Maxad förvaring, walk-in closet och DIY i radhuset

Det märks att det bor en familj med stort intresse för inredning och egna lösningar i det här tjusigt inredda BoKlok radhuset i Höör. 

I det 117 kvadratmeter stora BoKlok radhuset på fem rum och kök, bor en familj på tre – Emma, som jobbar inom skola och Niclas, som jobbar med socialt arbete.

Tillsammans har paret sonen Wille på tre år och på sin fritid är de flitiga fixare i sitt radhus, som de har bott i under drygt ett år. 

Här finns det bland annat gott om nytänk i många av rummen, smarta förvaringslösningar och som pricken över i – stilfulla och trevliga inredningsdetaljer.

Jag har alltid haft ett stort intresse för inredning och jag älskar att testa olika saker. Vår tidigare bostad var mestadels vit och ljus, men när vi flyttade in här kände jag och Niclas att när vi nu får chansen att ”börja om” så gör vi raka motsatsen. Ett beslut vi inte ångrat en sekund!

Hur jobbar ni fram era idéer?

- För det mesta har vi en plan men vi är också ganska spontana. Oftast brukar vi hinna ändra planen en del gånger fram tills vi är klara. Så vi sitter inte och suger på karamellen speciellt länge, utan vi bara kör. Och jag älskar att se hur de olika bitarna faller på plats.

Vad har ni ändrat i ert BoKlok radhus sedan ni flyttade in?

- Det första vi gjorde när vi fick nycklarna var att montera ner i stort sett hela köket. Vi behöll bara stommarna och bytte sedan kakel, bänkskiva och luckor.

Köket går i svart och de små svarta sexkantiga kakelplattorna har Emma och Niclas valt att inte montera hela vägen, utan mer i ett lekfullt mönster som också skapar livfullhet. Samtidigt ger det en sober och luxuös känsla.

Mitt i radhusets kök tronar en smart och smakfullt egendesignad köksö i träfärg. Köksön är hopsatt av träskivor och träpanel samt lådor. På så vis får familjen ytterligare förvaring och samtidigt en matplats och arbetsyta i det rymliga köket. De tre svarta barstolarna intill köksön matchar det svarta kaklet och köksluckorna perfekt.

Har ni gjort något mer för att skapa extra förvaring?

- Längs med ena kortsidan i vårt vardagsrum har vi satt upp en svart bokhylla med vitrinskåp. Den täcker hela väggen samt hela vägen upp till tak. Överskåpen satte vi in för att få känslan av inbyggda hyllor men med möjlighet att kunna ångra sig enkelt i framtiden.

I den maffiga bokhyllan finns det gott om utrymme för parets vackra designföremål som exempelvis Lucie Kaas Kokeshi dolls-figurerna Karl Lagerfeld och Audrey Hepburn.

Värt att veta här är att BoKlok radhus har en extra decimeter på höjden. Det innebär att det finns gott om extra utrymme på höjden för till exempel den typ av bokhylla som Emma och Niclas har valt.  

Extra förvaringsplats finns på fler ställen på nedre plan. I badrummet har Emma och Niclas satt in överskåp samt bänkskiva i grått och under trappan har de satt in extra hyllor. Enkla lösningar för en mer praktisk vardag helt enkelt!

Går vi vidare uppför trappan möts vi av ytterligare smarta idéer - väggen ovanför trappan har en akustikpanel av trä. 

- Vi hittade inte någon tavla vi tyckte om att ha i trappan, och inte heller någon tapet vi kände att vi inte skulle tröttna på, men vi var rörande överens så fort vi hittade rätt färg på akustikpanelerna.

Panelen ger ett imponerande stilfullt intryck samtidigt som den har en praktisk effekt av att vara ljuddämpande. Perfekt om det råder mycket glatt spring i trappan!

Trappräcket har ersatts av glasväggar för större ljusinsläpp. Väl uppe ser man att ljuset kommer från ytterligare ett håll - en industrivägg.

Industriväggen bestående av klara glasrutor med svart ramverk sattes upp för att skapa ett sovrum av det som annars är ett allrum i BoKlok radhus. I detta fall har det blivit ett sovrum till Emma och Niclas själva.

Härinne finns det gott om plats för en dubbelsäng med ljusgrå gavel och resårbotten. De långa grå gardinerna ramar in rummet fint och på kortsidan har Emma och Niclas en fiffig lösning för all tvätt.

- Vi satte upp vägghängda skåp här. De rymmer våra tvättkorgar, som annars lätt blir ganska fula och tråkiga att titta på.

Snett över parets sovrum finns något som är en dröm för många - en walk-in closet! Emma och Niclas valde nämligen att göra om ett av det mindre rummen till en plats för alla kläder och skor. Och tack vare flertalet klädstänger, vita byråer och lådor ryms mycket.

På ena väggen lutar en stor spegel och i mitten av rummet, på en mjuk rund matta i beige, finns dessutom en praktisk avställningsplats. Den består av två låga vita hyllor med ryggarna mot varandra, där hyllplanen rymmer kubformade lådor med läderhandtag.

Vägg i vägg med walk-in closet finns det större sovrummet som är sonens rum. Det går i toner av grått och vitt och har fått en lång praktisk bänkskiva på ena långsidan och rikligt med förvaringslådor. På så vis bjuder platsen in till lek under många roliga timmar.

Det tredje sovrummet har fått bli familjens nya allrum. Här står en mysig och djup soffa i ljust grått på en stor ljusgrå matta, mittemot en TV. Härinne kan man koppla av och stänga om sig om någon i familjen vill se på TV utan att störa de andra.

Vilket av era rum är ni mest nöjda med?

- Niclas favorit är sovrummet med industriväggen. Mitt är köket. Jag tycker att vi optimerat köket på bästa sätt, samt att vi fick till det precis så som vi önskade med alla små detaljer och tricks. Det har blivit en bra samlingspunkt där man, utan att vara i vägen, kan sitta och småsnacka under tiden maten lagas eller liknande.

Var hämtar ni er inspiration?

- Ett av mina stora intressen har alltid varit att sitta och kolla på internet för att hitta inspiration till olika nya lösningar och trender. Instagram och Pinterest är favoriterna som står högt i kurs hos oss. Exempelvis @byggeligt.home på Instagram tycker jag har ett väldigt vackert hem med en stil som passar oss väl.

- Vi fick även idéer från hur andra har inrett och gjort om i sina BoKlok hem via @boklok på Instagram och #myboklok. Det gav oss också snabbt och enkelt en uppfattning om storleken på radhuset innan vi flyttade in, så att vi kunde göra upp olika planer. 

Var köper ni helst er inredning och möbler?

- Vi kan sitta och scrolla bland alla hemsidor i timmar och verkligen fastna i det. Ett par ställen som vi oftast faller tillbaka på då man oftast vet vad man får är IKEA, Ellos, H&M Home och Jotex.

Vad är näst på tur i era projekt hemma?

- Vi har planer på att isolera vårt förråd så att vi kan utnyttja det för mer för förvaring.

Sist men inte minst, vad skulle ni vilja se mer av från BoKlok på Instagram?

- Jag önskar mer inspiration gällande möbler, vilka möbler som passar för olika lösningar. Till exempel olika matbord i olika rum, olika hyllsystem i förråd eller bokhyllor i vardagsrum. Även mer av hur andra har löst förvaring i sin hall. Hallen är stor och rymlig, men jag vill se hur man kan förvara allt om man är en familj.

Har du gjort några förvaringslösningar och DIY-hack som du också vill dela med dig av? Det vill vi gärna se och höra mer om! Följ oss på Instagram:@boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas bland våra reportage här och i våra sociala medier.