Lyckas med att odla på liten yta

Är du en av dem som vill odla hemma men tycker att din balkong eller uteplats inte räcker till? Då har vi lösningarna åt dig!

Odling av egna grönsaker och kryddor är en enkel väg till en mer hållbar livsstil. Det är också ett perfekt sätt att dryga ut plånboken. Och oavsett om du har en balkong eller liten uteplats, går det att maxa ytan för en lyckad odling.

Grönt uppåt väggarna!

Odla gärna på fler nivåer än en. Beroende på vad du väljer att odla kan växterna få chans till mer ljus på detta sätt.

Du kan till exempel välja att fästa en spaljé mot balkongräcket, som Emma har gjort på sin balkong i BoKlok tvåan i Malmö. På så vis ryms såväl krukor med kryddväxter som blomlådor för grönsallad, eller som hos Emma – smultron.

Ett extra plus är att balkongen kan få en ny look och insynsskydd därtill. Snyggt och smart, eller hur!

En variant på spaljén är gallret som du fäster i en vägg.

Gallret kan du använda dels för förvaring med hjälp av krokar och metallklämmor, dels som en klättervägg till växter. Ta hjälp av plaststrips för att hänga upp dina krukor eller som här med tvättklämmor för burkar med växter.

Vackert och praktiskt på samma gång!

Vill du slippa göra hål i väggar kan du istället ha en hylla mot väggen som du fyller till max med odlingar i krukor och/eller blomlådor.

Ett stabilt exempel på en sådan hylla är HYLLIS från IKEA. Förvaringshyllan rymmer din odling på antingen en låg eller hög hylla. Samtidigt kan du även ha dina trädgårdsredskap och säck med planteringsjord i hyllan.

 

 

Kompletterar du med HYLLIS överdrag, skapar du ett miniväxthus på köpet. Dessutom kan överdraget skydda dina krukor från väder och vind under den kallare tiden av året.

Flyttbar odling!

Funderar du på hur du kan maxa solstrålarna på din odling? Då föreslår vi att du fixar en flyttbar odling med hjälp av en rullvagn. På så vis kan du också ta in dina kryddväxter och tomatplantor om det blir allt för varmt.

IKEA RÅSKOG är ett exempel på en rullvagn som passar perfekt för såväl dina örter som trädgårdsredskap. Den tar dessutom väldigt lite plats.

Grönt på lägre nivåer

Utöver att odla på höjden kan du såklart också använda de lägre nivåerna. Då är den traditionella blomlådan ett bra val.

Blomlådor rymmer mycket och du kan alltid välja att placera lådorna ovanpå varandra för etappodling och chans till mer ljus, som här med blomlådan STJÄRNANIS från IKEA. Här kan du få plats för att odla till exempel sallad, minigurka eller varför inte morötter? Bara att testa sig fram!

Placering av blomlådorna ovanpå varandra skapar även en känsla av ”rum i rummet” på din balkong, eller på din lilla uteplats. Mysigt och fiffigt!

Odla tillsammans!

Sist men inte minst, vill vi slå ett slag för att du även odlar tillsammans med grannarna. Det gör odlingen ännu roligare!

Kanske har ni en gemensam yta som ni ännu inte utnyttjar på bästa sätt? Sätt upp några pallkragar som ni gemensamt rår om och odla allt från sallad och morötter till tomater och jordgubbar. Starta upp med en odlingsfest och ta tillfället i akt att byta tips och växter med varandra. Lycka till!

Odlar du på en liten yta i ditt BoKlok hem? Det vill vi gärna se och berätta om! Följ oss på Instagram:@boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas i våra sociala medier och på vår webbsida Hemma Bäst!