Lev livet lite klokare

Byggandet står idag för tjugo procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men allra störst klimatpåverkan sker faktiskt under användningstiden, alltså medan vi bor i det som byggs. Och det är här vi alla kan dra ett strå till stacken. Vi har samlat några praktiska tips för hur du kan leva lite klokare i din BoKlok bostad. Exempelvis hur du kan spara på energi, vatten och undvika matsvinn och samtidigt göra besparingar.

kvinna och barn i grönsakslandet

Hallen

Kom-i-håg-att-ta med…

Världen skulle må lite bättre om vi drog ner på plastflaskor och plastpåsar. Om du tar med dig egna blir det lättare att undvika nyköp. Ha därför en vattenflaska och shoppingkasse redo på en krok eller i en korg i hallen, så att du inte glömmer att ta med dig innan du lämnar hemmet för en inköpsrunda.

Sopsortera mera även i hallen

I inomhusförrådet får du förutom extra klädförvaring ofta plats med större behållare för ännu mer källsortering. (Perfekt eftersom du inte alltid får plats med allt som ska återvinnas under diskhon.) Här kan du till exempel sortera och förvara kartong, plast, papper, metall, glas och pantflaskor. Urdiskat i kallvatten och torrt, så klart.

kvinna källsorterar i sortertingskärl i kökslådan

Kök

Källsortering ska inte vara krångligt eller ta extra tid

Med sorteringskärl direkt under vasken sorterar du soporna lika snabbt och enkelt som på tiden då du slängde allt i samma kärl.

Det finns till och med sorteringskärl för batterier och glödlampor – bara att lyfta ur och ta med nästa gång du ska köra till återvinningsstationen.

Tips! Fråga gärna grannarna om deras förbrukade batterier och glödlampor vill åka snålskjuts med dina. Dubbelt klimatsmart!

Spara med diskmaskinen

Har du eluppvärmt vatten är disk i maskin bättre än handdisk. Fyll dock alltid diskmaskinen innan du sätter igång den, så sparar du på energi. Varför inte göra det till en sport med övriga i hushållet att hitta lösningar för hur maskinen kan fyllas? Då blir det roligare! Diska sedan eventuellt skrymmande stekpannor och kastruller för hand (fast låt inte kranen rinna). 

Flicka håller disk och står vid diskmaskin

Din kloka diskmaskin

Diskmaskinen i BoKloks kök är A+ klassad och står för ca 7% av hushållselsförbrukningen. Den sparar både vatten och energi eftersom du kan diska flera kuvert samtidigt och bara förbrukar 12 liter vatten - och ändå blir allt skinande rent. Samma mängd disk för hand kräver uppemot 100 liter vatten enligt Energimyndigheten. 

Med funktionen Fördröjd start kan du därtill diska när det passar dig, eller när eltaxan är låg.

Se filmen för tips om hur du tar hand om din diskmaskin på rätt stätt.

Var matsmart – minska svinnet och förvara rätt

Se till att maten syns. Det hjälper dig att hålla koll på den mat du har hemma och du hinner därmed äta upp den innan den blir dålig.

  • Med väggstång och krokar eller hängande trådkorgar, kan du ha frukt och grönsaker tillgängligt i rumstemperatur, utan att de tar upp bords- eller bänkyta i köket. På detta sätt hinner du överblicka vad som behöver ätas upp innan det blir dåligt och som bonus - du får ett trevligt blickfång.
  • Ha livsmedel du använder ofta i glasburkar så att du kan se hur mycket du har kvar. På så vis minskar du ditt matsvinn.
  • Behåll dina matrester och investera i bra matförvaringslådor för att ta med resterna till arbetet, eller återanvänd dem som ingrediens i en ny maträtt dagen efter. Då gör du både miljön och plånboken en tjänst.

  • Maxa utrymmet i kyl och frys. Ofta har du inte koll på vad som finns längst in, vilket både gör att du riskerar att missa bäst före-datum och att maten tar plats i onödan. Gör istället en sortering med jämna mellanrum och lägg det som behöver ätas upp först på en specifik plats eller i separata lådor.

 

Tips! På IKEA kan du hitta flera olika ”mat-i-farten”-lådor och staplingsbara behållare samt snurrbricka för exempelvis burkar som ger överblick i kylskåpet. Behållarna är dessutom designade så att du enkelt kan äta direkt ur dem, var du än befinner dig.

pojke odlar växter i ett minidrivhus

Odla inomhus 

Köket är en perfekt plats att sköta odling av örtkryddor i miniväxthus som kan ta plats på fönsterbrädan. Det ser både hemtrevligt ut och är enkelt att ta av för att lägga till i maten.

Optimera kyl och frys och sänk kostnader 

Din frys står på dygnet runt och står tillsammans med kylen för cirka 20% av din totala hushållselsförbrukning. Ett sätt att hålla nere frysens energiförbrukning är att minska storleken på den – en mindre frys drar mindre el. Såväl kyl som frys är därför just precis så stor som den behöver vara i ett BoKlok hem – varken större eller mindre!  

Se även till att din kyl och frys har rätt temperaturer. Optimalt för kyl är +4 och -18 grader för frysen, enligt Energimyndigheten. Bra för både miljön och dina livsmedel.

Tips! Optimera utrymmet i din kyl - skaffa en snurrbricka för hyllplanen från IKEA, så får du bättre översikt och kan minska matsvinn och undvika att energi går åt till att kyla mat som faktiskt blivit gammal.

Ta hand om kyl och frys och spara energi

För att inte elkonsumtionen i kyl och frys ska sticka iväg, rengör dem med jämna mellanrum och även bakom dem – det hjälper till att hålla elkonsumtionen nere. Kolla in vår video på hur du gör. (Efter att filmen togs fram kan kyl, frys och andra vitvaror i ett BoKlok hem komma från annan leverantör än IKEA.)

Om du behöver skaffa nya vitvaror, kolla upp energimärkningen och välj med omsorg.

Spara på vattnet

Låt inte vatten rinna i onödan. Varje minut rinner det i genomsnitt ut cirka sex liter vatten. Så använd en balja med vatten i för att skölja ur disk och stäng kranen då du till exempel skalar potatis.

Kranen i BoKloks kök förbrukar förresten mindre vatten jämfört med originalkranen i en äldre bostad – och det utan att du ens märker det. Hur då? Genom att blanda vattnet med luft. Men självklart ska du inte låta kranen stå öppen i onödan för det.

Familj fikar vid brunt bord i köket i ett Boklok radhus

Glada över att bo hållbart i ett BoKlok radhus

”Vi gillade konceptet med att kunna bo mer hållbart och därför var valet enkelt med att välja ett hem från BoKlok. Något av det bästa med vårt radhus, är den gröna växtligheten på taket av uteförrådet precis utanför - man blir glad av att se det när man drar upp rullgardinen på morgonen och tittar ut genom sovrumsfönstret. Det är både vackert och bra för den biologiska mångfalden och för hantering av dagvatten. Vi är väldigt glada att vi äger ett hus som BoKlok bygger på ett hållbart sätt av trä.”

Shereen och Michael med barnen Liyandra och Andrilla
BoKlok radhus, 5 rum och kök, 117 kvm

Vill du veta med om hur familjen bor? Läs hela artikeln i vårt nyhetsrum

Effektiv matlagning

Koka vatten i vattenkokare och häll över det i grytan till exempelvis din pasta. Då tar tillagningen kortare tid. Har du spis med induktionshäll är den dock ofta lika effektiv som en vattenkokare.

När du använder ugnen, stäng av värmen lite tidigare än beräknat. Många gånger ger eftervärmen fortsatt bra effekt.

Undvik att tina mat i mikrovågsugn. Det tar tid och energi. Ta ut ur frysen för upptining i kyl dagen innan och ta tillvara på kylan, eller tina i rumstemperatur.

För bästa effekt - underhåll spis och ugn

Alla BoKloks hem utrustas med spishäll och för att den ska ge kontinuerligt bästa effekt är det bra att ta hand om den. Se vår korta video om hur du tar hand om din spishäll samt ugn.

Vardagsrum

Här finns det en del du kan göra för att hålla värmen när du ska spara på din elförbrukning och inte vill höja temperaturen inomhus. När det är kallare ute, plocka fram alla filtar och lägg i soffan. Ställ fram sköna inomhustofflor åt alla och lägg fram mattor för en varmare känsla för fötterna. Sätt gärna upp tjocka gardiner och dra för om nätterna så håller du värmen inne.

Badrum

Spara på vatten och el

Precis som i ett kök ska du spara på vatten även i badrummet. Kranen i våra badrum förbrukar mindre vatten jämfört med en originalkran i en äldre bostad genom att vattnet blandas med luft. Men stäng ändå kranen när du till exempel borstar tänder eller tvålar in dig. Varje minut rinner det nämligen ut i genomsnitt cirka sex liter vatten.

 

Dra också ner på duschstunden. Om du kortar ned från tio till fem minuter, halverar du miljöpåverkan och sparar kronor på köpet! I våra BoKlok hem finns dessutom snålspolande duschmunstycken. Med dem sparar du upp till halva vattenförbrukningen jämfört med om du har vanliga munstycken.

Har du handdukstork är ett enkelt energispartips att stänga av den och låta handdukarna självtorka istället.

Tvätta klimatsmart

Visste du att tillsammans med torktumlaren står tvättmaskinen för cirka 20% av hushållets elanvändning? Tvätta därför alltid med full maskin, så sparar du pengar, vatten, energi och miljö. Dina kläder blir dessutom rena även vid lägre temperaturer.

Välj därtill ett miljövänligt tvättmedel och dosera rätt - efter vilken hårdhetsgrad vattnet har i din kommun. Undvik sköljmedel - det sparar både du och miljön på.

Tips! Sortera tvätten i olika tvättkorgar för att få ett hum om när du har tillräckligt av en färg och tygkvalitet för att kunna fylla maskinen.

Släng rätt!

Ha en papperskorg i badrummet. Då undviker du att fel saker hamnar i toalettstolen och vidare ut i naturen. Det enda som ska spolas ned är enkelt uttryckt det som kommer ur människokroppen och toalettpapper.

Torka tvätten utan el

Ställ in en vikbar torkställning för att torka tvätten istället för att ha torktumlare. Förutom pengarna du sparar direkt på att undvika torktumlarköpet, så sparar du även kilowattimmar – runt 1000 per år, faktiskt!

Vid fint väder och om du har möjlighet – torka tvätten utomhus istället så får du dessutom en fräsch doft och sparar både utrymme och energi på samma gång.

Möblera smart i badrummet

Bambu är ett idealiskt material för våtrum eftersom det är väldigt liten risk att det spricker när det exponeras för fukt. Bambu är dessutom ett utmärkt förnybart material då det räknas som gräs, vilket är snabbväxande. Det behöver dessutom ingen gödning eller konstbevattning. Hållbart på flera sätt, alltså.

Sovrum

Återvinnare är vinnare

Gå igenom garderoberna hemma. Har den där jackan växts ur eller har du fått hål i jeansen? Minska din konsumtion genom att låta kläder och skor gå i arv eller vidare till vänner och bekanta, samt laga sådant som går att laga.

Vädra kläderna

Allt måste inte tvättas så snart det använts. Många plagg, som t.ex. jeans och tjocktröjor, eller plagg av lite finare material, kan användas flera gånger innan de landar i tvättkorgen. Med en kroklist, klädställning eller varför inte en snygg gammal stege att hänga kläderna på i sovrummet, håller du koll på vad som är mitt emellan nytvättat och redo för nästa tvätt.

Belysning och teknik

Släck och stäng av efter dig

Gör det till en vana att släcka efter dig och ha bara tänt i det rum du befinner dig i. Förutom det, se till att du har lågenergilampor eller LED-lampor. De drar avsevärt mycket mindre energi än andra ljuskällor.

Stäng även av apparater som står på stand-by. Koppla gärna in dem i en grenuttag med strömavbrytare så går det snabbt och enkelt att stänga av alla.

På det här viset kan du spara många kilowattimmar och därmed även spara miljön.

Soffhörn vid fönster i ett BoKlok radhus med grå soffa och matta samt brunt soffbord.

Spara på värmen

Funderar du på hur du kan sänka värmekostnaderna? Prova med att sänka inomhustemperaturen en grad. Det kan spara dig upp till cirka 5% i uppvärmningskostnad per år. Bunkra upp med filtar, tjocka sockor och inomhustofflor för att kompensera.

Kolla även över tätningslisterna runt dörrar och fönster. Byt ut dem om de är slitna så håller bostaden värmen bättre.

Uteplatsen

Gör en insekt en tjänst…

Ungefär en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bi pollinerar växter. Förutom honungen gör bi livsviktiga insatser för planeten och vår överlevnad. Så om du har tid och lust, varför inte odla lite växter och blommor på din uteplats?

Variera gärna växter som blommar tidigt under våren med varianter som blommar långt in på sensommaren. Då gör du såväl pollinerare som fåglar glada under lång tid.

Spara på regnvattnet 

Ha en tunna eller kanna ståendes för att samla upp regnvatten med, och använd det till att vattna täppans växter med.

Bygg ett insektshotell

Skaffa ett insektshotell eller bygg ett eget! Använd dig av sådant du hittar på marken som kottar, småpinnar, gräsklipp och mossa och sätt i en gammal trälåda. Fäst en bit hönsnät ovanpå och spika upp på lämplig plats på din uteplats. Sen är det bara att vänta på inflyttningskalaset.