Skötsel och underhåll av din bostad

Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du underhåller och tar hand om din bostad på rätt sätt.

droppande vatten över blöt hand ner i spann fyllt med vatten och sopa

Så tar du hand om din bostad på rätt sätt

Ett sprillans nytt hem, med nya golv, nya väggar och nya vitvaror... Visst är det härligt? Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du tar hand om din bostad på rätt sätt. I din digitala bopärm, som du får tillgång till i samband med att du flyttar in, kan du hitta material- och produktlistor för just din bostad, samt skötselråd och underhållsrekommendationer för dessa.

Ta reda på mer om din digitala bopärm och kom igång med OurLiving-appen på vår sida Bopärm  

Men vi har också tagit fram ett antal filmer där vi visar hur du underhåller din bostad – och så bjuder vi på några praktiska tips och trix! Eftersom filmerna är generella kan det finnas råd för produkter och material som du inte har i din bostad. Välj kategori här nedanför - eller skrolla dig igenom hela listan med filmer!

Tips på hur du tar hand om ditt kök

Man tar ut låda från en tom kyl.

Kyl och frys

Efter att filmen togs fram kan kyl, frys och andra vitvaror i ett BoKlok hem komma från annan leverantör än IKEA. Fullständig produktlista för just din bostad hittar du i din digitala bopärm, som du får tillgång till vid tillträdet. Visste du förresten att du kan spara el genom att rengöra bakom kyl och frys.

Diskmaskin

Att fylla på spolglans och diskmaskinsalt brukar de flesta komma ihåg. Men för att få en skinande ren disk är det lika viktigt att rengöra bottensilen och spolarmarna med jämna mellanrum. Och du glömmer väl inte att vrida avstängningsventilen i frånläge när du inte använder diskmaskinen?

Man drar ut låda från diskmaskin.
Hand tar på knappar på ugn.

Ugn och spishäll

Vi ger en snabbguide i hur spishällen och ugnen fungerar. Men tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan spishäll och ugn i din bostad, än de som visas i filmen. Oavsett modell är det viktigt att rengöra både ugn och spishäll regelbundet. Helst efter varje användning – när de svalnat, förstås.

Vattenlås och golvbrunn 

Glöm inte att rengöra vattenlåset i köket med jämna mellanrum. Luktar det illa? I filmen förklarar vi vad det kan bero på och ger tips på hur du avhjälper problemet.

Kvinna på knä i badrum med utdragen låda till kommod.
Man tar ner filter till spisfläkt.

Spisfläkt i hus 

Här visar vi hur spisfläkten i ditt hus fungerar. Tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan modell i din bostad, än den som visas i filmen. Oavsett är det viktigt att rengöra filtret, vilket enklast görs genom att diska det i diskmaskinen. Ett filter som inte rengjorts på ett tag kommer inte att göra jobbet med att filtrera bort stekosen lika bra.

Kökskåpa och spisfläkt i lägenhet

Såhär rengör du kökskåpan och spisfläkten som finns i din lägenhet. Tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan typ av kökskåpa i din bostad, än den som visas i filmen.

Kvinna håller upp filter till kökskåpa.
Man med BoKlok logga på ryggen tar ner FTX aggregat i kök.

Kökskåpa och ventilation i enrumslägenhet 

Kökskåpan i enrumslägenheter är inte likadan som i de större lägenheterna. I enrumslägenheterna sitter ventilationen (FTX-aggregatet) bakom kökskåpan. Det är viktigt att byta både inner- och ytterfilter samt att alltid använda leverantörens angiva filter för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nya filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättshavare att byta. I filmen visar vi hur du gör för att byta filter och hur man styr ventilationen via displayen.

Allmänna ytor i köket 

Så tar du hand om bänkskivan, köksluckor och lådfronter samt golvet i ditt kök. Glöm inte att rengöra frånluftsdonet - men tänk på att inte justera donets inställningar!

Man i kök på väg att öppna diskmaskin.

Justera luckor och lådfronter

När du har använt ditt kök ett tag kan kökslådorna behöva justeras för att inte skrapa i varandra. Öppna kökslådan och skruva med en skruvmejsel på beslagen på sidorna, så justeras lådan upp eller ner.

Om luckorna på överskåpen inte skulle öppna sig när du trycker på dem, behöver även dessa justeras. Öppna luckan och tryck på beslaget så att det öppnar sig till utfällt läge. Därefter vrider du på den grå "tryckpinnen" för att justera känsligheten på trycket.

Tips på hur du tar hand om ditt badrum

Tvättmaskin

I alla våra lägenheter och hus ingår det tvättmaskin. Rengör tvättmedelsfacket då och då gör du säkert redan. Men visste du att tvättmaskinen även har ett filter som ska rengöras, helst ett par gånger om året? Genom att köra tvättmaskinen tom någon gång ibland – helst med rengöring avsedd för ändamålet - ser du till att även trumman hålls ren. Är inte trumman ren, kan den ju knappast göra jobbet med att hålla dina kläder rena, inte sant?

Man håller i öppning till tvättmaskin.
Man på väg att öppna torktumlare.

Torktumlare 

Ibland ingår det en torktumlare i din bostad. Glöm inte att rensa filtret på ludd samt att tömma vattenbehållaren efter varje torkning. Det stora filtret behöver rengöras ungefär två gånger per år.

Vattenlås och golvbrunnar 

Golvbrunnen och vattenlåset i badrummet ska rengöras regelbundet. Både för att det inte ska bli stopp i avloppet, och för att förhindra dålig lukt. Vi delar också med oss av tips på vad du kan göra för att det ska vara lättare att sätta dit vattenlåset igen efter rengöring.

Kvinna på knä i badrum intill öppen låda till kommod.

Tips på hur du tar hand om generella ytor och utrymmen i och utanför din bostad

Golv med vattenfläck.

Golv, väggar och fönsterbänkar 

Golven är av trä, så du bör undvika att rengöra dem med allt för våta trasor. Vatten kan nämligen orsaka sprickor eller resningar i golvet. Det räcker oftast att dammsuga golvet för att hålla det rent. Ett bra tips för att slippa fula repor i golvet är att sätta filttassar på alla dina möbler.

Förråd, vind och miljöhus

Oftast finns det ett kallförråd till din bostad, och i vissa bostäder även ett vindsutrymme. I närheten av ditt hem finns ofta ett miljöhus. Här sorterar du soporna (såvida du inte har eget sopkärl) - för miljöns skull. Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om förråd, vindsutrymme och miljöhus.

Ett miljöhus.
Kvinna på väg att öppna fönsterdörr ut till balkong i lägenhet.

Fönster och dörrar 

Här har vi samlat det du behöver veta om fönster och dörrar i din bostad. Bland annat visar vi vilka olika lägen du kan ställa dina fönster i, för att du enklare ska komma åt att tvätta dom, eller om du bara vill vädra. Självklart har både fönster och fönsterdörrar säkerhetsspärr som gör de barnsäkra. Oavsett om det är en ytterdörr eller innerdörr kan de behöva smörjas då och då. Vi visar också hur du gör för att låsa din ytterdörr i serviceläge eller så kallat “bortaläge”.

Väggar

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna kring dina väggar. Till exempel reder vi ut vad som är att anse ett fel eller en skada på en vägg, och vad som anses vara normalt. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan tex för en spricka i ett hörn. Vi berättar också hur du tar hand om dina väggar på bästa sätt.

I filmen nämner vi att eventuella sprickor åtgärdas under 2-årssynen – det stämmer. Men numera kallar vi 2-årssyn för Garantibesiktning 2 år.

Vit vägg med solljus som lyser in från ett fönster.
Trappa uppifrån.

Golv

Här får du svar på de vanligaste frågorna om golvet i din bostad. Vi går igenom vad som får anses vara "normalt” och vad som anses vara ett fel eller en skada på ditt golv. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan. Filmen tar också upp hur du tar hand om ditt golv på bästa sätt!

Information om el och media i din bostad 

Elinstallationer och media i lägenhet

I den här filmen går vi igenom elcentralen i din lägenhet. Här får du bl.a. reda på hur du gör om en säkring löser ut, vikten av att testa jordfelsbrytaren med jämna mellanrum, eller hur du får åtkomst till ditt internet.

Vi missade tyvärr visa att det finns ett eluttag på husväggen vid balkongen/altanen. För att koppla på eller bryta elen till det uttaget, trycker du på strömbrytaren innanför glasdörren.

Kvinna pekar på säkringar i elskåp.
Elmätare till hus.

Elinstallationer och media i hus

I den här filmen går vi igenom elcentralen i ditt hus. Här får du bl.a. reda på hur du gör om en säkring löser ut, vikten av att testa jordfelsbrytaren med jämna mellanrum, eller hur du får åtkomst till ditt internet.

Vi missade tyvärr att visa att det finns ett eluttag på husväggen vid altanen. För att koppla på eller bryta elen till det uttaget, trycker du på strömbrytaren innanför glasdörren.

Information om hur du hanterar värmen och ventilationen i din bostad 

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen i din bostad. Bland annat visar vi hur du justerar värmeinställningen på dina radiatorer/element. Vi ger också tips på hur du kan spara energi när du vädrar och hur du luftar dina element, om det skulle behövas. Följ våra tips och se filmen om skötsel av elementen innan du felanmäler för att radiatorerna känns svala.

Inomhustemperaturen  och dina element

Underhållstips för en jämn temperatur:

 • Lufta dina element. Luft gör annars att värme inte kan fördelas på rätt sätt.
 • Fyll eventuellt på vatten i värmesystemet.
 • Flytta eventuella möbler som står tätt intill element och låt inte tjocka gardiner hänga framför termostaten på dina element. Detta kan annars påverka spridningen av värme i ett rum.

 

Se gärna texten nedanför där vi försökt förklara regler och krav kring energi som kan komma att påverka din inomhustemperatur. 

Hand vrider på elementagregat.

Regler och krav kring energi

För att få bygga en fastighet måste vi som byggherre förhålla oss till en mängd krav ställda både från Boverket och kommunen. Från och med 1 september 2020 skärptes dessutom energikraven för flerbostadshus och byggnaden måste förses med styr- och reglersystem för att kunna upprätthålla en god energieffektivitet. För att huset ska kunna leva upp till kraven har radiatortermostaterna i våra bostäder en inställningsmöjlighet som ger en maximal lufttemperatur på 20-22 grader inomhus. Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång.

Frånluftsvärmepump i hus

Frånluftsvärmepumpen (värmepumpen) sköter värmen i huset. Ungefär två gånger per år är det bra att rengöra filtret, och efter ett år är det dags att byta. Det är viktigt att endast använda leverantörens angivna filter för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nytt filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättshavare att byta. I filmen visar vi hur du byter filter, vilka inställningar du kan göra på displayen, samt var du hittar tryckmätaren som ska hålla runt 1 bar.

Man visar värmepanna i BoKlok hus.

Underhåll av din frånluftsvärmepump

Din frånluftsvärmepump behöver underhållas för att den ska ge maximal effekt. Dessutom drar den mindre el om du tar hand om den med jämna mellanrum. Följ våra tips och om du inte redan gjort det - se gärna filmen ovanför om frånluftsvärmepumpen.

 • Trycket i din frånluftsvärmepump ska ligga på 1- 1,5 bar. Kolla detta en gång i månaden under de varmare månaderna av året.
 • Rengör filtret i pumpen ofta. Ett smutsigt filter kan göra att elförbrukningen blir högre, att inomhusluften blir sämre och fukt och mögelskador kan uppstå på grund av dålig ventilation.
 • Du kan behöva fylla på med vatten i systemet. Det gör du genom att vrida på ett vred bredvid tryckmätaren (se gärna instruktionsfilmen nedan).
 • Lufta alla radiatorer med termostaterna fullt öppna. Om du fyllt på vatten kan du behöva lufta radiatorerna igen och igen. Detta är fullt normalt.
 • För att systemet ska fungera, behöver alltid två radiatorer ha sina termostater öppna. Annars kan de avge felkoder som handlar om högt tryck eller om kompressorn till exempel.

Se videofilm från tillverkare av frånluftsvärmepumpen: Användarinformation för frånluftsvärmepump (172) NIBE F750 (youtube)

Man visar värmepanna med fjärrvärmeväxlare i hus.

Fjärrvärmeväxlare i hus

Fjärrvärmeväxlaren finns i husets teknikrum och värmer upp vattnet. Trycket ska vara 1 - 1,5 bar. Behöver du justera trycket ska du släppa ut eller fylla på med mer vatten. I filmen visar vi hur du gör detta, samt hur du stänger av vattnet vid behov.  

FTX-aggregat i hus

FTX-aggregatets filter ska rengöras regelbundet, och bytas ut en gång per år. Det är viktigt att endast använda leverantörens angivna filter för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nya filter, men du som bostadsrättshavare ansvarar för att byta. För att ventilationen ska fungera optimalt måste frånluftsventiler och tilluftsdon torkas av då och då. I filmen visar vi hur man byter filter, hur du ställer in forceringsfunktionen och berättar om när den bör användas.

Man pekar på display.
Man på väg att trycka på display.

FTX-aggregat i lägenhet

FTX-aggregatet i din lägenhet har filter som ska bytas ut en gång per år. Det är viktigt att endast använda leverantörens angivna filter för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nya filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättshavare att byta. I filmen visar vi hur du byter filter, steg-för-steg. Vi visar också hur du ställer in forceringsfunktionen, och berättar när du bör använda denna funktion.

FTX-aggregat i enrumslägenhet

Det är viktigt att byta ut både inner- och ytterfilter vid givna intervall, samt att alltid använda leverantörens angivna filer för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nya filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättshavare att byta. I filmen visar vi hur du byter filter, steg-för-steg. Vi visar även hur man styr ventilationen via displayen i köket.

Man på väg att ta ner FTX aggregat i kök.

Service och felanmälan

 • Hur anmäler jag fel på mina vitvaror?

  Vid problem med vitvaror (kyl, frys, spishäll, ugn, köksfläkt, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare) ska du kontakta leverantören direkt.

  Här har vi listat leverantörerna av vitvarorna i våra hem samt kontaktvägar. Vi har olika leverantörer i olika projekt och hänvisar därför till leverantörs- och kontaktlistan som finns i din kundpärm ”Mitt BoKlok Hem” eller OurLiving-appen.

  IKEA
  Telefon: 0775-700 500 
  IKEA:s hemsida för felanmälan
  Leverantör av: spishäll, ugn, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare.

  Electrolux
  Telefon: 0771-76 76 76
  Leverantör av: kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare. Notera att det är viktigt att du har din garantisedel med referensnummer tillgänglig. Denna hittar du i din kundpärm.

  Bosch/Siemens
  Telefon: 
  0771-19 70 00
  Bosch:s hemsida för felanmälan
  Leverantör av: tvättmaskin och torktumlare. 

 • Hur anmäler jag fel på ventilationen i min bostad?

  Har du problem med ventilationen i din bostad och din bostadsrättsförening har Systemair som systemleverantör ska felanmälan gå via din styrelse. Fyll i och skicka in en blankett där du anger ditt namn, adress, kontaktuppgifter, aggregat/modell, serienummer inklusive tillverkningsdatum samt en beskrivning av problemet. Din styrelse tar sedan vidare ditt ärende med Servicebolaget, som är en servicepartner till vår leverantör av ventilationsutrustning. Har du frågor eller behöver blanketten för felanmälan kan du kontakta din styrelse.

 • Hur anmäler jag fel på min TV, mitt bredband eller min telefoni?

  Vid problem med bredband, telefon eller TV ska du kontakta leverantören direkt enligt kontaktlistan som finns i din kundpärm ”Mitt BoKlok Hem” eller OurLiving-appen.

  Vill du veta mer om OurLiving-appen? Besök vår sida Bopärm

  Läsa mer om hur du gör en felanmälan på rätt sätt på vår sida Felanmälan

 • Varför är radiatorerna svala trots att de är påvridna?

  Börja med att kontrollera temperaturen i din bostad. Mitt i rummet ska det vara mellan 20-22 grader, då är det en "normal" inomhustemperatur. Du mäter temperaturen minst 1 meter från yttervägg och på cirka 1 meters höjd från golvet. Är temperaturen över 20 grader så stängs radiatorerna av, eftersom det helt enkelt redan är rätt temperatur i rummet.

  Är temperaturen lägre än 20 grader och radiatorerna är kalla/svala så kan radiatorerna behöva luftas, eller så behöver värmesystemet få mer vatten påfyllt. Är det luft i systemet så kan inte värmen fördelas på rätt sätt. Båda dessa saker ligger på dig som bostadsrättsinnehavare att åtgärda. Behöver du hjälp så kontakta föreningens "Teknikansvarig". Vid nybyggnation så kan det vara behov av luftning flera gånger under en längre tid innan all luft är borta från systemet.

  Vi har tagit fram en film som bland annat visar hur du luftar dina radiatorer. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll

  Tänk på! Soffor som står tätt intill elementet eller tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan påverka värmespridningen i rummen negativt och kan göra att det upplevs kallt.

 • Varför är handdukstorken kall?

  Handdukstorken fungerar som en radiator och du kan inte styra dess temperatur. Den är bara varm när det finns ett värmebehov i bostaden. Liksom radiatorerna kan handdukstorken behövas luftas då och då för att fungera korrekt.

 • Mitt fönster är trögt att öppna – vad kan jag göra åt det?

  Är handtag och gångjärn tröga så beror på det på att dessa inte underhållits på rätt sätt. Det är boendes ansvar att smörja dessa enligt leverantörens anvisningar.

  Vi har tagit fram en film som visar hur du tar hand om dina fönster och dörrar på bästa sätt. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll