SilviaBo
Ett klokare seniorboende

Vi lever allt längre och håller oss också allt friskare. Men vad händer om man skulle drabbas av en funktionsnedsättning i framtiden? Ska man då behöva flytta från sitt hem på grund av att bostaden är för dåligt anpassad?

Tillsammans med Silviahemmet och IKEA utvecklade vi boendekonceptet SilviaBo. Ett klokare seniorboende med attraktiva bostäder för den som är 55 år eller äldre - för ett fortsatt tryggt och fungerande liv så länge det är möjligt, till en rimlig kostnad.


ETT 55-PLUSBOENDE MED EFTERTANKE

SilviaBo är ett vanligt boende, inget vårdboende. Det är vad som ofta kallas ett 55-plusboende. Attraktiva omgivningar och lägenheter som är genomtänkta i detalj och tillgänglighetsanpassat redan från början - att en person som i framtiden, eller redan idag, lider av funktionsnedsättning, ska kunna bo där bekvämt och det till en rimlig peng.

Boendekonceptet är ett samarbete där vi kombinerar Silviahemmets kunskap om funktionell och demensvänlig miljö, tillsammans med BoKlok som har både Skanska och IKEA i ryggen, där Skanska med sina snart 130 år på nacken är Sveriges största bygg- och projektutvecklingsbolag, och IKEA med samma position när det gäller inredning, smarta lösningar och trivsamma hem.

FÖR ETT FORTSATT TRYGGT OCH FUNGERANDE LIV

  • Erik och Britta är i 75-årsåldern. De lever ett bra liv i sitt radhus när Erik märker att Britta börjat bli förvirrad och glömsk. De har levt ihop i snart 50 år. Kommunens biståndshandläggare föreslår att Britta flyttar till ett särskilt boende, ”det blir enklare för alla parter”. Erik blir förtvivlad. Vakna upp varje dag utan Britta? Det innebär dessutom dubbla boendekostnader. Hur ska pensionen räcka till

  • Hos Agneta och Rolf har barnen flyttat hemifrån och pensioneringen är nästa steg. Huset känns alldeles för stort. Renoveringar, trädgårdsskötsel, städning. Det börjar kännas i knäna. Och det är inte särskilt kul alls, längre. Men att flytta är en stor sak. Och tänk vad som händer om 10-15 år - då ska man kanske flytta igen till ett vårdboende. Nästa bostad måste bli bostaden man aldrig behöver flytta ifrån igen. Visst finns det några riktigt fina och lyxiga seniorboenden - men det kostar en förmögenhet. Att sälja det närapå obelånade huset för att få loss pengar som knappt räcker till en trerumslägenhet. Det känns inte bra. Finns det verkligen inget bättre alternativ?

  • Greta, 84, änka sedan några år bor kvar i lägenheten på tredje våningen där hon och maken bott i mer än 25 år. Men nu börjar åldern göra sig påmind och hon behöver daglig hjälp av hemtjänsten. Rullatorn hjälper. Men att komma in och ur lägenheten är en utmaning. Och hur ska hon ta sig upp och ner för trappan? Om det ändå bara fanns en hiss. Hon har visserligen sina tre barn men dottern bor i Kalifornien, och sönerna har karriärer och familjer i Stockholm. De stöttar med telefonsamtal och hejar på henne att skaffa ett tryggare boende. Men vad? Vilka alternativ finns?

ÄLDRES BOENDE - EN SVÅR SAMHÄLLSUTMANING

Runtom i Sverige börjar allt fler kommuner arbeta med planering av hur man ska kunna klara av boendebehovet för den äldre delen av befolkningen. Idag är ungefär var femte person i Sverige över 65 år. 2050 är det sannolikt närmare var fjärde. Vi lever längre och är friskare – men efterhand behöver vi hjälp av elektriska dörröppnare, rullatorer och hissar för att kunna ta oss till och från våra hem.

Då behöver vi ett samhälle som skapar förutsättningar för att vi alla, även när vi är äldre, kan ta oss fram i lägenheten, i huset och på gården. Idag är det ont om anpassade bostäder i de allra flesta kommuner – och det går sällan att fullt ut bostadsanpassa lägenheterna i det befintliga beståndet. Det är dessutom väldigt dyrt. Allra dyrast är det att tillgodose behovsprövade platser på äldreboenden. I vissa kommuner rör det sig om en halv miljon kronor per plats. I andra ytterligare några hundra tusen kronor. Per år.

Det känns inte heller rätt att människor som i det allra mesta klarar sig själv, ska slussas in på vårdboende. Så vad göra? Enklast är att redan nu planera för att bygga en väsentligt större andel av bostäderna som redan från början har den äldre befolkningen som kundgrupp, både som bostadsrätt och som hyresrätt. Som 55-plusboende eller som trygghetsbostäder av olika slag.

Där kan vi på SilviaBo hjälpa till. Vi ger personer med bevisat/begynnande eller fysisk/kognitiv funktionsnedsättning, som inte är i behov av ett vårdboende, förtur till SilviaBo bostäderna. Och det gäller inte bara personer som är 55-plus eller 65-plus. Det gäller även till exempel för den som är ung och rullstolsbunden, och som annars har svårt att finna lämplig bostad.

Kvaliteterna i bostäderna och i området

Ett SilviaBo område påminner mycket om ett alldeles vanligt nybyggt område, fast med ”extra allt”. Gården är ofta en bra bit större med breda, låglutande gångar med sittplatser, och innehåller alltid ett gemensamt klubbhus och växthus, ätliga buskar och fruktträd och grillplats under pergolan där de boende kan mötas. Husen är snarlika och lägenheterna har mer eller mindre samma planlösning fast med en förhöjd tillgänglighet.

Ett boende med fokus på tillgänglighet, trygghet och gemenskap utan att för den delen upplevas som ett boende för gamla och sjuka. Tvärtom är det planerat så att det fortfarande är attraktiva miljöer och med samma höga trivsel som vilket nyproducerat boende som helst. Totalt handlar det om cirka 80 - stora som små - åtgärder som gör SilviaBo unikt och till ett hem som är både snyggt och praktiskt och säkrat att bo i för ett liv som äldre. 

Har då SilviaBo allt man kan drömma om för den som är äldre?

Antagligen inte. Olika människor har olika önskemål. Vissa vill ha exklusiva kök och maskiner, men vi tycker att IKEA har inredning som är både prisvärd och kvalitativ. Dessutom är den snygg och funktionell. Vi strävar efter att skapa hem som inte kostar mer än vad de flesta kan ha råd att betala. Vi har till exempel inga inglasade balkonger. I gengäld får man en väl tilltagen balkong på ena sidan lägenheten och en uteyta med sittbänk på andra sidan. Och det finns gott om plats i det gemensamma växthuset.

SÅ KOM IDÉN TILL

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på alla hjärtans dag 1996. Syftet var att förbättra kunskapen om demenssjukdom i vården och hos anhöriga. Du kanske redan känner till Silviasyster- och Silviasjuksköterskeutbildningarna samt att stiftelsen genomför utbildningscertifering av hela vårdenheter? Numera genomförs breddutbildningar i praktisk demensvård på många olika håll i Sverige och runtom i världen.

2015 bestämde Drottning Silvia att hennes stiftelse skulle ta nästa steg. Ingvar Kamprad, grundare till IKEA (och BoKlok) hade då precis träffat Drottningen och skänkt en summa pengar till Drottningens välgörenhetsarbete. Tidigare har Silviahemmet utbildat undersköterskor, sjuksystrar, läkare, till och med hela vårdavdelningar i demenskunskap. Ja, inte bara professionella, utan också anhöriga i tusental.

Det var nu som Drottningen fick idén om att skapa ett alldeles vanligt och trivsamt boende där vem som helst skulle vilja bo, men som är så genomtänkt och anpassat att en flytt inte ska behövas om den boende eller partnern drabbas av en funktionsnedsättning i framtiden. Dessutom ska det vara ett hem anpassat för en vanlig plånbok. Så var SilviaBo fött – utvecklat av Silviahemmet, BoKlok och IKEA tillsammans.

När vi planerade för boendekonceptet SilviaBo utgick vi från ett äldre par där den ene redan nu lever med demenssjukdom och behöver ta sig fram med hjälp av rullator eller rullstol. Det ska ett SilviaBo hem klara av, samtidigt som det ska vara attraktivt, trivsamt och funktionellt för en fullt frisk 55-åring.


Illustrationen visar hur ett SilviaBo område kan se ut. Visst blir det ett härligt bostadsområde med trevligt samspel mellan byggnader och livfulla kvaliteter på gården!

Illustration på hur ett SilviaBo område kan se ut med mötesplatser som gemensamt klubbhus (med både kök och toalett), växthus, grillplats och odlingslotter (i olika höjder). Pergolan binder samman området och skyddar dessutom mot solens strålar. Låga sittmurar och bänkar att vila benen på. Och som alltid med BoKlok - äppelträd. Ett område planerat för umgänge och sociala aktiviteter.

Illustrationen visar hur balkongsidan i lägenhetshusen kan se ut. Balkong med räcke på markplan ger en trygghetskänsla och förhindrar fallrisk. När möjlighet finns kan en grästäppa tillkomma. I bakgrunden syns det gemensamma klubbhuset och växthuset.

Självklart med solcellslösning på taken för en bättre ekonomi och framtid!

Illustration på entrésidan av huset med loftgång (med ramp för förhöjd tillgänglighet) och ingång till trapphus med hiss. Lägenhetsdörrarna har en tydlig färgsättning för att markera entrén till själva bostaden. Utanför varje lägenhet finns en egen fastmonterad bänk (perfekt om man vill nyttja loftgången som solplats) och parkeringsyta för rullstol eller rullator med möjlighet att låsa fast den.

Så här ser de ut inuti

Två rum och kök, 55 kvm

Rätvänd gaveltvåa med balkong. Bostaden är avsedd för en person.

Två rum och kök, 55 kvm

Spegelvänd tvåa med balkong. Bostaden är avsedd för en person.

Tre rum och kök, 72 kvm

Rätvänd trea med balkong. Bostaden är avsedd för två personer.

Tre rum och kök, 72 kvm

Spegelvänd trea med balkong. Bostaden är avsedd för två personer.

Vill du vara med och bygga för en klokare framtid?

 

Har du en ledig tomt som skulle kunna rymma ett SilviaBo bostadsområde, eller vill du bara veta mer om boendekonceptet? Kontakta någon av våra affärsutvecklare så berättar de mer.