Seniorboende vid uteplats med växthus

SilviaBo
Ett klokare seniorboende

Vi lever allt längre och håller oss också allt friskare. Men vad händer om man skulle drabbas av en funktionsnedsättning i framtiden? Ska man då behöva flytta från sitt hem på grund av att bostaden är för dåligt anpassad?

Tillsammans med Silviahemmet och IKEA utvecklade vi boendekonceptet SilviaBo. Ett klokare seniorboende med attraktiva bostäder för den som är 55 år eller äldre - för ett fortsatt tryggt och fungerande liv så länge det är möjligt, till en rimlig kostnad.

FÖR ETT FORTSATT TRYGGT OCH FUNGERANDE LIV

  • Erik och Britta är i 75-årsåldern. De lever ett bra liv i sitt radhus när Erik märker att Britta börjat bli förvirrad och glömsk. De har levt ihop i snart 50 år. Kommunens biståndshandläggare föreslår att Britta flyttar till ett särskilt boende, ”det blir enklare för alla parter”. Erik blir förtvivlad. Vakna upp varje dag utan Britta? Det innebär dessutom dubbla boendekostnader. Hur ska pensionen räcka till?

  • Hos Agneta och Rolf har barnen flyttat hemifrån och pensioneringen är nästa steg. Huset känns alldeles för stort. Renoveringar, trädgårdsskötsel, städning. Det börjar kännas i knäna. Och det är inte särskilt kul alls, längre. Men att flytta är en stor sak. Och tänk vad som händer om 10-15 år - då ska man kanske flytta igen till ett vårdboende. Nästa bostad måste bli bostaden man aldrig behöver flytta ifrån igen. Visst finns det några riktigt fina och lyxiga seniorboenden - men det kostar en förmögenhet. Att sälja det närapå obelånade huset för att få loss pengar som knappt räcker till en trerumslägenhet. Det känns inte bra. Finns det verkligen inget bättre alternativ?

  • Greta, 84, änka sedan några år bor kvar i lägenheten på tredje våningen där hon och maken bott i mer än 25 år. Men nu börjar åldern göra sig påmind och hon behöver daglig hjälp av hemtjänsten. Rullatorn hjälper. Men att komma in och ur lägenheten är en utmaning. Och hur ska hon ta sig upp och ner för trappan? Om det ändå bara fanns en hiss. Hon har visserligen sina tre barn men dottern bor i Kalifornien, och sönerna har karriärer och familjer i Stockholm. De stöttar med telefonsamtal och hejar på henne att skaffa ett tryggare boende. Men vad? Vilka alternativ finns?

ÄLDRES BOENDE - EN SVÅR SAMHÄLLSUTMANING

Runtom i Sverige börjar allt fler kommuner arbeta med planering av hur man ska kunna klara av boendebehovet för den äldre delen av befolkningen. Idag är ungefär var femte person i Sverige över 65 år. 2050 är det sannolikt närmare var fjärde. Vi lever längre och är friskare – men efterhand behöver vi hjälp av elektriska dörröppnare, rullatorer och hissar för att kunna ta oss till och från våra hem.

Då behöver vi ett samhälle som skapar förutsättningar för att vi alla, även när vi är äldre, kan ta oss fram i lägenheten, i huset och på gården. Idag är det ont om anpassade bostäder i de allra flesta kommuner – och det går sällan att fullt ut bostadsanpassa lägenheterna i det befintliga beståndet.

Det är dessutom väldigt dyrt. Allra dyrast är det att tillgodose behovsprövade platser på äldreboenden. I vissa kommuner rör det sig om uppåt en miljon kronor per plats. Per år.

Det känns inte heller rätt att människor som i det allra mesta klarar sig själv, ska slussas in på vård- och omsorgsboende. Så vad göra? Enklast är att redan nu planera för att bygga en väsentligt större andel av bostäderna som redan från början har den äldre befolkningen som kundgrupp, både som bostadsrätt och som hyresrätt. Som 55-plusboende eller som trygghetsbostäder av olika slag.

Där kan vi på SilviaBo hjälpa till. Vi ger personer med bevisat/begynnande eller fysisk/kognitiv funktionsnedsättning, som inte är i behov av ett vårdboende, förtur till SilviaBo bostäderna. Och det gäller inte bara personer som är 55-plus eller 65-plus. Det gäller även till exempel för den som är ung och rullstolsburen, och som annars har svårt att finna lämplig bostad.

Ta kontakt med våra affärsutvecklare för att få reda på vad SilviaBo är, och hur det kan vara en del av lösningen på den kommande äldreboendekrisen.

Här kan du läsa mer om konceptet SilviaBo.

Bygg seniorboende i din kommun

Hur kan kommunerna få SilviaBo?

Det finns ett par olika vägar.

55 plus

Vill man ha ett 55 plus-projekt så är det bara en fråga om att hitta en passande markbit. Kanske vi redan har mark i vår portfölj? Eller så finns det mark att tilldela via en markanvisning. Efter en kontakt med våra affärsutvecklare så gör vi snabbt en analys av marknaden och en skiss av hur området skulle se ut.

Underskatta inte poängen av 55 plus. När enskilda och par födda på 50- och 60-talet flyttar, så låses bostadsmarknaden upp. Rymliga villor och attraktiva lägenheter i det befintliga beståndet görs lediga. Flyttkedjor kan påbörjas. Och många människor kan antingen äntligen hitta en bostad överhuvudtaget, eller hitta en som bättre passar behoven.

Trygghetsbostäder

Vi tror i första hand på ”trygghetsbostäder PLUS”, dvs bostäder som innehåller avsevärt mer än minimikravet. Med hög tillgänglighet bekvämlighet och som skapar stimulans. Där man kan se behovsprövade trygghetsbostäder som en lösning jämte vård- och omsorgsboende. Vill man ha vår hjälp att skapa trygghetsbostäder så finns det ett par olika vägar.

Kommunen har marken

Om kommunen har marken, kan vi erbjuda en entreprenad. Allra enklast handlas det upp via SKL:s ramavtal för byggnader upp till 4 våningar, med förnyad konkurrensutsättning bland de fyra vinnarna. Vi är såklart beredda att också göra hela gårdsmiljön, som ju är en central del av SilviaBo-konceptet.

BoKlok har marken

Om vi har marken, eller står i begrepp att få en markanvisning, har vi fastighetsägare som partners som erbjuder ett blockförhyresavtal med vård- och omsorgsförvaltningen (socialförvaltningen). Precis på samma sätt som platser på vård- och omsorgsboende handlas upp. Upphandlingen av blockförhyrningen kan antingen göras direkt via hyresundantaget (vårt erbjudande är komplett och då utan anpassningsmöjlighet), eller upphandlas via LOU.

Låter det intressant? Hör av dig, vi berättar gärna mer.