Har du en fråga?

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren vi från får våra kunder. Hittar du inte svaret på just din fundering kan du alltid kontakta oss.

Filtrera FAQs

Visa alla
Köpa av BoKlok
Våra hem och områden
Service och felanmälan
Mitt BoKlok hem
Besiktningar och garantier
Avtal och regler
Om BoKlok
Bostadsrättsförening
Bygg med BoKlok
Hållbarhet

Köpa av BoKlok

  • Vad är BoKloks Stora visningshelg?

    BoKlok öppnar upp visningshem under en helg två gånger per år, på flera orter runtom i landet. Då får du chansen att gå runt och uppleva yteffektiva och energismarta kvadratmeter i våra radhus, parhus, kedjehus och lägenheter. På plats kan du träffa mäklare som svarar på dina kloka frågor och funderingar kring allt om bostaden.

  • Vad kan jag få hjälp med under BoKloks Stora visningshelgen?

    I visningsbostäderna kan du prata med mäklare som ger dig all information du behöver om BoKlok bostäder, hur köpprocessen fungerar och vad du behöver tänka på inför köpet av ditt nya hem. Vi kan också förmedla en bankkontakt för rådgivning om finansiering av din nya bostad.

  • Hur köper man en bostad av er?

    Hur köpresan ser ut för just dig beror på när i vår försäljningsprocess du kommer in. Är det innan eller efter att projektet har haft säljstart, eller kanske när projeket redan är inflyttningsklart.

    Vill de läsa allt om hur det går till att köpa en bostad av oss, steg för steg, beroende på när i försäljningsprocessen du kommer in? Besök vår sida Köpguide

  • Kan man känna sig trygg att köpa bostad av BoKlok i osäkra tider?

    BoKlok Housing AB ägs av Skanska till 100%. Skanska har verkat i drygt 135 år och har under den tiden stått fast genom flera konjunktursvackor. Det är ett stabilt och tryggt globalt företag, med grenar inom många andra verksamheter förutom bostadsutveckling, vilket gör Skanska mindre sårbart när bostadsmarknaden mattas av.

    Skulle Skanska trots detta någon gång, oavsett anledning, bestämma sig för att lägga ned dotterbolaget BoKlok Housing AB, skulle Skanska i samma stund ta över alla skyldigheter som BoKlok har gentemot bostadsrättsföreningarna, det vill säga dig som kund.

    Du kan därför känna dig trygg och lugn med ett bostadsköp från BoKlok, även i osäkra tider. Vi är en pålitlig bostadsutvecklare med en trygg ägare i ryggen. Du som kund kan alltid lita på att garantierna i våra villkor fortsatt gäller, även om inte BoKlok skulle finnas kvar.

  • Vad innebär turordningsdragning och varför har ni det?

    Vi vill att alla ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Ibland tillämpar vi samma försäljningssätt som alla andra, det vill säga “först till kvarn”. Men ibland, om det är väldigt många som är intresserade av att köpa en bostad i ett av våra områden, har vi en oberoende, slumpmässig turordningsdragning som avgör i vilken ordning du får välja din nya bostad.
     
    Fördelningen av bostäder sker då under säljstarten för projektet, och resulterar i en turordningslista. Den som dragits först väljer också bostad först, därefter väljer den som är nummer två på listan… och så vidare.
     
    Alla som anmält intresse till ett projekt ges möjlighet att närvara vid turordningsdragningen. Man behöver alltså varken ha vassa armbågar eller bra kontakter, utan alla får samma möjlighet att köpa bostad, i en given ordning.

  • Tänk om någon lämnar in flera olika anmälningar till turordningsdragningen och får ökade chanser?

    Endast en turordningsanmälan per person/familj/bostad får lämnas. Om en person lämnar fler kommer vi att bortse från alla anmälningar, eller placera personen sist i kön.

  • Kan jag lämna en turordningsanmälan för någon annan?

    Nej, det går inte. Endast personer som själva tänkt äga och bo permanent i bostaden kan delta i turordningsdragningen. Du kan inte heller ge ditt turordningsnummer vidare till någon annan.

  • Kan man få hjälp med bankkontakt om man köper bostad via er?

    Självklart! Om du är osäker på vilken bank du vill anlita, hjälper vi dig gärna. Vi samarbetar med olika banker på olika orter runtom i landet.

  • Jag äger redan en bostad och skulle vilja ha hjälp att sälja den i samband med att jag köper nytt. Kan ni hjälpa till med det?

    Vi kan tyvärr inte hjälpa dig att sälja den, men vi kan förmedla kontakt till en mäklare. Vi samarbetar med olika mäklare på olika orter runtom i landet.

  • Får man extra förmåner som IKEA Family medlem?

    Det stämmer! Som IKEA Family medlem bjuder vi på personlig heminredningshjälp från IKEA.

  • Hur mycket måste jag amortera om jag köper en bostad av er?

    Hur mycket du behöver amortera kan skilja sig åt mellan olika banker. Generellt ska bolån amorteras med 2% per år ner till 70% av bostadens värde och sedan vidare med 1% per år till 50%. Amorteringsavgiften är baserad på att du tar ett lån som är lägre än 4,5 gånger din årslön. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årslön kommer utgiften för amortering att öka med 1 % av det totala lånebeloppet per år. Men för att vara säker på vad som gäller för just dig, kontakta din bank.

  • Vad betalar jag till bostadsrättsföreningen?

    När du köper en bostadsrätt betalar du en insats och en eventuell upplåtelseavgift. Varje månad betalar du också en månadsavgift till föreningen, som går till avsättning för framtida underhåll, ränta på föreningens lån, administrativt arbete och liknande. Utöver detta betalar du en pantsättningsavgift, om du väljer att pantsätta bostadsrätten vill säga.

    Ta reda på mer detaljer om vad du betalar till bostadsrättsföreningen samt vad det innebär att bo i en bostadsrätt på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Vad finns det för garantier när man köper en bostad från er?

    Vi lämnar färdigställandegaranti och har en garantitid på fem år. Dessutom lämnar vi en 7-årsgaranti för bostadsrättsföreningen.

    Läs mer om vilka garantier som ingår när du köper en bostad av oss på vår sida Trygghetspaketet

  • Hur fungerar säljstarten?

    Vi eftersträvar att alla våra kunder ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Därför ser våra säljstarter ibland lite annorlunda ut jämfört med andra bostadsaktörers.
     
    • Det gäller främst då väldigt många är intresserade av att köpa en bostad i ett av våra områden - då kan vi ibland använda oss av en oberoende, slumpmässig turordningsdragning som avgör i vilken ordning du får välja din nya bostad.
    • Ibland tillämpar vi samma försäljningssätt som alla andra, det vill säga “först till kvarn”.
    Om en säljstart innehåller turordningsdragning och du vill kunna delta i säljstarten, behöver du skicka in en ifylld personlig turordningsanmälan till oss. Anmälan till turordningsdragningen får du automatiskt från oss senast ca två veckor innan säljstart. Om inget annat anges ska den skickas in ifylld till oss senast 24 timmar innan säljstarten för att gälla.
     
    • Turordningsdragningen sker sedan under säljstarten och går att följa på webben.
    • Efter säljstarten får du ett mejl med ditt turordningsnummer och information om när du blir kontaktad för val av bostad.
    Besök gärna vår sida för allt om hur det går till att köpa bostad av oss: Köpguide

  • Hur förhindrar ni att någon köper bostad i spekulationssyfte?

    På BoKlok är vi måna om att de som köper våra bostäder verkligen tänker bo i dem. För att motverka spekulationsköp lägger vi därför i vissa projekt in en så kallad pristaksklausul i bostadsrättsföreningens stadgar. Pristaksklausulen gäller i två år från tecknat upplåtelseavtal på bostadsrätten, och innebär att vid en försäljning får priset som bostaden säljs för, inklusive eventuella värdehöjande förbättringar, höjas med max 5 procent per år. På så sätt minimerar vi risken för spekulationsköp.

  • Vad händer om jag behöver hoppa av trots att jag tecknat ett förhandsavtal?

    Även om ett avtal är bindande inträffar ibland sådant som gör det omöjligt att hålla avtalet och att flytta, hur mycket du än vill och behöver det. Då kan det vara skönt att veta att det finns möjlighet för dig att frånträda förhandsavtalet om du drabbas av väsentligt inkomstbortfall på grund av:

    • sjukdom som gör att du måste sjukskrivas i mer än tre månader.
    • arbetslöshet med förlorad inkomst i minst tre månader.
    • närståendes dödsfall som väsentligt påverkar din möjlighet att fullfölja bostadsköpet.

    Ta reda på mer om vad som ingår i vårt trygghetspaket KlokAffär på vår sida Trygghetspaket

  • Vad händer om jag inte blir godkänd av bostadsrättsföreningen?

    Bostadsrättsföreningens styrelse ansvarar för att skapa de bästa förutsättningarna för föreningen. Då gäller det att säkerställa att de som flyttar in både har förmågan och den långsiktiga viljan att göra sitt bästa för föreningen. Ibland blir personer som vill köpa en bostad av BoKlok inte godkända av bostadsrättsföreningen, utan blir nekade inträde i föreningen. Det betyder tyvärr att man inte får möjlighet att köpa och flytta in i en bostad. Beslutet kan inte heller överklagas.

  • Vad är fördelen med att köpa en nybyggd bostad jämfört med en äldre?

    Listan kan göras lång, med allt från att de är energimässigt effektiva till att de har snygg design och hög kvalitet. Men det allra främsta skulle vi säga är att nybyggt är energieffektivt, underhållsfritt samt hållbart byggt och planerat. Det blir enkelt för den som bor där att leva hållbart, och man slipper dessutom snickra på sitt hem under lediga stunder – om man inte tycker att det är roligt förstås!

    Vi har samlat fler fördelar med att bo i nybyggt på vår sida Fördelar med nybyggt

  • Har ni budgivning på era nybyggda bostäder?

    Nej, det har vi inte. Alla våra nybyggda hem säljs, fram tills upplåtelse till ett fast pris.

    Läs mer om vår säljprocess på vår sida Köpguide

  • Hur tänker ni när ni prissätter era hem?

    Vi har något som vi kallar kvar-att-bo-för kalkylen, och det är den vi utgår från när vi sätter våra priser. I kalkylen utvärderar vi medelinkomst och utgifter för typiska hushåll i våra referenskundgrupper, och gör en bedömning om vad våra kunder har kvar att lägga på sin bostad, inklusive månatlig amortering, när allt annat är betalat för. Vad man har kvar att bo för, helt enkelt!

    Läs mer om prissättningen av våra hem på sidan Om våra priser

  • Varför kostar likadana lägenheter i samma hus olika mycket?

    Det kanske man kan tycka är underligt, men priserna på våra bostäder sätts på olika sätt, beroende på storlek och läge i kvarteret. Kanske har vi sett att markplan är mer attraktivt, eller att en viss lägenhet har sämre solläge på balkongen. Att priserna i ett kvarter skiljer sig åt kallar vi prisdifferentiering.

    Du hittar mer information om prisdifferentiering på vår sida Om våra priser

  • Vad är KlokAffär för något?

    Vi vill att du ska känna dig trygg och säker när du köper en ny bostad av oss – från start till slut. Därför ingår alltid vårt trygghetspaket KlokAffär när du köper en bostad i något av våra bostadsprojekt.

    Läs mer om vårt trygghetspaket som ingår när du köper en bostad av oss på vår sida Trygghetspaket

  • Ingår det tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin om man köper ett hem från er?

    Det kan variera från projekt till projekt. Hittar du inte informationen på projektets hemsida, ta kontakt med kundansvarig i det projekt du är intresserad av.

  • Var planerar ni att bygga i framtiden?

    Se vilka projekt vi har lediga hem till salu i just nu, vilka projekt som är kommande och vad vi planerar att bygga längre fram på vår sida Sök bostad

Våra hem och områden

  • Vad är BoKloks Stora visningshelg?

    BoKlok öppnar upp visningshem under en helg två gånger per år, på flera orter runtom i landet. Då får du chansen att gå runt och uppleva yteffektiva och energismarta kvadratmeter i våra radhus, parhus, kedjehus och lägenheter. På plats kan du träffa mäklare som svarar på dina kloka frågor och funderingar kring allt om bostaden.

  • Vad kan jag få hjälp med under BoKloks Stora visningshelgen?

    I visningsbostäderna kan du prata med mäklare som ger dig all information du behöver om BoKlok bostäder, hur köpprocessen fungerar och vad du behöver tänka på inför köpet av ditt nya hem. Vi kan också förmedla en bankkontakt för rådgivning om finansiering av din nya bostad.

  • Är BoKlok IKEA hus och IKEA lägenheter?

    Nja, inte riktigt. Konceptet BoKlok ägs till 50% vardera av Skanska och IKEA, vilket betyder att båda företagen står bakom oss. Även om BoKlok inte renodlat är bostäder från IKEA så arbetar vi väldigt nära IKEA. Till exempel kommer all fast inredning i hemmen vi säljer från IKEA, och vi erbjuder också den som är IKEA Family medlem förmåner när de köper en bostad av oss.

    Ta reda på mer på vår sida Skanska + IKEA

  • Vilka olika slags enfamiljshus finns det?

    Våra enfamiljshus bygger vi antingen som parhus, radhus eller kedjehus, beroende på hur tomten ser ut och vad vi tror är mest attraktivt på just den platsen.

  • Vad bygger ni för slags hus?

    Vi bygger både flerfamiljshus (lägenheter) och enfamiljshus (par- rad eller kedjehus).

    Vårt flerfamiljshus kan innehålla en kombination av ettor, tvåor, treor och fyror. I alla lägenheter utom ettorna får man även balkong eller altan.

    Vårt enfamiljshus är perfekt för många olika skeden i livet och är 117 välplanerade och välplacerade kvadratmeter. Alltid med altan, och ofta med balkong.

  • Var planerar ni att bygga i framtiden?

    Se vilka projekt vi har lediga hem till salu i just nu, vilka projekt som är kommande och vad vi planerar att bygga längre fram på vår sida Sök bostad

  • Hur stort är ert enfamiljshus?

    Våra enfamiljshus är 117 kvm i två plan, med en våning för de gemensamma ytorna och en våning för alla sovrum. Allt man kan behöva! Plus en täppa. Plus en framsida.

  • Har alla lägenheter ni bygger balkong?

    Nästan! Vårt flerfamiljshus kan innehålla en kombination av ettor, tvåor, treor och fyror och i alla lägenheter utom ettorna får du balkong eller altan att njuta av. Våra ettor kommer dock ofta med fransk balkong.

  • Ingår det tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin om man köper ett hem från er?

    Det kan variera från projekt till projekt. Hittar du inte informationen på projektets hemsida, ta kontakt med kundansvarig i det projekt du är intresserad av.

  • Stämmer det att era lägenheter är ritade av Thomas Sandell?

    Ja! I samband med att vårt nya flerfamiljshus skulle tas fram var det viktigt för oss att samarbeta med en arkitektbyrå som tar fasta på samma värden som vi, d.v.s. tryggt, trivsamt och tilltalande. Därför har vi valt att samarbeta med arkitektbyrån sandellsandberg, med Thomas Sandell i spetsen.

  • Hur bygger ni era hus?

    Vi bygger våra hus i trä, i en modern och effektiv fabrik i Gullringen i Småland. Där byggs de färdigt till 85%, och sedan körs de klara volymmodulerna ut till byggarbetsplatsen och sätts samman till färdiga hus. Genom rationella tillverkningsmetoder kan vi minska kostnaderna, hålla jämn och hög kvalitet och minska påverkan på miljön och klimatet.

    Vill du veta mer om hur det går till när vi bygger våra hem besök vår sida Industriellt byggande

  • Hur tänker BoKlok kring hållbarhet?

    Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet, i allt från materialval till hur vi arbetar på byggarbetsplatsen. Vi tänker hållbart i hela värdekedjan och i alla våra processer. Vi bygger inte bara bostäder, vi bygger hållbara områden. För oss är det viktigt att skapa något långsiktigt för de som ska bo.

  • Varför bygger ni i trä?

    På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä. Det är det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial, vilket gör att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

    Fler fördelar med att bygga i trä hittar du på vår sida Trä

  • Hur många hem bygger ni per år?

    Antal hem som byggs varje år beror på olika faktorer, inte minst marknadens efterfrågan som i sin tur styr hur många projekt vi har pågående, och kan inte sammanfattas med en enkel siffra. Däremot brukar vi säga att det går fort att bygga våra hem då de produceras som volymelement i en effektiv, industrialiserad process i vår moderna husfabrik, och sedan fraktas ut till byggplatsen för att monteras ihop till hus. Vårt rekord är nio månader från markanvisning till inflyttningsklara hem!

  • Bygger ni hyresrätter åt allmännyttan och andra fastighetsbolag?

    Det gör vi! Det är inte alla som vill eller kan investera i ett ägt boende. Av erfarenhet vet vi att områden med blandade upplåtelseformer är en av nycklarna till ett mer hållbart samhälle. Därför bygger vi gärna åt förvaltare som vill bygga hyresrätter och bidra till att förbättra bostadsmarknaden för alla.

  • Om man är en privat förvaltare som vill bygga hyresrätter, kan man anlita er då?

    BoKlok bygger hyresrätter åt både privata aktörer och till allmännyttan. Antingen som leverantör på totalentreprenad, men allra helst som långsiktig samarbetspartner. Som samarbetspartner planerar vi framtida projekt tillsammans och hjälps åt att realisera projekten som blir hem för våra gemensamma kunder.

    Ta reda på mer om hur vi kan hjälpa er kommun att bygga hyresrätter och se några referensprojekt på vår sida Kommuner 

  • Varför ska man välja BoKlok som samarbetspartner?

    Vi har 25 års erfarenhet av projektutveckling. Vi är öppna, ärliga och transparenta – och vi vill samarbeta med bra partners. Vårt mål är inte bara att hitta mark som vi kan bygga på, utan vi vill hitta mark för att skapa områden där våra kunder kan leva och trivas i en hållbar och trygg miljö. Dessutom bygger vi våra hem i fabrik genom en effektiv, industrialiserad process viket betyder att alla grundläggande handlingar är klara från början. Därför behöver det inte ta lång tid från det att detaljplanen är godkänd tills det finns bygglov för hela kvarteret.

  • Vad är fördelen med att köpa en nybyggd bostad jämfört med en äldre?

    Listan kan göras lång, med allt från att de är energimässigt effektiva till att de har snygg design och hög kvalitet. Men det allra främsta skulle vi säga är att nybyggt är energieffektivt, underhållsfritt samt hållbart byggt och planerat. Det blir enkelt för den som bor där att leva hållbart, och man slipper dessutom snickra på sitt hem under lediga stunder – om man inte tycker att det är roligt förstås!

    Vi har samlat fler fördelar med att bo i nybyggt på vår sida Fördelar med nybyggt

  • Varför är trä bättre än andra byggmaterial?

    Trä är helt enkelt det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial. Dessutom är det en förnybar och naturlig resurs, och i Sverige har vi gott om skog. För vår del betyder det att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

  • Är inte hus byggda i trä mer brandfarliga?

    Alla byggmaterial, oavsett typ, omfattas av samma stränga brandsäkerhetskrav. Det betyder att våra hus, byggda med trästomme, lever upp till exakt samma brandsäkerhetskrav som byggnader av andra material. Träets naturliga egenskaper gör att det kan behålla sin funktion även om delar brinner och förkolnar. Det gör att du som köper en bostad från BoKlok kan känna dig trygg med att du får ett hem som uppfyller samma brandsäkerhetskrav som bostäder byggda med andra byggsystem och stommaterial.

  • Varför bygger ni i trä?

    På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä. Det är det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial, vilket gör att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

    Fler fördelar med att bygga i trä hittar du på vår sida Trä

  • Vilket material bygger ni med?

    På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä. Det är det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial, vilket gör att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

    Ta reda på mer om fördelarna med att bygga i trä på vår sida Trä

  • Jag vill gärna leva mer hållbart när det kommer till min bostad, men jag vet inte riktigt hur?

    Det kan vi hjälpa dig med! Vi har samlat våra bästa tips för hur man kan vara mer hållbar hemma. Det är praktiska saker i allt från hur man kan minska sin energianvändning till hemmaodling och samåkning.

    Ta reda på allt genom att besöka vår sida Hållbart liv hemma

  • Hur ser husen ni bygger ut?

    Vi bygger ju efter samma ritning om och om igen, när det kommer till insidan av våra hus. Men det betyder inte att utsidan ser likadan ut. Tvärtom finns det många möjligheter!

    Vårt flerfamiljshus är väldigt flexibelt. Det kan byggas två till fyra våningar högt och anpassas efter tomt och omgivning. Det kan innehålla ettor, tvåor, treor och fyror, med fransk balkong, balkong eller altan. Våra enfamiljshus kan byggas som radhus, parhus eller kedjehus, med eller utan balkong, men alltid med egen altan.

    Våra hus går att variera på många sätt med hjälp av olika kulörer, fasadmaterial, fönster och tak. Det gör att de kan anpassas efter den omgivande miljön och vi kan enkelt skapa variation mellan de olika områden vi bygger.

  • Hur stora tomter är ni på jakt efter?

    Det vi är intresserade av är tomter som har plats för minst ca 20 hem, men vi är nyfikna på det mesta! Vi håller alltid ögon och öron öppna för att köpa mark där vi skulle kunna bygga fler hem. Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till, kan passa för ett av våra projekt och där det finns detaljplan, eller där detaljplan ligger nära i tid.

  • Måste marken ni köper vara detaljplanelagd?

    Nej, inte nödvändigtvis. Är marken detaljplanelagd, eller om det är en detaljplan på gång, så är det såklart mer intressant för oss, men vi är nyfikna på det mesta! Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till och kan passa för ett av våra projekt.

  • Vad är det ni bygger mest av?

    Vår verksamhet består till största delen av utveckling och byggande av bostadsrätter i egen regi. Vi bygger allt från mindre områden, med ca tjugo hem, till större områden med över hundra nya hem. Det kan vara båda lägenhetshus och rad-, par eller kedjehus.

    Som bostadsutvecklare ansvarar vi för hela kedjan – från markköp, arbete med detaljplaneprocessen till färdiga hus och områden som människor trivs i. Vi bildar bostadsrättsföreningen och ser till att medlemmarna, de boende, vet hur den ska drivas när vi lämnar över den.

  • Var i Sverige bygger ni?

    Vi har nya projekt på gång i större delen av Sverige. Om vi bygger i storstad eller småort spelar ingen större roll för oss. Det viktigaste är att det finns potential för ett prisvärt och trivsamt boende.

    Vi arbetar i två marknadsområden: Syd & Västsverige samt Stockholm & Mellansverige. I varje område har vi affärsutvecklare som gärna pratar mer med dig som är nyfiken på vårt koncept: Kontakta våra affärsutvecklare

  • Varför bygger ni både hyresrätter och bostadsrätter?

    Det gör vi eftersom vi tycker att det är viktigt att det finns båda delar. Bostadsrätten är en boendeform som möjliggör för människor att äga sitt boende medan hyresrätten är en viktig boendeform för den som inte kan eller vill äga sitt boende. Blandade upplåtelseformer i bostadsbeståndet är en av många nycklar till ett mer hållbart samhälle, och vi vill vara med och skapa ett varierat bostadsutbud anpassat för olika behov och i olika skeden i livet. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt att det finns en bostadsmarknad för alla.

  • Hur tänker ni kring utomhusmiljöerna runtomkring de hus ni bygger?

    Hur vi utformar områden och kvarter spelar stor roll för livet som ska levas på platsen. Vårt mål är att skapa trygga bostadskvarter med mångfald och möjligheter till samvaro. I utformningen av våra områden använder vi oss av något vi kallar ”Gröna Hjärtat”. Det handlar om hur vi förhåller oss till livet på gården, i kvarteret och i staden.

    Vi har tre ledord för våra utemiljöer: grönt, tryggt och socialt. Vi vill skapa användbara gröna utemiljöer, med fokus på trygghet genom tydlig inramning och med plats för social gemenskap.

Service och felanmälan

  • Varför är radiatorerna svala trots att de är påvridna?

    Börja med att kontrollera temperaturen i din bostad. Mitt i rummet ska det vara mellan 20-22 grader, då är det en "normal" inomhustemperatur. Du mäter temperaturen minst 1 meter från yttervägg och på cirka 1 meters höjd från golvet. Är temperaturen över 20 grader så stängs radiatorerna av, eftersom det helt enkelt redan är rätt temperatur i rummet.

    Är temperaturen lägre än 20 grader och radiatorerna är kalla/svala så kan radiatorerna behöva luftas, eller så behöver värmesystemet få mer vatten påfyllt. Är det luft i systemet så kan inte värmen fördelas på rätt sätt. Båda dessa saker ligger på dig som bostadsrättsinnehavare att åtgärda. Behöver du hjälp så kontakta föreningens "Teknikansvarig". Vid nybyggnation så kan det vara behov av luftning flera gånger under en längre tid innan all luft är borta från systemet.

    Vi har tagit fram en film som bland annat visar hur du luftar dina radiatorer. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll

    Tänk på! Soffor som står tätt intill elementet eller tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan påverka värmespridningen i rummen negativt och kan göra att det upplevs kallt.

  • Varför är handdukstorken kall?

    Handdukstorken fungerar som en radiator och du kan inte styra dess temperatur. Den är bara varm när det finns ett värmebehov i bostaden. Liksom radiatorerna kan handdukstorken behövas luftas då och då för att fungera korrekt.

  • Mitt fönster är trögt att öppna – vad kan jag göra åt det?

    Är handtag och gångjärn tröga så beror på det på att dessa inte underhållits på rätt sätt. Det är boendes ansvar att smörja dessa enligt leverantörens anvisningar.

    Vi har tagit fram en film som visar hur du tar hand om dina fönster och dörrar på bästa sätt. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll

  • Vad ska jag göra om jordfelsbrytaren slagit ifrån?

    I el-centralen sitter en jordfelsbrytare. Den känner av om någonting är fel i elsystemet och stänger då av strömmen. Om bostaden blir strömlös: dra ur kontakten till den apparat som du nyss kopplat in och återställ sedan jordfelsbrytaren genom att trycka upp knappen som fallit ner. Om jordfelsbrytaren fortfarande slår ifrån behöver du göra en felsökning. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån.

    Tänk på att bostaden har huvudsäkringar som finns utanför bostaden, även dessa kan slå ifrån. Bor du i ett hus så finns dessa på utsidan i ett mätarskåp på fasaden. Bor du i en lägenhet finns huvudsäkringarna i ett markskåp. Tillgången till dessa markskåp har styrelsen. Du ser vilken propp som är trasig genom att den lilla färg pricken i änden har lossnat. Byt ut den trasiga mot en ny vars färgprick har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. Hur många ampere (A) proppen är till för framgår av färgmärkningen i bakkant på proppen. Grön färg är 6A, röd 10A, grå är 16A. Försök aldrig laga trasiga säkringar eftersom det kan leda till överbelastning med brand som följd! Om du inte hittar orsaken till att jordfelsbrytaren eller en säkring slår av gör du en felanmälan.

  • Vattnet rinner undan sakta - i handfat, kök, dusch eller tvättmaskin – vad ska jag göra?

    Kontrollera att vattenlåsen samt golvbrunnen är rengjorda. Se till att du fått vattenlåset korrekt på plats efter rengöring, annars sluter det inte tätt och kan både lukta illa samt läcka vatten.

    Vi har tagit fram en film som visar hur du rengör vattenlås och golvbrunnen på vår sida Skötsel och underhåll

    Det finns också en film som visar hur du rengör vattenlåset i badrummet på samma sida Skötsel och underhåll

  • Det droppar från avloppet under diskbänken eller tvättstället

    Avloppet kan bli löst om sopkorgarna eller annat som du förvarar i lådan slår i rören när du stänger lådan. Det kan göra att det börjar läcka och då måste du dra åt kopplingarna igen. Om det inte hjälper kan du behöva skruva isär och justera packningarna innan du skruvar ihop igen. Det kan också hända att du precis gjort rent avloppsrören och inte fått ihop allt på ett korrekt sätt.

  • Sprickor i vägg- och takvinklar

    Ett trähus rör sig alltid, speciellt medan det torkar och "sätter sig". Då uppstår sprickor vid fönster och dörrkarmar. Då det tar ett tag innan dessa rörelser upphör så är det ingen idé att åtgärda sprickor under de två första åren. Alla sprickor som uppstår på grund av rörelser kommer att åtgärdas först i samband med åtgärderna efter den första garantibesiktningen som är efter två år.

  • Det kommer vatten från under kylskåpet – vad beror det på och vad ska jag göra?

    Vattnet kan komma från antingen insidan av skåpet eller från undersidan. Kontrollera att kondensvattenhålet i kylskåpet är rengjort. 

    Kondensvattenhålet skall leda bort kondensvatten som bildas inuti kylskåpet. Är det igentäppt så kan vattnet inte rinna till kondensbehållaren under kylskåpet. Ha alltid rengöringspinnen (är oftast grön) nerstucken i hålet för att förhindra att exempelvis matrester hamnar i hålet och täpper igen det. Det är även viktigt att inte placera matvaror dikt an väggarna i ett kylskåp för det kan störa sensorerna.

    Vi har tagit fram en film med tips om hur du tar hand om din kyl och frys. I denna visar vi hur du kontrollerar och rengör kondenslåset. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll

  • Vad beror kondens på utsidan av fönster?

    Tidig morgon under höst och vår - det är tillfällen då kondens och imma vanligtvis dyker upp på utsidan av moderna fönster. Anledningen är att den fuktiga luften är varmare än glaset. Luft ändrar temperatur snabbare än vad materialet glas gör. Därför är glaset, som långsamt kylts ner under natten, fortfarande svalt på morgonen när utomhusluften börjat stiga. Allt eftersom solen värmer upp under dagen kommer glaset komma i kapp och imman försvinna. Eftersom fönstrens utsida är tillverkat för att stå emot väta och tål hög fuktbelastning är det ofarligt med imma på utsidan. Är det däremot problem med imma mellan glasen så ska du göra en felanmälan.

  • Fönster är trögt att öppna

    Är handtag och gångjärn tröga så beror på det på att dessa inte underhållits på rätt sätt. Det är boendes ansvar att smörja dessa enligt leverantörens anvisningar.

  • Vägguttaget utomhus fungerar inte, vad beror det på?

    Kontrollera att strömbrytaren på insidan är påslagen. Uttaget styrs nämligen från insidan av bostaden.

    Se var strömbrytaren i ditt hem finns i filmerna på vår sida Skötsel och underhåll och avsnittet om el och media

  • Varför kärvar luckor och lådor i köket?

    När du använt ditt kök en tid kan du behöva justera dina kökslådor ifall de börjar kärva. Denna justering gör du själv och den utförs på sidorna av kökslådorna.

    Du kan också behöva justera tryck- och öppna beslaget på luckorna. Detta gör du genom att öppna luckan och trycka på beslaget så att det öppnar sig i utfällt läge. Därefter vrider du på den grå "tryckpinnen" för att justera känsligheten på trycket. Är det "dubbelluckor" i skåpet så är beslagen monterade i mitten av skåpets nederkant. Tycker du att de är i vägen så kan du lätt flytta dom.

  • Är väggfärgen i BoKlok hem extra känslig för fläckar?

    Väggar med matt struktur (som i BoKlok hem) kan lätt få märken efter händer eller när något dras utmed väggen. Fläckarna kan oftast torkas bort med lätt fuktad, ljus trasa (mikroduk) eller försiktigt med en "fläcksuddare". Tänk på att färg kan gnuggas bort om man gnuggar för hårt och för mycket med "fläcksuddare".

  • Det läcker från kopplingen till min tvättmaskin – vad ska jag göra?

    Det kan vara så att tvättmaskinens rörelser vid bland annat centrifugering kan orsaka att kopplingen lossnar. Dra då bara åt kopplingen för hand.

    Om läckaget beror på att vatten inte rinner ner i röret så kan det vara stopp i vattenlåset och det sitter normalt sett längst ner vid/i golvet. Det behöver du rensa då och då.

  • Det luktar illa i bostaden (eller i installationsutrymmet) – vad beror det på och hur åtgärdar jag det?

    Kontrollera att vattenlås och golvbrunn är rengjorda. Om det ändå luktar illa kontrollera att det inte är uttorkat. När golvbrunnen inte används i installationsutrymmet kan det torka och släppa ut lukt från avloppet. Häll vatten i brunnen för att "fylla vattenlåset" – det brukar motverka lukten. Lukten kan även bero på att filtret i luftbehandlingsaggregatet behöver bytas. Även bräddavloppet på handfatet behöver rengöras med jämna mellanrum annars kan det börja lukta.

    Tänk på! Damm och smuts från frånluftsvärmepumpen kan göra att golvbrunnen blir igensatt och då finns det risk för att kondensvatten inte kan rinna bort. Blir det stopp så kan vattnet stiga och omkringliggande ytor skadas av vatten. Att hålla brunnen ren är ditt ansvar.

    Vi har tagit fram en film om vattenlås och golvbrunnar där vi går igenom detta vad dålig lukt kan bero på samt tips på åtgärder. Du kan se den på vår sida Skötsel och underhåll

  • Ringklockan vid entrén fungerar ej – ska jag felanmäla eller åtgärda själv?

    Vissa av våra ringklockor är batteridrivna och är i behov av batteribyte då och då. Du behöver byta batterierna i båda enheterna, både inom- och utomhusdelen. Oftast är behovet av byte som störst i utomhusdelen då batteriet snabbt tar slut i kyla. Vissa av våra ringklockor är mekaniska och de behöver smörjas ibland för att fungera på ett bra sätt, och det gör du själv.

  • Vattenutkastaren läcker när den är avstängd – ska jag felanmäla eller åtgärda själv?

    Om vattenutkasteran läcker när den är avstängd så beror det sannolikt på att den dragits åt för hårt och packningarna gått sönder. Detta räknas som handhavandefel och är därför inget garantiärende. Ta för vana att stänga utkastaren försiktigt, och tänk även på att inte ha en vattenslang inkopplad under vintern för då fryser vattnet i kranen och kan orsaka vattenskador i väggen samt att vattenutkastaren går sönder.

  • Bänkbelysningen i köket fungerar inte

    Bänkbelysning över diskbänk behöver tändas både genom en strömbrytare på väggen och på en portabel dosa (om en sådan finns).

  • Dörrbromsen till ytterdörren har gått isär

    Dörrbromsen ska vara "hårt skruvad" för att fylla sin funktion. Den skall bromsa dörren så den inte öppnas för långt eller med för stor kraft. Om den skruvas så att den blir för lös och bromsen går sönder för att dörren blåser upp/öppnas för långt är det inte ett garantifel.

  • Varför blir det kondens på låsets insida?

    Att det blir kondens är inget fel i sig. Själva låset går rakt igenom dörren och är av metall som leder värme/kyla väldigt bra. Det som sker, är att rätt daggpunkt uppstår precis på insidan av låset. Enkelt uttryckt är daggpunkt den temperatur som luft måste kylas ner till för att vattnet i luften ska förvandlas från ånga till sin flytande form: vatten! När nedkylningen sker på en yta uppstår då vattendroppar i form av dagg.

    Ligger daggpunkten över eller på samma nivå som metallen i låset får du ingen kondens, men om du har mycket folk hemma, tvättar eller duschar mycket, så höjs inomhustemperaturen. Ventilationen hinner inte få bort den fuktiga luften och den kondenserar då på kalla ytor. Det är liknande fenomen som när man får kondens på kalla vattenrör i ett badrum efter man duschat.

  • Lampan lyser inte

    Undersök i första hand om armaturens "glödlampa" är hel. Att ersätta trasiga lampor är att anse som egen drift och underhåll och är inte ett garantiärende. Lyser lampan fortfarande inte efter du provat med en ny glödlampa, så gör en felanmälan. I vissa fall kan det var så att utomhuslamporna styrs av skymningsrelä eller astro-ur, kontrollera även att dessa är i funktion innan du felanmäler.

  • Vad ska jag göra om elektriciteten försvinner i hela eller delar av bostaden?

    Om elektriciteten försvinner i din bostad beror det troligtvis på att jordfelsbrytaren eller en säkring har slagit ifrån. I bostaden finns en el-central som innehåller säkringar som skyddar elsystemet från överbelastning. Skåpet sitter oftast i hallen eller i klädkammaren, och här kan du felsöka och avhjälpa fel om strömmen gått hemma hos dig. Det går ofta att räkna ut vad som har orsakat felet genom att titta i el-centralen.

  • Hur fungerar el-central med automatsäkringar?

    Din bostad är utrustad med automatsäkringar och där bryts strömmen när elsystemet överbelastas. Du återställer säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner.

    OBS! Du kan behöva att först trycka den hårt neråt innan du kan trycka den uppåt igen.

    I vår film om elinstallationer och media visar vi hur en el-central med automatsäkring fungerar. Du hittar den på vår sida Skötsel och underhåll under avsnittet om el och media i din bostad

  • En automatsäkring löser ut gång på gång – vad är fel?

    Kanske belastar två hushållsapparater samma säkring. Testa då att slå av någon av apparaterna och tryck upp säkringsknappen som fallit ner. Det finns en maxbelastning på en säkring som inte får överskridas, du kan enkelt uttryckt inte använda för många apparater samtidigt. Det kan även röra sig om en defekt apparat som du har kopplat in. För att felsöka kan du koppla in apparaterna i andra rum för att se om samma fel uppstår och då är det troligtvis apparaten som är defekt, inte bostadens el-system. Om säkringen faller ner igen trots att du kopplat ur apparaterna så är det troligtvis något fel som bör felanmälas.

  • Golvsockeln under skåp i köket sitter löst – hur åtgärdar jag det?

    Sockeln under köksskåpen sitter fast med "clips" och de kan ibland lossna om man stöter till dom med exempelvis dammsugarmunstycket. De kan lätt tryckas på plats igen.

  • Vad har jag för ansvar som bostadsrättsinnehavare, när det gäller fel, garantier och liknande?

    Kort sagt kan man säga att ditt ansvar är att anmäla eventuella fel utan dröjsmål, att möjliggöra för oss att genomföra besiktningar och åtgärda fel. Helt enkelt att berätta för oss när något är fel, och att sedan hjälpa oss att så snabbt som möjligt kunna hjälpa dig. 

    Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Hur anmäler jag fel på min TV, mitt bredband eller min telefoni?

    Vid problem med bredband, telefon eller TV ska du kontakta leverantören direkt enligt kontaktlistan som finns i din kundpärm ”Mitt BoKlok Hem” eller OurLiving-appen.

    Vill du veta mer om OurLiving-appen? Besök vår sida Bopärm

    Läsa mer om hur du gör en felanmälan på rätt sätt på vår sida Felanmälan

  • Jag har gjort en felanmälan men inte fått hjälp. Varför?

    Vad som upplevs som fel kan vara olika, för olika personer. För att vi ska kunna göra en bra bedömning och ta beslut om, och i sådant fall hur felet bäst ska åtgärdas är det viktigt att felanmälan innehåller en så detaljerad beskrivning som möjligt och tydliga bilder. 

    Vi följer såklart branschreglerna när vi gör bedömningar av inkomna felanmälningar, och i vissa situationer kan din felanmälan bli nekad.

    Läs mer i detalj vad som händer efter att du gjort en felanmälan på vår sida Felanmälan

    Läs mer om varför din felanmälan kan bli nekad på vår sida Felanmälan

  • Jag har upptäckt ett fel, hur gör jag en felanmälan?

    Om du upptäcker ett fel i din bostad eller i bostadsrättsföreningens gemensamma utrymmen ska du göra en felanmälan, så det kan rättas till. En felanmälan görs på olika sätt beroende på hur långt efter inflyttning felet uppstår, samt om det räknas som akut eller inte akut.

    Ta reda på hur du gör en felanmälan på rätt sätt på vår sida Felanmälan

Mitt BoKlok hem

  • Vad är OurLiving?

    OurLiving är din digitala bopärm, i appformat, som du som köper en BoKlok bostad får tillgång till i samband med att du flyttar in. Här kan du bland annat hitta ritningar, bruksanvisningar och rekommendationer. Du kan också ta reda på längden på en vägg eller läsa om vad du behöver för att sköta underhållet av ytterdörren. Perfekt när du står i heminredningsbutiken eller på byggvaruhuset! Dessutom kan du lägga till din egen information samt skapa påminnelser om underhåll, så att du inte glömmer bort något som är viktigt.

    Läs mer om OurLiving, hur du kommer igång med appen och hitta svar på vanliga problem på vår sida Bopärm

  • Hur fungerar OurLiving appen?

    OurLiving appen kan laddas ner till smartphone eller läsplatta med operativsystem iOS (App Store) eller Android (Google Play). Om du inte har tillgång till smartphone eller läsplatta kan du logga in via en webbläsare på ourliving.se/logga-in. I samband med att du flyttar in får du som bostadsrättshavare ett mail med inbjudan till din bostad och bostadsrättsförening i OurLiving.

    Läs mer om hur du kommer igång med OurLiving-appen och hur den fungerar på vår sida Bopärm

  • Jag får inte OurLiving appen till att fungera. Vad ska jag göra?

    Behöver du hjälp att komma igång med OurLiving-appen. Besök vår sida Bopärm   

    Har du problem med appen? Se de vanligaste orsakerna till problem och hur du åtgärdar dem på vår sida Bopärm och avsnittet för felsökning

  • Får jag sätta in ett badkar i mitt badrum?

    Ja, det går bra men storleken på badkaret får vara max 160x70cm, och/eller rymma max 180 liter. Badkarets storlek begränsas av hur mycket punktlast golvet klarar att bära. Tänk på att badkaret kan göra märken i plastmattan.

  • Får jag sätta upp duschvägg?

    Ja, det får du. Vi rekommenderar att limma duschväggar i stället för att skruva. I badrummet finns ett fuktsäkert tätskikt bakom kakelplattorna och genom att limma bryts inte tätskiktet. Det går även att borra och skruva fast duschväggen men då är det viktigt att hålen tätas på ett korrekt sätt. Var uppmärksam på att duschväggar som placeras med "fotstöd" ner mot en plastmatta på sikt kan göra hål i mattan.

    Om du monterar utrustning som förankras i vägg ska det utföras fackmässigt. Om en skada uppstår och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt anspråk på ersättning. Observera att BoKloks garanti varken omfattas av eget arbete av dig eller anlitad hantverkare.

  • Får jag gör hål i badrummets väggar vid montage av egen utrustning?

    Bakom kakelplattorna i badrummet finns det fuktsäkra tätskiktet. Vi rekommenderar att limma exempelvis hyllor och krokar. Det går även borra och skruva i väggarna men då är det viktigt att hålen tätas på ett korrekt sätt. Tänk på att om du monterar utrustning som förankras i vägg ska det utföras fackmässigt. Om det sker en skada och det inte är gjort fackmässigt kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att BoKloks garanti varken omfattas av eget arbete av dig eller anlitad hantverkare.

  • Får jag sätta klinker i badrummen om vi har plastmatta från början?

    Du behöver få styrelsens godkännande om du vill byta ytskikten i badrummet. Där till är det bra att veta att plastmattan som är installerad inte kan användas som fuktspärr vid läggning av klinker, vilket betyder att större åverkan behöver göras i badrummet. Du kan även behöva förstärka bjälklaget, då detta inte är förberett för läggning av klinker. Om arbete görs på badrummets tätskikt så frånsäger vi oss garantiansvaret för tätskiktets funktion i hela badrummet samt de övriga delar som förändrats. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti. Om en skada uppstår och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt anspråk på ersättning.

  • Får jag sätta in en kamin i min BoKlok lägenhet?

    Nej, det får du inte. Lägenheterna är enskilda brandceller.

  • Får jag sätta in en kamin i mitt BoKlok hus?

    Det är möjligt att montera en kamin då bostaden inklusive vinden är inom samma brandcell. Tänk på att det kan krävas förändringar i husets konstruktion där skorstenen går genom bjälklagen. En kamin kan även påverka bostadens ventilationssystem. Tänk också på att din kommun ofta kräver att du inhämtar ett bygglov eller gör en bygganmälan vid montering av kamin. Dessutom behöver du styrelsens godkännande om du vill montera en kamin.

  • Får jag lägga klinker i entrén på en lägenhet om det är trägolv från början?

    Ja det får du och du behöver inte styrelsens godkännande. Men du kan behöva byta ut skivan under trägolvet då klinker bör sättas på ett "dött" material, som till exempel golvgips. Tänk på att golvet höjs med tjockleken på klinkerplattan och fästmassan, vilket kan bli ett problem i förhållande till rummets trösklar. Du bör även säkerställa att bjälklaget tål den ökade vikten av klinkersplattorna.

  • Går det att flytta på garderoberna?

    Garderoberna levereras fastmonterade i bostaden då det är ett lagkrav. De går att flytta på men det kan vara så att inte är målat bakom samt att det kan saknas golvlist bakom garderoben. Du får undersöka vad som gäller för just din bostad.

  • Får jag sätta in en etanolkamin i min bostad?

    Nej, det får du inte. Det beror dels på att hantering av brandfarlig vätska (klass 1) i bostadsmiljö anses olämpligt, dels på grund av risker kopplade till sot och ventilation.

  • Får jag hyra ut min bostad i andra hand?

    Ja, det får du men du behöver ett "giltigt skäl" samt styrelsens godkännande. Du måste ansöka hos styrelsen och få uthyrningen godkänd innan du hyr ut. Ansökningsblankett kan du få från föreningens ekonomiska förvaltare. Information om vad som är "giltiga skäl" kan du söka på internet. Ogiltig uthyrning i andra hand kan innebära att du förlorar din bostadsrätt! Bostadsrättsföreningen har möjlighet att, efter beslut av styrelsen, ta ut avgift på 10 procent av ett basbelopp per kalenderår vid uthyrning i andra hand.

  • Får jag måla eller tapetsera själv i min BoKlok bostad?

    Ja, det får du. Men tänk på att BoKlok är ansvariga för eventuella sprickor som uppträder men vi är inte ansvariga för själva ytskiktet om du har målat eller tapetserat om. När vi lagar sprickorna på omgjorda väggar så får du själv måla eller tapetsera på nytt. Gör du en fondvägg så lämna någon cm till hörnen så har vi möjlighet att måla med urspungsfärgen när vi lagar en spricka.

  • Får jag montera en AC/luftvärmepump?

    En AC/luftvärmepump påverkar inte husets ventilationssystem så det finns inget hinder att montera en sådan, men tänk på att du behöver styrelsens godkännande om du vill montera en AC/luftvärmepump. Den kan påverka den yttre miljön för dina grannar på ett negativt sätt med tanke på exempelvis ljud. Tänk även på att om du monterar utrustning som förankras i vägg samt har genomföringar i väggen ska det utföras fackmässigt.
    Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti.

    Du har själv ansvar för att underhålla utrustning som du tillför bostaden, och om det du tillfört behöver tas bort för att föreningen ska kunna utföra sitt underhållsansvar, ansvarar du själv för att detta tas bort och står själv för samtliga kostnader som förknippas med detta.

  • Vem ansvarar för att byta filter för ventilationen?

    Föreningen ska tillhandahålla filter men det är du som medlem som på styrelsens inrådan ska rengöra och/eller byta ut dem. För att garantin ska gälla måste det vara leverantörens anvisade filter som används.

  • Får jag riva en innervägg i mitt BoKlok hus?

    Den enda vägg som får rivas i BoKlok husen (117 kvm) är allrummets "tillvalsvägg" på övre plan. Alltså den vägg som är mellan trappan och det rum som är 11,2m2. Alla andra innerväggar är bärande. Observera att du behöver styrelsens godkännande för att ta ned väggen som får rivas.

  • Får jag riva en innervägg i min BoKlok lägenhet?

    Den enda vägg som får rivas i våra lägenheter är den mellan klädkammaren och sovrummen i fyrarumslägenheten (85 kvm). Alla andra innerväggar är bärande och får inte rivas. Observera att du behöver styrelsens godkännande för att ta ned väggen som får rivas.

  • Är ytterdörren en så kallad säkerhetsdörr?

    Nej, våra ytterdörrar är inte klassade som säkerhetsdörr. En säkerhetsdörr är
    en marknadsföringsterm för dörrar och de är ofta gjorda i stål, men det finns även stålförstärkta trädörrar. Våra dörrar är gjorda helt i trä och följer givetvis de lagkrav som finns på ljud och brand.

  • Får jag lov att byta till elektroniskt kodlås på min ytterdörr?

    Ja, det går bra men du behöver få styrelsens godkännande innan du byter. Nuvarande lås och nycklar ska sparas och tillhör bostadsrätten. Om någon medlem framöver inte önskar kodlås ska ursprungligt lås kunna återställas av medlem. Observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti. Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Tänk på att vid besiktningar och åtgärdsarbeten måste vi få tillgång till bostaden, det gäller oavsett typ av lås.

  • Får jag eftermontera ett tittöga/spionöga i min ytterdörr?

    Ja, det får du, men den skall monteras fackmässigt. Eventuella defekter som kan hänföras till detta, till exempel svällskador runt ögat, faller inte under BoKloks garantiansvar.

  • Får jag glasa in min balkong?

    Nej, det får du inte utan föreningens godkännande. Om bostadsrättsföreningen gör en egen utredning och det visar sig fungera med tanke på den ökade vikten så görs inglasningen på eget ansvar. Görs en inglasning så frånsäger sig BoKlok garantiansvaret för balkongerna då inglasningen påverkar balkongen och dess material med ökad vikt. Inglasningen kan även ge en ökad temperatur innanför inglasningen vilket kan påverka ingående material. Tänk även på att balkongen inte är tät uppåt vilket gör att vatten kan komma in vid nederbörd.

  • Kan jag förvara vad som helst i ett ouppvärmt förråd?

    Nej, det kan du inte. I ett ouppvärmt utrymme är det inte lämpligt att förvara vissa saker som till exempel textilier, elektronik, barnvagnar eller naturmaterial som lätt kan skadas av fukt, kyla och kraftiga temperatursvängningar. Blir dessa saker skadade är det ditt eget ansvar. Tänk på att aldrig förvara lådor och dylikt direkt på golvet då det kan bli fuktigt undertill. Undvik lådor av kartong och använd hellre plastlådor.

  • Får jag plantera träd och buskar på den upplåtna mark som tillhör min bostad?

    Allt som är permanent exempelvis träd och buskar kräver styrelsens godkännande. Däremot så är krukor och pallkragar tillåtet att sätta upp på upplåten mark som tillhör boendet utan styrelsens godkännande.

  • Kan jag isolera det utvändiga förrådet till mitt BoKlok hus?

    Isolering av det utvändiga förrådet kräver styrelsens godkännande. Om förändring godkänns av styrelsen ska den utföras fackmässigt. Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning.

    Det är viktigt att ha en ventilerad spalt bakom ytterpanelen och mot taket samt ventiler i vägg, för att erhålla god luftomsättning vid isolering av förrådet. Observera att BoKloks garanti på förrådet upphör då dess konstruktion och funktion förändras och firman som utför arbetet ska överta garantiansvaret. Gör du jobbet själv behöver du komma överens med styrelsen hur garantierna hanteras.

    Även om isoleringen inte gör förrådet lika kallt som ute så behövs någon form av värmekälla för att undvika dålig lukt och kondens. De flesta brukar rekommendera att man håller minst 5–10 plusgrader. För att vara säker på att slippa fukt och andra problem kan det vara bra att försöka hålla temperaturen något högre än så, mellan 15–18 grader.

  • Får jag lägga upp saker på vinden?

    Nej, det får du inte. Utrymmet är till för att kunna göra inspektioner av bland annat ventilationsrör och är inte anpassat för någon som helst förvaring. Cirkulationen hindras och det kan bildas mögelpåväxt som kan sprida sig. I vissa fall kan även brandsäkerheten äventyras. När det gäller våra lägenhetshus så är vinden dessutom föreningens gemensamma yta. Tänk på att vinden skall inspekteras minst två gånger varje år för att se så allt är i sin ordning.

  • Får jag använda eventuellt motorvärmaruttag vid min parkering eller utvändiga eluttag på mitt hus för laddning av elfordon?

    Nej, det får du inte. Varken motorvärmaruttag eller övriga utvändiga el-uttag är anpassade för det effektuttag som behövs vid laddning av elfordon. Ett motorvärmaruttag får endast användas för el till motor- och kupévärmare. Det finns risk för brand om laddning görs med felaktig utrustning.

  • Får jag bygga ett uterum?

    Detta är en fråga för föreningen att besluta om, så gör en ansökan till styrelsen så att de kan behandla frågan. Om styrelsen beviljar din ansökan om uterum måste styrelsen vara medveten om att det kan krävas bygglov alternativt en bygganmälan, och det är bostadsrättsföreningen som ska göra ansökan. Undersök med din kommun vad som gäller för just den. Husen är inte förberedda för tillbyggnation av uterum och det finns till exempel inga förberedda infästningspunkter. Tänk på att husets ventilation kan påverkas av uterummet om tilluftsventilerna byggs in. Arbetet måste utföras fackmässigt och observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti.

  • Får jag bygga till ett förråd/annan extra förvaring?

    Bygglov kan krävas beroende på förrådets utformning och placering i förhållande till hus och tomtgräns. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden och utbyggnader.

  • Får jag bygga ut altanen?

    Bygglov kan krävas beroende på altanens utformning. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden.

  • Får jag grilla om jag bor i en BoKlok lägenhet eller ett BoKlok hus?

    Generella regler oavsett grilltyp är att du aldrig får grilla på en loftgång eller för nära en husfasad på grund av brandrisk.

    Bor du i en lägenhet med balkong eller altan får du endast använda el-grill. Har du däremot upplåten mark utanför altanen får du grilla oavsett grilltyp ute på din gräsyta.

    Bor du i ett hus får du grilla, oavsett grilltyp på bostadens upplåtna mark inklusive altan. Har huset balkong får du endast använda el-grill på denna.

    Har föreningen en gemensam gård, och inget annat är uttalat, är det tillåtet att grilla där, oavsett grilltyp. Men visa hänsyn till dinna grannar och se till att de inte störs av grillröken.

    Tänk också på att följa MSB:s rekommendationer om förvaring av gasol som du kan läsa allt om på Myndigheten för samhällskydd och beredskap hemsida.

  • Får jag göra någon ändring av/i fasaden eller utbyggnad av bostaden och dess delar?

    För att få göra ändringar av/i fasaden eller utbyggnad av bostaden och dess delar krävs godkännande av styrelsen innan arbete kan påbörjas. Tänk på att vissa av ändringarna dessutom kan vara bygglovspliktiga eller kräva en bygganmälan hos kommunen.

    För att styrelsen ska kunna besluta om frågor som rör fasadändringar och/eller utbyggnader, så måste du och övriga medlemmar i föreningen gemensamt utreda intresset kring frågan samt utformning för att behålla det enhetliga utseendet i föreningen. Sen måste en skriftlig ansökan lämnas in till styrelsen med beskrivning av exempelvis utförande, typ, färg och tydlig ritning samt beskrivning av hur förslaget tagits fram och hur stort intresset är.

    Du har själv ansvar för att underhålla det du tillför och om det du tillfört behöver tas bort för att föreningen ska utföra sitt underhållsansvar ansvarar du själv för att detta tas bort och står själv för samtliga kostnader.

  • Får jag som bor i lägenhet montera en el-bilsladdare på min parkeringsplats?

    Att montera en el-bilsladdare på en gemensam parkering är en fråga för styrelsen i bostadsrättsföreningen. Det är inte säkert att el-anläggningen i föreningen är dimensionerad för detta, så det kan behövas en utredning för att kontrollera om detta är möjligt.

  • Får jag som bor i BoKlok hus montera en el-bilsladdare på min parkeringsplats?

    Ansökan måste göras hos styrelsen samt att medlem skriftligen intygar att det som anges i föreningens riktlinjer följs. Om montering av utrustning förankras i vägg ska montering och genomföringar i väggen utföras fackmässigt. El-arbeten ska alltid utföras av behörig elektriker. Om det sker en skada och arbetet inte är gjort fackmässigt kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti.

  • Får jag ställa ut möbler på loftgången?

    Ja, det får du men möbler på loftgångar måste placeras så att fritt mått om minst 1,2 meter finns fram till räcke. Detta beror på att loftgången är en utrymningsväg som behöver vara fri i händelse av brand. Du kan läsa mer i föreningens systematiska brandskyddsarbete.

    Övrigt som gäller om brandskyddsregler är:

    • Rökning är endast tillåten i den egna lägenheten.
    • Inget brännbart material får lämnas i trapphus, korridorer och på loftgångar. Regelbundna kontroller genomförs för att säkerställa att detta efterlevs och påträffas otillåten förvaring så kommer det att avlägsnas på din bekostnad.
    • Inga brandfarliga gods får förvaras i lägenhetsförråd.

  • Får jag sätta upp en markis?

    Fasaden är inte förberedd för markiser och förstärkning kan behöva utföras för infästning.

    Arbetet måste utföras fackmässigt, och observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden.

  • Får jag sätta upp staket?

    Bygglov kan krävas beroende på staketets utformning. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden eller annan byggnation som påverkar föreningens gemensamma ytor.

  • Går det bra att salta och sanda loftgångarna?

    Inte sanda, men det går bra att salta loftgångarna. Tänk på att använda salt utan grus och sand, exempelvis produkten "Isfritt". Det finns en tätskiktsduk som skyddar konstruktionen på loftgången och den kan skadas av sand och grus.

    Tänk även på att skor med fasta eller löstagbara dubbar gör märken i både trätrall och golvmaterial i entréer, skador från dessa täcks inte av BoKloks garanti.

  • Kan jag förvara vad som helst i ett ouppvärmt förråd?

    Nej, det kan du inte. I ett ouppvärmt utrymme är det inte lämpligt att förvara vissa saker som till exempel textilier, elektronik, barnvagnar eller naturmaterial som lätt kan skadas av fukt, kyla och kraftiga temperatursvängningar. Blir dessa saker skadade är det ditt eget ansvar. Tänk på att aldrig förvara lådor och dylikt direkt på golvet då det kan bli fuktigt undertill. Undvik lådor av kartong och använd hellre plastlådor.

  • Kan jag isolera det utvändiga förrådet till mitt BoKlok hus?

    Isolering av det utvändiga förrådet kräver styrelsens godkännande. Om förändring godkänns av styrelsen ska den utföras fackmässigt. Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning.

    Det är viktigt att ha en ventilerad spalt bakom ytterpanelen och mot taket samt ventiler i vägg, för att erhålla god luftomsättning vid isolering av förrådet. Observera att BoKloks garanti på förrådet upphör då dess konstruktion och funktion förändras och firman som utför arbetet ska överta garantiansvaret. Gör du jobbet själv behöver du komma överens med styrelsen hur garantierna hanteras.

    Även om isoleringen inte gör förrådet lika kallt som ute så behövs någon form av värmekälla för att undvika dålig lukt och kondens. De flesta brukar rekommendera att man håller minst 5–10 plusgrader. För att vara säker på att slippa fukt och andra problem kan det vara bra att försöka hålla temperaturen något högre än så, mellan 15–18 grader.

  • Vem ansvarar för snöröjning och halkbekämpning utanför mitt BoKlok hus?

    Det är ditt ansvar att snöröja och halkbekämpa den markyta, inklusive trätrall, som ingår i upplåtelsen av bostadsrätten. Övrig snöröjning och halkbekämpning på gator, parkering, trottoarer etc. är föreningens ansvar. Om det är kommunala gator och trottoarer så är det kommunens ansvar. I vissa föreningar har man kommit överens om att medlemmarna sköter snöröjning och halkbekämpningen själva, som ett sätt att hålla nere kostnaderna.

  • Vem ansvarar för snöröjning och halkbekämpning utanför min BoKlok lägenhet?

    Det är föreningens ansvar att snöröja och halkbekämpa på loftgångar, men det är ditt ansvar att snöröja och halkbekämpa den markyta, inklusive trätrall, som ingår i upplåtelsen av bostadsrätten. Då det kan dröja lite innan de som skall snöröja loftgången kommer, så kan det vara bra att på egen hand hålla rent så inte snön packas ihop. Övrig snöröjning och halkbekämpning på gator, parkering, trottoarer etc. är föreningens ansvar. Om det är kommunala gator och trottoarer så är det kommunens ansvar. I vissa föreningar har man kommit överens om att medlemmarna sköter snöröjning och halkbekämpningen själva, som ett sätt att hålla nere kostnaderna.

  • Vem ansvarar för att byta filter för ventilationen?

    Föreningen ska tillhandahålla filter men det är du som medlem som på styrelsens inrådan ska rengöra och/eller byta ut dem. För att garantin ska gälla måste det vara leverantörens anvisade filter som används.

  • Hur tänker ni kring utomhusmiljöerna runtomkring de hus ni bygger?

    Hur vi utformar områden och kvarter spelar stor roll för livet som ska levas på platsen. Vårt mål är att skapa trygga bostadskvarter med mångfald och möjligheter till samvaro. I utformningen av våra områden använder vi oss av något vi kallar ”Gröna Hjärtat”. Det handlar om hur vi förhåller oss till livet på gården, i kvarteret och i staden.

    Vi har tre ledord för våra utemiljöer: grönt, tryggt och socialt. Vi vill skapa användbara gröna utemiljöer, med fokus på trygghet genom tydlig inramning och med plats för social gemenskap.

Besiktningar och garantier

  • Jag har fått mitt besiktningsutlåtande men jag förstår inte vad som menas med det.

    Vi förstår att det inte alltid är lätt att förstå vad de olika anmärkningarna i ett besiktningsutlåtande innebär.

    Men vi har en utförlig förklaring av vad de olika anmärkningarna i ett besiktningsutlåtande innebär. Den hittar du på vår sida Besiktningar och garantier

  • Vilka besiktningar görs när man köper en bostad från BoKlok?

    En BoKlok bostad genomgår ett antal besiktningar. En slutbesiktning innan någon flyttar in och garantibesiktningar efter 2 och 5 år efter ordinarie tillträde. Vissa ska du som köpare delta på, och vissa inte.

    Det finns en mer detaljerad beskrivning av de besiktningar du kan komma att stöta på – både när och vad syftet med dem är på vår sida Besiktningar och garantier

  • Hur lång garanti ger ni på era nybyggda bostäder?

    En bostadsrättsförening från BoKlok har fem års garantitid, från godkänd entreprenad. När garantitiden löpt ut har bostadsrättsföreningen ytterligare fem års ansvarstid.

    Du kan läsa mer om vad skillnaden på garantitid och ansvarstid är på vår sida Besiktningar och garantier

  • Finns det några fall där garantin inte gäller?

    Garantin gäller ej skador som orsakats av felaktig skötsel, bristande underhåll, slarv, felaktig användning eller andra skador som ej beror på material- eller tillverkningsfel. Om BoKlok som entreprenör och bostadsrättshavaren eller bostadsrättsföreningen inte är överens i ett garantiärende, får en besiktningsman bedöma ärendet.

    Ta reda på mer om vanliga problem som inte täcks av garantin på vår sida Felanmälan

  • Vad har jag för ansvar som bostadsrättsinnehavare, när det gäller fel, garantier och liknande?

    Kort sagt kan man säga att ditt ansvar är att anmäla eventuella fel utan dröjsmål, att möjliggöra för oss att genomföra besiktningar och åtgärda fel. Helt enkelt att berätta för oss när något är fel, och att sedan hjälpa oss att så snabbt som möjligt kunna hjälpa dig. 

    Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Vem är det som utför besiktningen av min nya bostad?

    Alla BoKlok bostäder, fastigheter och utemiljöer besiktigas av certifierade och oberoende besiktningsmän. Besiktningsmannen är en opartisk granskare som undersöker att arbeten är fackmässigt genomförda. Besiktningsmannen förlitar sig på ett omfattande regelverk av lagar och branschregler som definierar vad som är att betrakta som fel, vad som ligger inom toleransens gräns och vem som är ansvarig för eventuell åtgärd.

  • Vad finns det för garantier när man köper en bostad från er?

    Vi lämnar färdigställandegaranti och har en garantitid på fem år. Dessutom lämnar vi en 7-årsgaranti för bostadsrättsföreningen.

    Läs mer om vilka garantier som ingår när du köper en bostad av oss på vår sida Trygghetspaketet

Avtal och regler

  • Hur fungerar säljstarten?

    Vi eftersträvar att alla våra kunder ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Därför ser våra säljstarter ibland lite annorlunda ut jämfört med andra bostadsaktörers.
     
    • Det gäller främst då väldigt många är intresserade av att köpa en bostad i ett av våra områden - då kan vi ibland använda oss av en oberoende, slumpmässig turordningsdragning som avgör i vilken ordning du får välja din nya bostad.
    • Ibland tillämpar vi samma försäljningssätt som alla andra, det vill säga “först till kvarn”.
    Om en säljstart innehåller turordningsdragning och du vill kunna delta i säljstarten, behöver du skicka in en ifylld personlig turordningsanmälan till oss. Anmälan till turordningsdragningen får du automatiskt från oss senast ca två veckor innan säljstart. Om inget annat anges ska den skickas in ifylld till oss senast 24 timmar innan säljstarten för att gälla.
     
    • Turordningsdragningen sker sedan under säljstarten och går att följa på webben.
    • Efter säljstarten får du ett mejl med ditt turordningsnummer och information om när du blir kontaktad för val av bostad.
    Besök gärna vår sida för allt om hur det går till att köpa bostad av oss: Köpguide

  • Vad händer om jag inte blir godkänd av bostadsrättsföreningen?

    Bostadsrättsföreningens styrelse ansvarar för att skapa de bästa förutsättningarna för föreningen. Då gäller det att säkerställa att de som flyttar in både har förmågan och den långsiktiga viljan att göra sitt bästa för föreningen. Ibland blir personer som vill köpa en bostad av BoKlok inte godkända av bostadsrättsföreningen, utan blir nekade inträde i föreningen. Det betyder tyvärr att man inte får möjlighet att köpa och flytta in i en bostad. Beslutet kan inte heller överklagas.

  • Hur förhindrar ni att någon köper bostad i spekulationssyfte?

    På BoKlok är vi måna om att de som köper våra bostäder verkligen tänker bo i dem. För att motverka spekulationsköp lägger vi därför i vissa projekt in en så kallad pristaksklausul i bostadsrättsföreningens stadgar. Pristaksklausulen gäller i två år från tecknat upplåtelseavtal på bostadsrätten, och innebär att vid en försäljning får priset som bostaden säljs för, inklusive eventuella värdehöjande förbättringar, höjas med max 5 procent per år. På så sätt minimerar vi risken för spekulationsköp.

  • Vad händer om jag behöver hoppa av trots att jag tecknat ett förhandsavtal?

    Även om ett avtal är bindande inträffar ibland sådant som gör det omöjligt att hålla avtalet och att flytta, hur mycket du än vill och behöver det. Då kan det vara skönt att veta att det finns möjlighet för dig att frånträda förhandsavtalet om du drabbas av väsentligt inkomstbortfall på grund av:

    • sjukdom som gör att du måste sjukskrivas i mer än tre månader.
    • arbetslöshet med förlorad inkomst i minst tre månader.
    • närståendes dödsfall som väsentligt påverkar din möjlighet att fullfölja bostadsköpet.

    Ta reda på mer om vad som ingår i vårt trygghetspaket KlokAffär på vår sida Trygghetspaket

  • Jag har inte blivit godkänd av bostadsrättsföreningen, varför?

    Det är såklart väldigt tråkigt om man inte skulle bli godkänd av föreningen. Bostadsrättsföreningen har ingen skyldighet att meddela anledningen, och beslutet kan inte heller överklagas. Det kan finnas flera olika anledningar till att inte bli godkänd.

    Läs mer om att inte bli godkänd av bostadsrättsföreningen och anledningar till detta på vår sida Avtal och regler

  • Vad händer om jag inte hinner sälja min nuvarande bostad innan jag får tillträde till min nya bostad från BoKlok?

    Om du är orolig att du inte ska hinna sälja din gamla bostad innan det är dags att flytta in i ditt nya BoKlok hem, kan vi i de flesta fall hjälpa dig genom att skjuta på tillträdet i upp till tre månader. Vi förväntar oss dock att du lagt ut din gamla bostad till försäljning senast tre månader innan tillträdet av BoKlok bostaden, att du lämnat den till en, på den lokala marknaden, välrenommerad mäklare, och att du är beredd att sälja den till ett marknadsmässigt pris.

  • Hur köper man en bostad av er?

    Hur köpresan ser ut för just dig beror på när i vår försäljningsprocess du kommer in. Är det innan eller efter att projektet har haft säljstart, eller kanske när projeket redan är inflyttningsklart.

    Vill de läsa allt om hur det går till att köpa en bostad av oss, steg för steg, beroende på när i försäljningsprocessen du kommer in? Besök vår sida Köpguide

  • Kan jag lämna en turordningsanmälan för någon annan?

    Nej, det går inte. Endast personer som själva tänkt äga och bo permanent i bostaden kan delta i turordningsdragningen. Du kan inte heller ge ditt turordningsnummer vidare till någon annan.

  • Tänk om någon lämnar in flera olika anmälningar till turordningsdragningen och får ökade chanser?

    Endast en turordningsanmälan per person/familj/bostad får lämnas. Om en person lämnar fler kommer vi att bortse från alla anmälningar, eller placera personen sist i kön.

  • Vad innebär turordningsdragning och varför har ni det?

    Vi vill att alla ska ha samma chans att få köpa en bostad från oss. Ibland tillämpar vi samma försäljningssätt som alla andra, det vill säga “först till kvarn”. Men ibland, om det är väldigt många som är intresserade av att köpa en bostad i ett av våra områden, har vi en oberoende, slumpmässig turordningsdragning som avgör i vilken ordning du får välja din nya bostad.
     
    Fördelningen av bostäder sker då under säljstarten för projektet, och resulterar i en turordningslista. Den som dragits först väljer också bostad först, därefter väljer den som är nummer två på listan… och så vidare.
     
    Alla som anmält intresse till ett projekt ges möjlighet att närvara vid turordningsdragningen. Man behöver alltså varken ha vassa armbågar eller bra kontakter, utan alla får samma möjlighet att köpa bostad, i en given ordning.

  • Vad är KlokAffär för något?

    Vi vill att du ska känna dig trygg och säker när du köper en ny bostad av oss – från start till slut. Därför ingår alltid vårt trygghetspaket KlokAffär när du köper en bostad i något av våra bostadsprojekt.

    Läs mer om vårt trygghetspaket som ingår när du köper en bostad av oss på vår sida Trygghetspaket

Om BoKlok

  • Vilka företag står bakom BoKlok?

    BoKlok är Skanska och IKEA tillsammans. Konceptet BoKlok ägs till 50% vardera av Skanska och IKEA och de ansvarar för utvecklingen av varumärket och konceptet. BoKlok driver som eget bolag den operativa verksamheten i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien samt den egna fabriken i Gullringen. Organisatoriskt är BoKlok en affärsenhet inom Skanskakoncernen.

    Ta reda på mer om konceptet BoKlok på vår sida Skanska + IKEA

  • Är BoKlok IKEA hus och IKEA lägenheter?

    Nja, inte riktigt. Konceptet BoKlok ägs till 50% vardera av Skanska och IKEA, vilket betyder att båda företagen står bakom oss. Även om BoKlok inte renodlat är bostäder från IKEA så arbetar vi väldigt nära IKEA. Till exempel kommer all fast inredning i hemmen vi säljer från IKEA, och vi erbjuder också den som är IKEA Family medlem förmåner när de köper en bostad av oss.

    Ta reda på mer på vår sida Skanska + IKEA

  • Tillhör BoKlok Skanska?

    Delvis, ja. BoKlok är Skanska och IKEA tillsammans. Konceptet BoKlok ägs till 50% vardera av Skanska och IKEA och de ansvarar för utvecklingen av varumärket och konceptet. Rent organisatoriskt är BoKlok en affärsenhet inom Skanskakoncernen, även om BoKlok som eget bolag driver den operativa verksamheten i Sverige och Storbritannien samt den egna fabriken i Gullringen.

    Ta reda på mer på vår sida Skanska + IKEA

  • Hur kom man på idén till BoKlok?

    BoKlok grundades i mitten på 1990-talet när Skanska och IKEA träffades på en bomässa i Karlskrona och började prata om varför det byggdes så få bostäder för vanligt folk.

    Skanskas dåvarande VD, Melker Schörling, och grundaren till IKEA, Ingvar Kamprad, beslutade sig för att tillsammans utveckla ett koncept med bra bostäder för människor med vanliga inkomster. Genom att utgå från kunden, vem man byggde för, vad de ville ha, och hur mycket pengar de kunde lägga på boendet, kom man fram till den målgrupp som hade svårast att komma in på bostadsmarknaden – en ensamstående sjuksköterska med ett barn. Och där och då bestämdes det att det var den målgrupp BoKlok skulle rikta sig till, och möjliggöra för de som ar svårast att komma in, att få en möjlighet på bostadsmarknaden.

    Allt om vår historia hittar du på vår sida Historia

  • Vem grundade BoKlok?

    BoKlok grundades i mitten på 1990-talet när Skanska och IKEA träffades på en bomässa i Karlskrona och började prata om varför det byggdes så få bostäder för vanligt folk.

    Skanskas dåvarande VD, Melker Schörling, och grundaren till IKEA, Ingvar Kamprad, beslutade sig för att tillsammans utveckla ett koncept med bra bostäder för människor med vanliga inkomster – och så var BoKlok fött!

    Läs allt om vår historia på vår sida Historia

  • Varför ska man välja BoKlok som samarbetspartner?

    Vi har 25 års erfarenhet av projektutveckling. Vi är öppna, ärliga och transparenta – och vi vill samarbeta med bra partners. Vårt mål är inte bara att hitta mark som vi kan bygga på, utan vi vill hitta mark för att skapa områden där våra kunder kan leva och trivas i en hållbar och trygg miljö. Dessutom bygger vi våra hem i fabrik genom en effektiv, industrialiserad process viket betyder att alla grundläggande handlingar är klara från början. Därför behöver det inte ta lång tid från det att detaljplanen är godkänd tills det finns bygglov för hela kvarteret.

  • Hur tänker BoKlok kring hållbarhet?

    Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet, i allt från materialval till hur vi arbetar på byggarbetsplatsen. Vi tänker hållbart i hela värdekedjan och i alla våra processer. Vi bygger inte bara bostäder, vi bygger hållbara områden. För oss är det viktigt att skapa något långsiktigt för de som ska bo.

  • Var finns er fabrik?

    Våra hem i Sverige byggs i vår fabrik i Gullringen, utanför Vimmerby. Utöver vår fabrik samarbetar vi också med långsiktiga partners på våra olika marknader.

  • Varför bygger ni era hus i fabrik?

    Genom att bygga i fabrik kan vi vara riktigt effektiva, minska onödiga kostnader och skydda våra hus från väder och vind. Vi färdigställer våra hem till 85 % i fabrik och endast 15 % ute på byggarbetsplatsen. Vi kallar det modernt och innovativt byggande, även om vi nu gjort det i över 25 år.

  • Hur många hem bygger ni per år?

    Antal hem som byggs varje år beror på olika faktorer, inte minst marknadens efterfrågan som i sin tur styr hur många projekt vi har pågående, och kan inte sammanfattas med en enkel siffra. Däremot brukar vi säga att det går fort att bygga våra hem då de produceras som volymelement i en effektiv, industrialiserad process i vår moderna husfabrik, och sedan fraktas ut till byggplatsen för att monteras ihop till hus. Vårt rekord är nio månader från markanvisning till inflyttningsklara hem!

  • Hur bygger ni era hus?

    Vi bygger våra hus i trä, i en modern och effektiv fabrik i Gullringen i Småland. Där byggs de färdigt till 85%, och sedan körs de klara volymmodulerna ut till byggarbetsplatsen och sätts samman till färdiga hus. Genom rationella tillverkningsmetoder kan vi minska kostnaderna, hålla jämn och hög kvalitet och minska påverkan på miljön och klimatet.

    Vill du veta mer om hur det går till när vi bygger våra hem besök vår sida Industriellt byggande

  • Hur jobbar ni med arbetskulturen på BoKlok?

    På BoKlok har vi en kultur som bygger på öppenhet och samarbete. Alla medarbetare är med och skapar kulturen genom våra värderingar och dagliga överenskommelser om det ”rätta sättet” att göra saker på. Vi bryr oss om varandra och ser till att alla känner sig inkluderade. Vi arbetar aktivt för att vara en förebild inom mångfald & inkludering genom att ta tillvara olikheter. Vi har dessutom nolltolerans mot etiska övertramp, och strävar efter noll arbetsplatsolyckor och miljöincidenter.

    Vår värdegrund kan sammanfattas i fyra grundläggande värderingar; värna om livet, agera etiskt och öppet, bli bättre – tillsammans, och vid kundens sida.

    Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss? Kul! Gå till vår sida Jobba hos oss

    Vill du veta mer om våra värderingar. Besök vår sida Värderingar

  • Hur jobbar ni med inkludering & mångfald?

    BoKlok vill vara en samhällsutvecklare som bidrar till att skapa ett inkluderande samhälle, där alla människors lika värde är en självklarhet. Genom att arbeta aktivt med mångfald och inkludering omsätter vi våra värderingar till handling. Varje anställd ska känna att den hör hemma i BoKlok, och att hen accepteras för vem den är - att vars och ens unikhet erkänns och ses som en tillgång.

    Vill du veta mer om hur vi arbetar med inkludering och mångfalld hittar du det på vår sida Inkludering och mångfalld

  • Vilka möjligheter finns det att växa som anställd på BoKlok?

    På BoKlok tror vi på våra anställda, engagerar dem och bryr oss om dem så att alla känner sig viktiga. Detta, och det faktum att BoKlok är en affärsenhet i Skanskakoncernen, skapar möjligheter för personlig utveckling och karriär – både hemma och internationellt. 

    Ta reda på mer om hur det är att vara anställd på BoKlok på vår sida Jobba hos oss

  • Hur fungerar det när ni bygger bostadsrätter?

    När vi utvecklar egna projekt bygger vi våra bostäder som bostadsrätter som vi säljer direkt till slutkunden. När våra kunder köper en bostad från oss är bostadsrättsföreningen redan bildad. Vi hanterar all administration kring bostadsrättsföreningen redan innan byggprojektet sätter igång, och när det sedan är dags för kunderna att flytta in, lämnas bostadsrättsföreningen över till en ny styrelse bestående av de boende. Självklart följer vi med hela vägen som stöd.

  • Hur lång tid tar det för er att färdigställa ett nytt bostadsområde?

    Det beror såklart på hur marken ser ut, hur många hem det är som ska byggas och hel del andra faktorer. Men eftersom vi tagit fram vår egen byggplattform är alla grundläggande handlingar klara från början. Dessutom bygger vi våra hem i fabrik och fraktar dem till byggplatsen i färdiga volymelement som sedan monteras till hus. Det gör att vi kan få klart nya bostäder, snabbt. Det brukar ta ungefär ett år från det att vi satt spaden i marken tills våra kunder kan flytta in – men rekordet är åtta månader!

  • Hur ser husen ni bygger ut?

    Vi bygger ju efter samma ritning om och om igen, när det kommer till insidan av våra hus. Men det betyder inte att utsidan ser likadan ut. Tvärtom finns det många möjligheter!

    Vårt flerfamiljshus är väldigt flexibelt. Det kan byggas två till fyra våningar högt och anpassas efter tomt och omgivning. Det kan innehålla ettor, tvåor, treor och fyror, med fransk balkong, balkong eller altan. Våra enfamiljshus kan byggas som radhus, parhus eller kedjehus, med eller utan balkong, men alltid med egen altan.

    Våra hus går att variera på många sätt med hjälp av olika kulörer, fasadmaterial, fönster och tak. Det gör att de kan anpassas efter den omgivande miljön och vi kan enkelt skapa variation mellan de olika områden vi bygger.

  • Hur stora tomter är ni på jakt efter?

    Det vi är intresserade av är tomter som har plats för minst ca 20 hem, men vi är nyfikna på det mesta! Vi håller alltid ögon och öron öppna för att köpa mark där vi skulle kunna bygga fler hem. Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till, kan passa för ett av våra projekt och där det finns detaljplan, eller där detaljplan ligger nära i tid.

  • Måste marken ni köper vara detaljplanelagd?

    Nej, inte nödvändigtvis. Är marken detaljplanelagd, eller om det är en detaljplan på gång, så är det såklart mer intressant för oss, men vi är nyfikna på det mesta! Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till och kan passa för ett av våra projekt.

  • Vad är det ni bygger mest av?

    Vår verksamhet består till största delen av utveckling och byggande av bostadsrätter i egen regi. Vi bygger allt från mindre områden, med ca tjugo hem, till större områden med över hundra nya hem. Det kan vara båda lägenhetshus och rad-, par eller kedjehus.

    Som bostadsutvecklare ansvarar vi för hela kedjan – från markköp, arbete med detaljplaneprocessen till färdiga hus och områden som människor trivs i. Vi bildar bostadsrättsföreningen och ser till att medlemmarna, de boende, vet hur den ska drivas när vi lämnar över den.

  • Var i Sverige bygger ni?

    Vi har nya projekt på gång i större delen av Sverige. Om vi bygger i storstad eller småort spelar ingen större roll för oss. Det viktigaste är att det finns potential för ett prisvärt och trivsamt boende.

    Vi arbetar i två marknadsområden: Syd & Västsverige samt Stockholm & Mellansverige. I varje område har vi affärsutvecklare som gärna pratar mer med dig som är nyfiken på vårt koncept: Kontakta våra affärsutvecklare

  • Varför bygger ni både hyresrätter och bostadsrätter?

    Det gör vi eftersom vi tycker att det är viktigt att det finns båda delar. Bostadsrätten är en boendeform som möjliggör för människor att äga sitt boende medan hyresrätten är en viktig boendeform för den som inte kan eller vill äga sitt boende. Blandade upplåtelseformer i bostadsbeståndet är en av många nycklar till ett mer hållbart samhälle, och vi vill vara med och skapa ett varierat bostadsutbud anpassat för olika behov och i olika skeden i livet. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt att det finns en bostadsmarknad för alla.

  • Hur tänker ni när ni prissätter era hem?

    Vi har något som vi kallar kvar-att-bo-för kalkylen, och det är den vi utgår från när vi sätter våra priser. I kalkylen utvärderar vi medelinkomst och utgifter för typiska hushåll i våra referenskundgrupper, och gör en bedömning om vad våra kunder har kvar att lägga på sin bostad, inklusive månatlig amortering, när allt annat är betalat för. Vad man har kvar att bo för, helt enkelt!

    Läs mer om prissättningen av våra hem på sidan Om våra priser

  • Hur arbetar ni med social hållbarhet?

    Social hållbarhet för oss handlar om vårt avtryck i samhället. Vi vill skapa hem för människor med vanliga inkomster och genom våra projekt och bostadsområden bidra till en socialt hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom vår demokratiska säljprocess där alla får samma möjlighet, genom stöd och utbildning till våra kunder och genom sociala investeringar i projekt såsom praktikplatser, olika former av samarbete med en lokal förening eller närliggande skola eller trygghetsvandring med boende i området. I flera projekt har vi i dialog med kommunen och andra intressenter tagit fram en gemensam social agenda och handlingsplan för att prioritera rätt insatser för ökad social hållbarhet.

    Vill du veta mer besök vår sida Social hållbarhet

Bostadsrättsförening

  • Hur fungerar det att bo i bostadsrätt?

    Bostadsrätt är en boendeform för dig som vill ha mer inflytande än du har i en hyresrätt, men mindre ansvar än du har om du äger ditt boende själv. Du som äger en bostadsrätt äger rätten att använda den av bostadsrättsföreningen upplåtna bostadsrätten, medan bostadsrättsföreningen äger huset och dess bostadsrätter.

    Vill du veta mer om att bo i en bostadsrätt? Vi berättar mer på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Vad gör styrelsen i en bostadsrättsförening?

    Det är styrelsen som styr bostadsrättsföreningen. Styrelsen väljs varje år av bostadsrättsföreningens medlemmar under en föreningsstämma. Så det är ni som bor i föreningen som bestämmer vem som ska sitta i styrelsen. Deras arbete går ut på att se till att planera, underhålla och förvalta fastigheterna, att godkänna nya medlemmar i föreningen och mycket mera. Helt enkelt säkerställa att ni som bor i föreningen har det så bra som möjligt.

    Vill du veta mer om vad det innebär att bo i en bostadsrätt? Besök vår sida Bo i bostadsrätt

  • Hur fungerar det med bostadsrättsföreningen när ni bygger?

    När du köper en BoKlok bostad har BoKlok redan bildat bostadsrättsföreningen. Vi hjälper och förbereder också bostadsrättsföreningarna på flera olika sätt. Bland annat sitter vi med i byggande styrelsen och hjälper till med en hel del praktiska saker innan det är dags för boende styrelsen att ta över.

  • Får jag hyra ut min bostad i andra hand?

    Ja, det får du men du behöver ett "giltigt skäl" samt styrelsens godkännande. Du måste ansöka hos styrelsen och få uthyrningen godkänd innan du hyr ut. Ansökningsblankett kan du få från föreningens ekonomiska förvaltare. Information om vad som är "giltiga skäl" kan du söka på internet. Ogiltig uthyrning i andra hand kan innebära att du förlorar din bostadsrätt! Bostadsrättsföreningen har möjlighet att, efter beslut av styrelsen, ta ut avgift på 10 procent av ett basbelopp per kalenderår vid uthyrning i andra hand.

  • Vad betalar jag till bostadsrättsföreningen?

    När du köper en bostadsrätt betalar du en insats och en eventuell upplåtelseavgift. Varje månad betalar du också en månadsavgift till föreningen, som går till avsättning för framtida underhåll, ränta på föreningens lån, administrativt arbete och liknande. Utöver detta betalar du en pantsättningsavgift, om du väljer att pantsätta bostadsrätten vill säga.

    Ta reda på mer detaljer om vad du betalar till bostadsrättsföreningen samt vad det innebär att bo i en bostadsrätt på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Vad finns det för garantier när man köper en bostad från er?

    Vi lämnar färdigställandegaranti och har en garantitid på fem år. Dessutom lämnar vi en 7-årsgaranti för bostadsrättsföreningen.

    Läs mer om vilka garantier som ingår när du köper en bostad av oss på vår sida Trygghetspaketet

  • Vad händer om jag inte hinner sälja min nuvarande bostad innan jag får tillträde till min nya bostad från BoKlok?

    Om du är orolig att du inte ska hinna sälja din gamla bostad innan det är dags att flytta in i ditt nya BoKlok hem, kan vi i de flesta fall hjälpa dig genom att skjuta på tillträdet i upp till tre månader. Vi förväntar oss dock att du lagt ut din gamla bostad till försäljning senast tre månader innan tillträdet av BoKlok bostaden, att du lämnat den till en, på den lokala marknaden, välrenommerad mäklare, och att du är beredd att sälja den till ett marknadsmässigt pris.

  • Jag har inte blivit godkänd av bostadsrättsföreningen, varför?

    Det är såklart väldigt tråkigt om man inte skulle bli godkänd av föreningen. Bostadsrättsföreningen har ingen skyldighet att meddela anledningen, och beslutet kan inte heller överklagas. Det kan finnas flera olika anledningar till att inte bli godkänd.

    Läs mer om att inte bli godkänd av bostadsrättsföreningen och anledningar till detta på vår sida Avtal och regler

  • Vad har jag för ansvar som bostadsrättsinnehavare, när det gäller fel, garantier och liknande?

    Kort sagt kan man säga att ditt ansvar är att anmäla eventuella fel utan dröjsmål, att möjliggöra för oss att genomföra besiktningar och åtgärda fel. Helt enkelt att berätta för oss när något är fel, och att sedan hjälpa oss att så snabbt som möjligt kunna hjälpa dig. 

    Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare på vår sida Bo i bostadsrätt

  • Får jag bygga ett uterum?

    Detta är en fråga för föreningen att besluta om, så gör en ansökan till styrelsen så att de kan behandla frågan. Om styrelsen beviljar din ansökan om uterum måste styrelsen vara medveten om att det kan krävas bygglov alternativt en bygganmälan, och det är bostadsrättsföreningen som ska göra ansökan. Undersök med din kommun vad som gäller för just den. Husen är inte förberedda för tillbyggnation av uterum och det finns till exempel inga förberedda infästningspunkter. Tänk på att husets ventilation kan påverkas av uterummet om tilluftsventilerna byggs in. Arbetet måste utföras fackmässigt och observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti.

  • Får jag bygga till ett förråd/annan extra förvaring?

    Bygglov kan krävas beroende på förrådets utformning och placering i förhållande till hus och tomtgräns. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden och utbyggnader.

  • Får jag bygga ut altanen?

    Bygglov kan krävas beroende på altanens utformning. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden.

  • Får jag grilla om jag bor i en BoKlok lägenhet eller ett BoKlok hus?

    Generella regler oavsett grilltyp är att du aldrig får grilla på en loftgång eller för nära en husfasad på grund av brandrisk.

    Bor du i en lägenhet med balkong eller altan får du endast använda el-grill. Har du däremot upplåten mark utanför altanen får du grilla oavsett grilltyp ute på din gräsyta.

    Bor du i ett hus får du grilla, oavsett grilltyp på bostadens upplåtna mark inklusive altan. Har huset balkong får du endast använda el-grill på denna.

    Har föreningen en gemensam gård, och inget annat är uttalat, är det tillåtet att grilla där, oavsett grilltyp. Men visa hänsyn till dinna grannar och se till att de inte störs av grillröken.

    Tänk också på att följa MSB:s rekommendationer om förvaring av gasol som du kan läsa allt om på Myndigheten för samhällskydd och beredskap hemsida.

  • Får jag göra någon ändring av/i fasaden eller utbyggnad av bostaden och dess delar?

    För att få göra ändringar av/i fasaden eller utbyggnad av bostaden och dess delar krävs godkännande av styrelsen innan arbete kan påbörjas. Tänk på att vissa av ändringarna dessutom kan vara bygglovspliktiga eller kräva en bygganmälan hos kommunen.

    För att styrelsen ska kunna besluta om frågor som rör fasadändringar och/eller utbyggnader, så måste du och övriga medlemmar i föreningen gemensamt utreda intresset kring frågan samt utformning för att behålla det enhetliga utseendet i föreningen. Sen måste en skriftlig ansökan lämnas in till styrelsen med beskrivning av exempelvis utförande, typ, färg och tydlig ritning samt beskrivning av hur förslaget tagits fram och hur stort intresset är.

    Du har själv ansvar för att underhålla det du tillför och om det du tillfört behöver tas bort för att föreningen ska utföra sitt underhållsansvar ansvarar du själv för att detta tas bort och står själv för samtliga kostnader.

  • Får jag lägga upp saker på vinden?

    Nej, det får du inte. Utrymmet är till för att kunna göra inspektioner av bland annat ventilationsrör och är inte anpassat för någon som helst förvaring. Cirkulationen hindras och det kan bildas mögelpåväxt som kan sprida sig. I vissa fall kan även brandsäkerheten äventyras. När det gäller våra lägenhetshus så är vinden dessutom föreningens gemensamma yta. Tänk på att vinden skall inspekteras minst två gånger varje år för att se så allt är i sin ordning.

  • Får jag plantera träd och buskar på den upplåtna mark som tillhör min bostad?

    Allt som är permanent exempelvis träd och buskar kräver styrelsens godkännande. Däremot så är krukor och pallkragar tillåtet att sätta upp på upplåten mark som tillhör boendet utan styrelsens godkännande.

  • Får jag som bor i lägenhet montera en el-bilsladdare på min parkeringsplats?

    Att montera en el-bilsladdare på en gemensam parkering är en fråga för styrelsen i bostadsrättsföreningen. Det är inte säkert att el-anläggningen i föreningen är dimensionerad för detta, så det kan behövas en utredning för att kontrollera om detta är möjligt.

  • Får jag som bor i BoKlok hus montera en el-bilsladdare på min parkeringsplats?

    Ansökan måste göras hos styrelsen samt att medlem skriftligen intygar att det som anges i föreningens riktlinjer följs. Om montering av utrustning förankras i vägg ska montering och genomföringar i väggen utföras fackmässigt. El-arbeten ska alltid utföras av behörig elektriker. Om det sker en skada och arbetet inte är gjort fackmässigt kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti.

  • Får jag ställa ut möbler på loftgången?

    Ja, det får du men möbler på loftgångar måste placeras så att fritt mått om minst 1,2 meter finns fram till räcke. Detta beror på att loftgången är en utrymningsväg som behöver vara fri i händelse av brand. Du kan läsa mer i föreningens systematiska brandskyddsarbete.

    Övrigt som gäller om brandskyddsregler är:

    • Rökning är endast tillåten i den egna lägenheten.
    • Inget brännbart material får lämnas i trapphus, korridorer och på loftgångar. Regelbundna kontroller genomförs för att säkerställa att detta efterlevs och påträffas otillåten förvaring så kommer det att avlägsnas på din bekostnad.
    • Inga brandfarliga gods får förvaras i lägenhetsförråd.

  • Får jag sätta upp en markis?

    Fasaden är inte förberedd för markiser och förstärkning kan behöva utföras för infästning.

    Arbetet måste utföras fackmässigt, och observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden.

  • Får jag sätta upp staket?

    Bygglov kan krävas beroende på staketets utformning. Undersök med din kommun vad som gäller för just dig. Se i övrigt vad som gäller generellt för ändringar av/i fasaden eller annan byggnation som påverkar föreningens gemensamma ytor.

  • Går det bra att salta och sanda loftgångarna?

    Inte sanda, men det går bra att salta loftgångarna. Tänk på att använda salt utan grus och sand, exempelvis produkten "Isfritt". Det finns en tätskiktsduk som skyddar konstruktionen på loftgången och den kan skadas av sand och grus.

    Tänk även på att skor med fasta eller löstagbara dubbar gör märken i både trätrall och golvmaterial i entréer, skador från dessa täcks inte av BoKloks garanti.

  • Kan jag förvara vad som helst i ett ouppvärmt förråd?

    Nej, det kan du inte. I ett ouppvärmt utrymme är det inte lämpligt att förvara vissa saker som till exempel textilier, elektronik, barnvagnar eller naturmaterial som lätt kan skadas av fukt, kyla och kraftiga temperatursvängningar. Blir dessa saker skadade är det ditt eget ansvar. Tänk på att aldrig förvara lådor och dylikt direkt på golvet då det kan bli fuktigt undertill. Undvik lådor av kartong och använd hellre plastlådor.

  • Kan jag isolera det utvändiga förrådet till mitt BoKlok hus?

    Isolering av det utvändiga förrådet kräver styrelsens godkännande. Om förändring godkänns av styrelsen ska den utföras fackmässigt. Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning.

    Det är viktigt att ha en ventilerad spalt bakom ytterpanelen och mot taket samt ventiler i vägg, för att erhålla god luftomsättning vid isolering av förrådet. Observera att BoKloks garanti på förrådet upphör då dess konstruktion och funktion förändras och firman som utför arbetet ska överta garantiansvaret. Gör du jobbet själv behöver du komma överens med styrelsen hur garantierna hanteras.

    Även om isoleringen inte gör förrådet lika kallt som ute så behövs någon form av värmekälla för att undvika dålig lukt och kondens. De flesta brukar rekommendera att man håller minst 5–10 plusgrader. För att vara säker på att slippa fukt och andra problem kan det vara bra att försöka hålla temperaturen något högre än så, mellan 15–18 grader.

  • Vem ansvarar för snöröjning och halkbekämpning utanför mitt BoKlok hus?

    Det är ditt ansvar att snöröja och halkbekämpa den markyta, inklusive trätrall, som ingår i upplåtelsen av bostadsrätten. Övrig snöröjning och halkbekämpning på gator, parkering, trottoarer etc. är föreningens ansvar. Om det är kommunala gator och trottoarer så är det kommunens ansvar. I vissa föreningar har man kommit överens om att medlemmarna sköter snöröjning och halkbekämpningen själva, som ett sätt att hålla nere kostnaderna.

  • Vem ansvarar för snöröjning och halkbekämpning utanför min BoKlok lägenhet?

    Det är föreningens ansvar att snöröja och halkbekämpa på loftgångar, men det är ditt ansvar att snöröja och halkbekämpa den markyta, inklusive trätrall, som ingår i upplåtelsen av bostadsrätten. Då det kan dröja lite innan de som skall snöröja loftgången kommer, så kan det vara bra att på egen hand hålla rent så inte snön packas ihop. Övrig snöröjning och halkbekämpning på gator, parkering, trottoarer etc. är föreningens ansvar. Om det är kommunala gator och trottoarer så är det kommunens ansvar. I vissa föreningar har man kommit överens om att medlemmarna sköter snöröjning och halkbekämpningen själva, som ett sätt att hålla nere kostnaderna.

  • Vad händer om jag inte blir godkänd av bostadsrättsföreningen?

    Bostadsrättsföreningens styrelse ansvarar för att skapa de bästa förutsättningarna för föreningen. Då gäller det att säkerställa att de som flyttar in både har förmågan och den långsiktiga viljan att göra sitt bästa för föreningen. Ibland blir personer som vill köpa en bostad av BoKlok inte godkända av bostadsrättsföreningen, utan blir nekade inträde i föreningen. Det betyder tyvärr att man inte får möjlighet att köpa och flytta in i en bostad. Beslutet kan inte heller överklagas.

  • Får jag eftermontera ett tittöga/spionöga i min ytterdörr?

    Ja, det får du, men den skall monteras fackmässigt. Eventuella defekter som kan hänföras till detta, till exempel svällskador runt ögat, faller inte under BoKloks garantiansvar.

  • Får jag glasa in min balkong?

    Nej, det får du inte utan föreningens godkännande. Om bostadsrättsföreningen gör en egen utredning och det visar sig fungera med tanke på den ökade vikten så görs inglasningen på eget ansvar. Görs en inglasning så frånsäger sig BoKlok garantiansvaret för balkongerna då inglasningen påverkar balkongen och dess material med ökad vikt. Inglasningen kan även ge en ökad temperatur innanför inglasningen vilket kan påverka ingående material. Tänk även på att balkongen inte är tät uppåt vilket gör att vatten kan komma in vid nederbörd.

  • Får jag gör hål i badrummets väggar vid montage av egen utrustning?

    Bakom kakelplattorna i badrummet finns det fuktsäkra tätskiktet. Vi rekommenderar att limma exempelvis hyllor och krokar. Det går även borra och skruva i väggarna men då är det viktigt att hålen tätas på ett korrekt sätt. Tänk på att om du monterar utrustning som förankras i vägg ska det utföras fackmässigt. Om det sker en skada och det inte är gjort fackmässigt kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att BoKloks garanti varken omfattas av eget arbete av dig eller anlitad hantverkare.

  • Får jag lov att byta till elektroniskt kodlås på min ytterdörr?

    Ja, det går bra men du behöver få styrelsens godkännande innan du byter. Nuvarande lås och nycklar ska sparas och tillhör bostadsrätten. Om någon medlem framöver inte önskar kodlås ska ursprungligt lås kunna återställas av medlem. Observera att eget arbete av dig eller anlitad hantverkare inte omfattas av BoKloks garanti. Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Tänk på att vid besiktningar och åtgärdsarbeten måste vi få tillgång till bostaden, det gäller oavsett typ av lås.

  • Får jag lägga klinker i entrén på en lägenhet om det är trägolv från början?

    Ja det får du och du behöver inte styrelsens godkännande. Men du kan behöva byta ut skivan under trägolvet då klinker bör sättas på ett "dött" material, som till exempel golvgips. Tänk på att golvet höjs med tjockleken på klinkerplattan och fästmassan, vilket kan bli ett problem i förhållande till rummets trösklar. Du bör även säkerställa att bjälklaget tål den ökade vikten av klinkersplattorna.

  • Får jag montera en AC/luftvärmepump?

    En AC/luftvärmepump påverkar inte husets ventilationssystem så det finns inget hinder att montera en sådan, men tänk på att du behöver styrelsens godkännande om du vill montera en AC/luftvärmepump. Den kan påverka den yttre miljön för dina grannar på ett negativt sätt med tanke på exempelvis ljud. Tänk även på att om du monterar utrustning som förankras i vägg samt har genomföringar i väggen ska det utföras fackmässigt.
    Om det sker en skada och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt krav på ersättning. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti.

    Du har själv ansvar för att underhålla utrustning som du tillför bostaden, och om det du tillfört behöver tas bort för att föreningen ska kunna utföra sitt underhållsansvar, ansvarar du själv för att detta tas bort och står själv för samtliga kostnader som förknippas med detta.

  • Får jag måla eller tapetsera själv i min BoKlok bostad?

    Ja, det får du. Men tänk på att BoKlok är ansvariga för eventuella sprickor som uppträder men vi är inte ansvariga för själva ytskiktet om du har målat eller tapetserat om. När vi lagar sprickorna på omgjorda väggar så får du själv måla eller tapetsera på nytt. Gör du en fondvägg så lämna någon cm till hörnen så har vi möjlighet att måla med urspungsfärgen när vi lagar en spricka.

  • Får jag riva en innervägg i mitt BoKlok hus?

    Den enda vägg som får rivas i BoKlok husen (117 kvm) är allrummets "tillvalsvägg" på övre plan. Alltså den vägg som är mellan trappan och det rum som är 11,2m2. Alla andra innerväggar är bärande. Observera att du behöver styrelsens godkännande för att ta ned väggen som får rivas.

  • Får jag riva en innervägg i min BoKlok lägenhet?

    Den enda vägg som får rivas i våra lägenheter är den mellan klädkammaren och sovrummen i fyrarumslägenheten (85 kvm). Alla andra innerväggar är bärande och får inte rivas. Observera att du behöver styrelsens godkännande för att ta ned väggen som får rivas.

  • Får jag sätta in en kamin i min BoKlok lägenhet?

    Nej, det får du inte. Lägenheterna är enskilda brandceller.

  • Får jag sätta in en kamin i mitt BoKlok hus?

    Det är möjligt att montera en kamin då bostaden inklusive vinden är inom samma brandcell. Tänk på att det kan krävas förändringar i husets konstruktion där skorstenen går genom bjälklagen. En kamin kan även påverka bostadens ventilationssystem. Tänk också på att din kommun ofta kräver att du inhämtar ett bygglov eller gör en bygganmälan vid montering av kamin. Dessutom behöver du styrelsens godkännande om du vill montera en kamin.

  • Får jag sätta in en etanolkamin i min bostad?

    Nej, det får du inte. Det beror dels på att hantering av brandfarlig vätska (klass 1) i bostadsmiljö anses olämpligt, dels på grund av risker kopplade till sot och ventilation.

  • Får jag sätta in ett badkar i mitt badrum?

    Ja, det går bra men storleken på badkaret får vara max 160x70cm, och/eller rymma max 180 liter. Badkarets storlek begränsas av hur mycket punktlast golvet klarar att bära. Tänk på att badkaret kan göra märken i plastmattan.

  • Får jag sätta klinker i badrummen om vi har plastmatta från början?

    Du behöver få styrelsens godkännande om du vill byta ytskikten i badrummet. Där till är det bra att veta att plastmattan som är installerad inte kan användas som fuktspärr vid läggning av klinker, vilket betyder att större åverkan behöver göras i badrummet. Du kan även behöva förstärka bjälklaget, då detta inte är förberett för läggning av klinker. Om arbete görs på badrummets tätskikt så frånsäger vi oss garantiansvaret för tätskiktets funktion i hela badrummet samt de övriga delar som förändrats. Observera att varken eget arbete av dig eller anlitad hantverkare omfattas av BoKloks garanti. Om en skada uppstår och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt anspråk på ersättning.

  • Får jag sätta upp duschvägg?

    Ja, det får du. Vi rekommenderar att limma duschväggar i stället för att skruva. I badrummet finns ett fuktsäkert tätskikt bakom kakelplattorna och genom att limma bryts inte tätskiktet. Det går även att borra och skruva fast duschväggen men då är det viktigt att hålen tätas på ett korrekt sätt. Var uppmärksam på att duschväggar som placeras med "fotstöd" ner mot en plastmatta på sikt kan göra hål i mattan.

    Om du monterar utrustning som förankras i vägg ska det utföras fackmässigt. Om en skada uppstår och arbetet inte är fackmässigt utfört kan ditt försäkringsbolag komma att avvisa ditt anspråk på ersättning. Observera att BoKloks garanti varken omfattas av eget arbete av dig eller anlitad hantverkare.

  • Går det att flytta på garderoberna?

    Garderoberna levereras fastmonterade i bostaden då det är ett lagkrav. De går att flytta på men det kan vara så att inte är målat bakom samt att det kan saknas golvlist bakom garderoben. Du får undersöka vad som gäller för just din bostad.

  • Är ytterdörren en så kallad säkerhetsdörr?

    Nej, våra ytterdörrar är inte klassade som säkerhetsdörr. En säkerhetsdörr är
    en marknadsföringsterm för dörrar och de är ofta gjorda i stål, men det finns även stålförstärkta trädörrar. Våra dörrar är gjorda helt i trä och följer givetvis de lagkrav som finns på ljud och brand.

  • Vem ansvarar för att byta filter för ventilationen?

    Föreningen ska tillhandahålla filter men det är du som medlem som på styrelsens inrådan ska rengöra och/eller byta ut dem. För att garantin ska gälla måste det vara leverantörens anvisade filter som används.

Bygg med BoKlok

  • Bygger ni hyresrätter åt allmännyttan och andra fastighetsbolag?

    Det gör vi! Det är inte alla som vill eller kan investera i ett ägt boende. Av erfarenhet vet vi att områden med blandade upplåtelseformer är en av nycklarna till ett mer hållbart samhälle. Därför bygger vi gärna åt förvaltare som vill bygga hyresrätter och bidra till att förbättra bostadsmarknaden för alla.

  • Kan man se de områden ni byggt någonstans?

    Så klart! Vi har samlat våra favoritområden här på hemsidan.

    Läs mer om hur det går till att bygga hyresrätter med oss och se några av de hyresrättsområden vi redan byggt på vår sida Privatsektorn

    För att se några av de bostadsrättsområden vi byggt besök vår sida Referensområden

  • Om man är en privat förvaltare som vill bygga hyresrätter, kan man anlita er då?

    BoKlok bygger hyresrätter åt både privata aktörer och till allmännyttan. Antingen som leverantör på totalentreprenad, men allra helst som långsiktig samarbetspartner. Som samarbetspartner planerar vi framtida projekt tillsammans och hjälps åt att realisera projekten som blir hem för våra gemensamma kunder.

    Ta reda på mer om hur vi kan hjälpa er kommun att bygga hyresrätter och se några referensprojekt på vår sida Kommuner 

  • Varför ska man välja BoKlok som samarbetspartner?

    Vi har 25 års erfarenhet av projektutveckling. Vi är öppna, ärliga och transparenta – och vi vill samarbeta med bra partners. Vårt mål är inte bara att hitta mark som vi kan bygga på, utan vi vill hitta mark för att skapa områden där våra kunder kan leva och trivas i en hållbar och trygg miljö. Dessutom bygger vi våra hem i fabrik genom en effektiv, industrialiserad process viket betyder att alla grundläggande handlingar är klara från början. Därför behöver det inte ta lång tid från det att detaljplanen är godkänd tills det finns bygglov för hela kvarteret.

  • Varför är trä bättre än andra byggmaterial?

    Trä är helt enkelt det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial. Dessutom är det en förnybar och naturlig resurs, och i Sverige har vi gott om skog. För vår del betyder det att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

  • Är inte hus byggda i trä mer brandfarliga?

    Alla byggmaterial, oavsett typ, omfattas av samma stränga brandsäkerhetskrav. Det betyder att våra hus, byggda med trästomme, lever upp till exakt samma brandsäkerhetskrav som byggnader av andra material. Träets naturliga egenskaper gör att det kan behålla sin funktion även om delar brinner och förkolnar. Det gör att du som köper en bostad från BoKlok kan känna dig trygg med att du får ett hem som uppfyller samma brandsäkerhetskrav som bostäder byggda med andra byggsystem och stommaterial.

  • Hur fungerar det när ni bygger bostadsrätter?

    När vi utvecklar egna projekt bygger vi våra bostäder som bostadsrätter som vi säljer direkt till slutkunden. När våra kunder köper en bostad från oss är bostadsrättsföreningen redan bildad. Vi hanterar all administration kring bostadsrättsföreningen redan innan byggprojektet sätter igång, och när det sedan är dags för kunderna att flytta in, lämnas bostadsrättsföreningen över till en ny styrelse bestående av de boende. Självklart följer vi med hela vägen som stöd.

  • Hur lång tid tar det för er att färdigställa ett nytt bostadsområde?

    Det beror såklart på hur marken ser ut, hur många hem det är som ska byggas och hel del andra faktorer. Men eftersom vi tagit fram vår egen byggplattform är alla grundläggande handlingar klara från början. Dessutom bygger vi våra hem i fabrik och fraktar dem till byggplatsen i färdiga volymelement som sedan monteras till hus. Det gör att vi kan få klart nya bostäder, snabbt. Det brukar ta ungefär ett år från det att vi satt spaden i marken tills våra kunder kan flytta in – men rekordet är åtta månader!

  • Hur många hem bygger ni per år?

    Antal hem som byggs varje år beror på olika faktorer, inte minst marknadens efterfrågan som i sin tur styr hur många projekt vi har pågående, och kan inte sammanfattas med en enkel siffra. Däremot brukar vi säga att det går fort att bygga våra hem då de produceras som volymelement i en effektiv, industrialiserad process i vår moderna husfabrik, och sedan fraktas ut till byggplatsen för att monteras ihop till hus. Vårt rekord är nio månader från markanvisning till inflyttningsklara hem!

  • Hur ser husen ni bygger ut?

    Vi bygger ju efter samma ritning om och om igen, när det kommer till insidan av våra hus. Men det betyder inte att utsidan ser likadan ut. Tvärtom finns det många möjligheter!

    Vårt flerfamiljshus är väldigt flexibelt. Det kan byggas två till fyra våningar högt och anpassas efter tomt och omgivning. Det kan innehålla ettor, tvåor, treor och fyror, med fransk balkong, balkong eller altan. Våra enfamiljshus kan byggas som radhus, parhus eller kedjehus, med eller utan balkong, men alltid med egen altan.

    Våra hus går att variera på många sätt med hjälp av olika kulörer, fasadmaterial, fönster och tak. Det gör att de kan anpassas efter den omgivande miljön och vi kan enkelt skapa variation mellan de olika områden vi bygger.

  • Hur stora tomter är ni på jakt efter?

    Det vi är intresserade av är tomter som har plats för minst ca 20 hem, men vi är nyfikna på det mesta! Vi håller alltid ögon och öron öppna för att köpa mark där vi skulle kunna bygga fler hem. Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till, kan passa för ett av våra projekt och där det finns detaljplan, eller där detaljplan ligger nära i tid.

  • Måste marken ni köper vara detaljplanelagd?

    Nej, inte nödvändigtvis. Är marken detaljplanelagd, eller om det är en detaljplan på gång, så är det såklart mer intressant för oss, men vi är nyfikna på det mesta! Det viktigaste för oss är att tomten ligger bra till och kan passa för ett av våra projekt.

  • Vad är det ni bygger mest av?

    Vår verksamhet består till största delen av utveckling och byggande av bostadsrätter i egen regi. Vi bygger allt från mindre områden, med ca tjugo hem, till större områden med över hundra nya hem. Det kan vara båda lägenhetshus och rad-, par eller kedjehus.

    Som bostadsutvecklare ansvarar vi för hela kedjan – från markköp, arbete med detaljplaneprocessen till färdiga hus och områden som människor trivs i. Vi bildar bostadsrättsföreningen och ser till att medlemmarna, de boende, vet hur den ska drivas när vi lämnar över den.

  • Var i Sverige bygger ni?

    Vi har nya projekt på gång i större delen av Sverige. Om vi bygger i storstad eller småort spelar ingen större roll för oss. Det viktigaste är att det finns potential för ett prisvärt och trivsamt boende.

    Vi arbetar i två marknadsområden: Syd & Västsverige samt Stockholm & Mellansverige. I varje område har vi affärsutvecklare som gärna pratar mer med dig som är nyfiken på vårt koncept: Kontakta våra affärsutvecklare

  • Varför bygger ni både hyresrätter och bostadsrätter?

    Det gör vi eftersom vi tycker att det är viktigt att det finns båda delar. Bostadsrätten är en boendeform som möjliggör för människor att äga sitt boende medan hyresrätten är en viktig boendeform för den som inte kan eller vill äga sitt boende. Blandade upplåtelseformer i bostadsbeståndet är en av många nycklar till ett mer hållbart samhälle, och vi vill vara med och skapa ett varierat bostadsutbud anpassat för olika behov och i olika skeden i livet. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt att det finns en bostadsmarknad för alla.

Hållbarhet

  • Vad är BoKlok Grönhult?

    Som en del i vårt arbete med att testa hållbara lösningar bygger vi BoKlok Grönhult i Malmö. Det är på ytan ett BoKlok-projekt som andra, med hem för vanligt folk, men det blir ett spännande pilotprojekt där en rad nya hållbara lösningar ska testas och utvärderas i praktiken. Man skulle kunna kalla det för BoKloks eget fullskaliga testlabb inom hållbart boende. Här kommer vi att testa olika system för solceller, vindkraft och batterier. En sträng vintervecka eller en längre sommarperiod ska huset kunna vara helt självförsörjande på fastighetsel. Under den varma delen av året täcks även behovet av hushållsel till stor del. Ambitionen är också att minska vattenförbrukningen radikalt, mellan 60-80 %, genom att använda smart teknik och utan att påverka livsstilen för de boende.

    Vill du veta mer om BoKlok Grönhult? Kul! Ta reda på mer på vår sida Testbädden Grönhult

  • Har ni verkligen solceller i alla era nybyggda hus?

    Ja, det stämmer! Det betyder att våra nya hem och kunder kommer att bidra till att minska koldioxidutsläppen. Och det är bara början. Vi arbetar för att våra kunder ska kunna bli helt självförsörjande på el på sikt.

    Vill du veta mer om hur vi arbetar med solceller? Besök vår sida Solceller

  • Hur mycket energi sparar ni in på att sätta solceller på husen?

    När vi satte solceller på våra lägenhetsprojekt räknade vi ut att det blev en utsläppsminskning motsvarande i genomsnitt 133 ton koldioxid per år. Det motsvarar utsläppen från 112 000 körda mil om året, eller nästan 28 varv runt jorden. Det tycker vi är imponerande, om vi får säga det själva.

    Nyfiken på mer om våra solceller? Ta reda på mer om hur vi arbetar med solceller

  • Varför är trä bättre än andra byggmaterial?

    Trä är helt enkelt det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial. Dessutom är det en förnybar och naturlig resurs, och i Sverige har vi gott om skog. För vår del betyder det att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

  • Är inte hus byggda i trä mer brandfarliga?

    Alla byggmaterial, oavsett typ, omfattas av samma stränga brandsäkerhetskrav. Det betyder att våra hus, byggda med trästomme, lever upp till exakt samma brandsäkerhetskrav som byggnader av andra material. Träets naturliga egenskaper gör att det kan behålla sin funktion även om delar brinner och förkolnar. Det gör att du som köper en bostad från BoKlok kan känna dig trygg med att du får ett hem som uppfyller samma brandsäkerhetskrav som bostäder byggda med andra byggsystem och stommaterial.

  • Varför bygger ni i trä?

    På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä. Det är det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial, vilket gör att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

    Fler fördelar med att bygga i trä hittar du på vår sida Trä

  • Vilket material bygger ni med?

    På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä. Det är det material som har lägst koldioxidavtryck av alla byggmaterial, vilket gör att våra hus har betydligt lägre klimatpåverkan än genomsnittet för ett nybyggt hus. Vi är övertygade om att trä är en viktig del av omställningen till ett hållbart byggande.

    Ta reda på mer om fördelarna med att bygga i trä på vår sida Trä

  • Hur tänker BoKlok kring hållbarhet?

    Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet, i allt från materialval till hur vi arbetar på byggarbetsplatsen. Vi tänker hållbart i hela värdekedjan och i alla våra processer. Vi bygger inte bara bostäder, vi bygger hållbara områden. För oss är det viktigt att skapa något långsiktigt för de som ska bo.

  • Jag vill gärna leva mer hållbart när det kommer till min bostad, men jag vet inte riktigt hur?

    Det kan vi hjälpa dig med! Vi har samlat våra bästa tips för hur man kan vara mer hållbar hemma. Det är praktiska saker i allt från hur man kan minska sin energianvändning till hemmaodling och samåkning.

    Ta reda på allt genom att besöka vår sida Hållbart liv hemma

  • Hur arbetar ni med FN:s globala mål?

    FN:s globala mål för hållbarhet sätter en inspirerande ram för oss, och vi arbetar aktivt med dem. De guidar oss när vi utvecklar vår verksamhet, sätter ambitioner och samarbetar med våra partners. Alla mål hänger ihop och vi använder dem som vår kompass för en mer hållbar förändring av vårt arbete. Vår analys visar att vi på olika sätt bidrar till alla mål för hållbar utveckling, men vi har valt att fördjupa oss mer i sju av dem för att vi ser att det är här vi kan göra mest skillnad.

    Vill du veta mer om våra sju fokusområden besök vår sida FN:s globala mål

  • Hur stor miljöpåverkan har ett hus från er?

    Det beror ju såklart på hur stort huset är och en rad andra faktorer, men som en generell regel vågar vi påstå att våra hus har hälften så stor påverkan på klimatet som genomsnittet för ett nybyggt hus i samma storlek.

  • Hur arbetar ni med social hållbarhet?

    Social hållbarhet för oss handlar om vårt avtryck i samhället. Vi vill skapa hem för människor med vanliga inkomster och genom våra projekt och bostadsområden bidra till en socialt hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom vår demokratiska säljprocess där alla får samma möjlighet, genom stöd och utbildning till våra kunder och genom sociala investeringar i projekt såsom praktikplatser, olika former av samarbete med en lokal förening eller närliggande skola eller trygghetsvandring med boende i området. I flera projekt har vi i dialog med kommunen och andra intressenter tagit fram en gemensam social agenda och handlingsplan för att prioritera rätt insatser för ökad social hållbarhet.

    Vill du veta mer besök vår sida Social hållbarhet

  • Hur tänker ni kring utomhusmiljöerna runtomkring de hus ni bygger?

    Hur vi utformar områden och kvarter spelar stor roll för livet som ska levas på platsen. Vårt mål är att skapa trygga bostadskvarter med mångfald och möjligheter till samvaro. I utformningen av våra områden använder vi oss av något vi kallar ”Gröna Hjärtat”. Det handlar om hur vi förhåller oss till livet på gården, i kvarteret och i staden.

    Vi har tre ledord för våra utemiljöer: grönt, tryggt och socialt. Vi vill skapa användbara gröna utemiljöer, med fokus på trygghet genom tydlig inramning och med plats för social gemenskap.