrass med grönt matbord och stolar. En bit ifrån står odlingslådor med gröna och rosa blommor.

I ett av BoKloks visningshem i Vikens Hage i kvarter Lyckotäppan, har IKEA inrett i zoner – som blir ett slags olika rum – på terrassen till ett BoKlok radhus på 117 kvadrat.

Med ett generöst matbord omringat av rymliga stolar på den ena sidan av terrassen finns det plats för såväl vardagens middagar som festligare måltider och trevliga samtal. Kanske även ett och annat brädspel när andan faller på?

På motsatta sidan av terrassen finns en zon för avkoppling med två sköna fåtöljer i vitt, kompletterade med mjuka kuddar och filtar.

Här kan du sitta och njuta av en liten fika eller ha mysiga samtal till långt in på sena timmen. Gärna i sällskap av ljusslingor som kan klättra på ribbstaketet som skyddar mot insyn.

För att dela upp ytorna ytterligare, har blomlådor och krukor placerats mittemellan ”rummen”. Det betyder att gröna fingrar kan få blomstra och pollinatörer njuta på en yta som egentligen är som en tom ö, men som på detta sätt får liv. Två flugor i en smäll helt enkelt!

Kombinera!

En annan variant är när IKEA kombinerar zonerna för umgänge och avkoppling. Det görs via en rymlig utesoffa och flyttbara, fällbara bord. (IKEA har här valt att använda sig av NÄMMARÖ modulsoffa samt pall, som kan funka som bord.)

På det här sättet kan du välja att avnjuta måltider i soffan eller helt enkelt fälla ihop borden och ställa längs med väggen och bara vila när det är vad som lockar.

I anslutning till det har IKEA gjort plats även för rullvagnen BROR. Då får platsen flera funktioner i en - vagnen fungerar dels som planteringsbord och rymmer lätt allt från krukor för örter till blommor, dels som förvaring för lådor för filtar och/eller trädgårdsredskap. När du inte planterar går det ju också fint att nyttja översta hyllan för servering. Grymt smidigt!

Med komplettering av växter i hörn och blomlådor har IKEA därtill skapat en än grönare atmosfär. Resultatet är en rymlig och samtidigt ombonad uteplats.

Ytor med olika syften är något som också återfinns på terrassen i BoKlok radhuset hos familjen Nilsson Knekthage. Här finns både ett soffhörn som matplats vilket gör att vardagen lätt kan flytta ut när vädret tillåter.

Både soffhörn och matplats är riktigt inbjudande med sina vita kuddar och grå fällar. Med zinkkrukor i olika storlekar för växter av varierande höjd präglas terrassen också av en lummig känsla.

Inredningsstilen känns romantisk och chic. Men det finns också en viss lekfullhet i det charmiga soffhörnet - utomhusmattan under det grå soffbordet har placerats diagonalt istället för traditionellt rakt. En liten men kul detalj för ögat! 

Familjen Nilsson Knekthages inredningsstil utomhus sträcker sig även till framsidan av familjens radhus. Här, mot förrådets vägg har de ställt ett charmigt och egentillverkat litet växthus. Det är skapat av bland annat gamla fönster - ett perfekt återbruk! Dessutom är det ett ganska enkelt DIY-hack som likaväl kan platsa mot en vägg på en balkong eller terrass. 

Bor du också i ett BoKlok hem? Kommer du att använda dig av några av ovan tips eller är du kanske redan nöjd med hur du inrett din balkong eller terrass? Berätta gärna för oss och dela dina bilder! Följ oss på Instagram: @boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas i våra sociala medier samt bland våra reportage på vår webbsida Hemma Bäst!