Hållbart liv hemma

Byggandet står idag för tjugo procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men allra störst klimatpåverkan sker faktiskt under användningstiden, d.v.s. medan vi bor i det som byggs. Och det är här vi alla kan dra ett strå till stacken. Vi har samlat en mängd praktiska tips för ett mer hållbart liv hemma - gröna bäckar små som kan bli en stor å.

kvinna och barn i grönsakslandet

Hallen

Kom-i-håg-att-ta med…

Världen skulle må lite bättre om vi drog ner på plastflaskor och plastpåsar. Om du tar med dig egna blir det lättare att undvika nyköp. Ha därför en vattenflaska och shoppingkasse redo på en krok eller i en korg i hallen, så att du inte glömmer att ta med dig innan du lämnar hemmet för en inköpsrunda.

Sopsortera mera

I inomhusförrådet får du förutom extra klädförvaring ofta plats med större behållare för ännu lite källsortering. (Perfekt eftersom man inte alltid får plats med allt som ska återvinnas under diskhon.) Här kan du till exempel sortera och förvara kartong, plast, papper, metall, glas och pantflaskor. Urdiskat i kallvatten och torrt, så klart.

kvinna källsorterar i sortertingskärl i kökslådan

Kök

Källsortering ska inte vara krångligt eller ta extra tid

Med sorteringskärl direkt under vasken sorterar du soporna lika snabbt och enkelt som på tiden då du slängde allt i samma kärl.

Det finns till och med sorteringskärl för batterier och glödlampor – bara att lyfta ur och ta med nästa gång du ska köra till återvinningsstationen.

Tips! Fråga gärna grannarna om deras förbrukade batterier och glödlampor vill åka snålskjuts med dina. Dubbelt klimatsmart!

Spara vatten med diskmaskinen

Diskmaskinen i BoKloks kök är A+ klassad och står för ca 7% av din hushållselsförbrukning. Den sparar både vatten och energi eftersom du kan diska flera kuvert samtidigt och bara förbrukar 12 liter vatten - och ändå blir allt skinande rent. Samma mängd disk som diskas för hand kräver uppemot 100 liter vatten enligt Energimyndigheten. Med funktionen Fördröjd start kan du dessutom diska när det passar dig, eller när eltaxan är lägre.

Tips! Fyll maskinen innan du sätter igång den, så sparar du energi. Skrymmande stekpannor och kastruller kan du diska för hand (fast låt inte kranen rinna).

Var matsmart – minska svinnet och förvara rätt

Se till att maten syns. Det hjälper dig att hålla koll på den mat du har hemma och du hinner därmed äta upp den innan den blir dålig.

  • Med väggstång och krokar eller hängande trådkorgar, kan du ha frukt och grönsaker tillgängligt i rumstemperatur, utan att de tar upp bords- eller bänkyta i köket. Som bonus får du ett trevligt blickfång – och missar inte att äta upp maten innan den blir dålig.
  • Ha livsmedel du använder ofta i glasburkar så att du kan se hur mycket du har kvar. På så vis minskar du ditt matsvinn.
  • Släng inte maten som blir över, utan investera i bra matförvaringslådor och ta med dig resterna till arbetet, eller återanvänd som ingrediens i ny maträtt dagen efter. Då gör du både miljön och plånboken en tjänst.

Tips! På IKEA kan du hitta flera olika ”mat-i-farten”-lådor och staplingsbara behållare som ger överblick i kylskåpet. Behållarna är dessutom designade så att du enkelt kan äta direkt ur dem, var du än befinner dig.

pojke odlar växter i ett minidrivhus

Odla inomhus 

Köket är en perfekt plats att sköta odling av örtkryddor i miniväxthus som kan ta plats på fönsterbrädan. Det ser både hemtrevligt ut och är enkelt att ta av för att lägga till i maten.

Lagom är bäst! 

Din frys står på dygnet runt och står tillsammans med kylen för cirka 20% av din totala hushållselsförbrukning. Ett sätt att hålla nere frysens energiförbrukning är att minska storleken på den – en mindre frys drar helt enkelt mindre el! Såväl kyl som frys är därför just precis så stor som den behöver vara i ett BoKlok hem – varken större eller mindre!  

Tips! -18 grader är den optimala temperaturen i frysen, för både miljön och dina livsmedel.

Spara på vattnet

Kranen i våra kök förbrukar mindre vatten jämfört med originalkranen i en äldre bostad – och det utan att du ens märker det! Hur då? Genom att blanda vattnet med luft. Men låt för den sakens skull inte vattnet rinna i onödan, utan stäng den till exempel medan du skalar potatisen. Varje minut rinner det i genomsnitt ut cirka 6 liter vatten.

Duschtillbehör som tvättsvamp och tvålpump på duschhyllan

Badrum

Spara på vattnet

Kranen i våra badrum förbrukar mindre vatten jämfört med originalkranen i en äldre bostad – och det utan att du ens märker det! Hur då? Genom att blanda vattnet med luft. Men låt för den sakens skull inte vattnet rinna i onödan, utan stäng den till exempel medan du borstar tänderna eller tvålar in dig. Varje minut rinner det i genomsnitt ut cirka 6 liter vatten.

Snålspolande duschmunstycken sparar upp till halva vattenförbrukningen jämfört med vanliga duschmunstycken!

Tips! Genom att dra ner på duschstunden, från 10 minuter till 5, så halverar du miljöpåverkan och sparar uppskattningsvis cirka 2000 kr per år på köpet! 

Tvätta klimatsmart

Tillsammans med torktumlaren står tvättmaskinen för cirka 20% av hushållets elanvändning. Tvätta därför alltid med full maskin, så sparar du pengar, vatten, energi och miljö. Dina kläder blir dessutom rena även vid lägre temperaturer.

Välj ett miljövänligt tvättmedel och undvik sköljmedel - det sparar både du och miljön på.

Tips! Sortera tvätten i olika tvättkorgar för att få ett hum om när du har tillräckligt av en färg och tygkvalitet för att kunna fylla maskinen.

klassisk tvättkorg med vikt tvätt i vitt och grönt

Släng rätt!

Med en papperskorg i badrummet undviker du att fel saker hamnar i toalettstolen och vidare ut i naturen. Det enda som ska spolas ned är enkelt uttryckt det som kommer ur människokroppen och toalettpapper.

Torka tvätten utan el

Här kan du ställa en vikbar torkställning istället för en torktumlare.

Förutom pengarna du sparar direkt på att undvika torktumlarköpet, så sparar du även kilowattimmar – runt 1000 per år, faktiskt!

badrumsartiklar i tåligt bambu

Möblera smart i badrummet

Bambu är ett idealiskt material för våtrum eftersom det är väldigt liten risk att det spricker när det exponeras för fukt. Bambu är dessutom ett utmärkt förnybart material då det räknas som gräs, vilket är snabbväxande. Det behöver dessutom ingen gödning eller konstbevattning. Hållbart på flera sätt, alltså.

Sovrum

Återvinnare är vinnare

Har du vuxit ur jackan eller har du fått hål i jeansen? Minska din konsumtion genom att låta kläder och skor gå i arv samt laga sådant som går att laga.

Vädra kläderna

Allt måste inte tvättas så snart det använts. Många plagg, som t.ex. jeans och tjocktröjor, eller plagg av lite finare material, kan användas flera gånger innan de landar i tvättkorgen. Med en kroklist, klädställning eller varför inte en snygg gammal stege att hänga kläderna på i sovrummet, håller du koll på vad som är mitt emellan nytvättat och redo för nästa tvätt.

flicka med hörlurar ändrar positionen på sin läslampa bredvid sängen hon ligger i

Släck efter dig

Gör det till en vana att släcka efter dig och ha bara tänt i det rum du befinner dig i.

På det viset kan du spara många kilowattimmar och därmed även spara miljön.

Uteplats

Gör en insekt en tjänst…

Ungefär en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bi pollinerar växter. Förutom honungen gör bi livsviktiga insatser för planeten och vår överlevnad.

Så om du har tid och lust, varför inte odla lite växter och blommor på din uteplats?

Variera gärna växter som blommar tidigt under våren med varianter som blommar långt in på sensommaren. Då gör du såväl pollinerare som fåglar glada under lång tid.

Spara på regnvattnet 

Ha en tunna eller kanna ståendes för att samla upp regnvatten med, och använd det till att vattna täppans växter med.

insektshotell

Bygg ett insektshotell

Skaffa ett insektshotell eller bygg ett eget! Använd dig av sådant du hittar på marken som kottar, småpinnar, gräsklipp och mossa och sätt i en gammal trälåda. Fäst en bit hönsnät ovanpå och spika upp på lämplig plats på din uteplats. Sen är det bara att vänta på inflyttningskalaset.