Parhuset med mjuka färger och rum för mer

Det här BoKlok parhuset är som en enda stor famn! Ombonat och harmoniskt färgsatt inne och ljuvliga uteplatser för att dra nytta av alla ljusa timmar.

I parhuset i Gävle på 117 kvadrat i bostadsrättsföreningen BoKlok Hjälmen, bor Lovisa som är förskollärare och Luke som jobbar på Engelska skolan. Tillsammans har de döttrarna Harriet och Peggie.

Parhuset var nybyggt när de flyttade in i slutet av 2020. Sedan dess har de med omsorgsfull hand fixat för att få det att se ut precis så som de vill ha det.

Då alla BoKlok hem ser likadana ut, ville vi se till att sätta vår egen prägel på det. Och så blev det verkligen, och vi är så nöjda!

Familjen har gjort i ordning en hel del i det rymliga parhuset som går i jordnära färgtoner. Inomhusmiljön får på så vis en harmonisk atmosfär vart man än vänder sig.

På nedervåningen har de till exempel satt in ett luxuöst badkar i badrummet kompletterat med en badkarshylla i trä.

Utrymmet ovanför tvättmaskinen har de sett till att nyttja genom att sätta upp en praktisk marmorgrå bänkskiva – en perfekt avlastningsyta och samtidigt en plats för blickfång i form av en rottingvas, rottingkorgar och en skiss av en kvinna i träram.

- Så småningom tänker vi att vi kan sätta överskåp ovanför bänkskivan för mer förvaring och i framtiden vill vi även ha klinkers på golvet här.

I badrummet på ovanvåningen har de installerat en smart duschvägg av klarglas med svart ram. Den fyller en praktisk funktion och ger en stilfull touch till badrummet.

De beige handdukarna härinne går fint ihop med den söta, klotformade vasen på kanten av tvättfatet.

De mjuka och jordnära färgtonerna syns även på hemmets väggar. Förutom att en del av väggarna är målade i behagliga färger, har paret också använt sig av en vacker akustikpanel i trä på väggarna.

För att få en ljuddämpande effekt använde vi oss av Woodups akustikpaneler. Resultatet blev inte bara att det blev bättre akustik, det skapade även en ombonad känsla med ett skandinaviskt intryck.

I vardagsrummet harmoniserar panelen med ett matsalsbord i ljust trä. Runtom står svarta karmstolar som påminner om den ikoniska Y-stolen. Ovanför bordet hänger en elegant lampa bestående av en mässingsarm med klara glaskupoler som lampor. På bordet står ljushållare i milda orange toner.

Hemmet rymmer många detaljer som vittnar om att mamma Lovisa har ett öga för inredning.

- Intresset har nog alltid funnits hos mig, men det växte när vi flyttade in i vårt nybyggda parhus. Jag kommer ihåg att jag som liten tyckte det var viktigt med att det skulle vara fint på väggarna och jag fick välja färg själv som jag sedan målade med på väggarna. Måla har jag alltid gjort själv. Det har jag även gjort på alla väggar här hemma.

Varvat med de målade väggarna återkommer akustikpanelen på fler platser i huset – under en hylla prydd med vaser och en grönskande krukväxt i den lilla passagen mellan kök och vardagsrum, på en vägg i trapphuset samt i form av en sänggavel som sträcker sig upp till taket i Lovisas och Lukes sovrum.

Vilket utrymme är ni mest nöjda med i ert parhus?

- Det måste vara trapphuset med den häftiga effekten av trä och nedervåningen med dess öppna ytor. Men vi valde faktiskt att skapa mer öppen yta även i köket genom att sätta in en köksö. Den fungerar både som förvaringsplats och som perfekt plats för härligt umgänge medan vi lagar mat, då vi har barstolar i svart intill den.

Väggarna i köket är målade i en fin sandton, vilket lyfter intrycket av köket som har vita skåp och vitt kakel.

Kikar man in i köket via hallen får det en vacker inramning av en lång beige gardin, fäst i taket intill väggen som vetter mot köket.

Precis som akustikpanelerna hjälper gardinen till att dämpa ljudet. Men det är inte den enda fördelen med gardinen - den döljer fiffigt nog även elcentralen för huset.

Samma typ av gardin hänger i Lovisas och Lukes sovrum. Här kan gardinerna dessutom dras längs med såväl fönster som väggar. På så vis skapas en effektfull mörkläggning och ljuddämpande atmosfär, som förstärks av akustikpanelen av trä.

De många maffiga kuddarna i svartvita ränder och grå nyans på dubbelsängen med det mjuka, beige överkastet bidrar till att det blir en rofylld miljö.

På ovanvåningen finns ytterligare två sovrum. De tillhör de två döttrarna och här har det gjorts plats för massor av fantasifull lek och bus och det märks att det råder mycket tanke och kärlek bakom inredningsvalen.

De jordnära tonerna samsas fint med ljusa pastelliga färger och vitt eller grönt och orange på väl valda leksaker och inredningsdetaljer som mattor, tavlor och möbler. 

- Jag tycker att just barnrummen är så roliga att inreda, speciellt med tavlor och dekor från Mrs Mighetto, som är en stor favorit hos båda våra barn.

Förutom sovrummen på ovanvåningen finns även ett lagom stort allrum. Det rymmer en bekväm grå soffa, en ullig vit karmfåtölj och ett vitt, runt soffbord på en mjuk matta med stora vita rutor med svart kant.

- Vi har planer på att fixa en snygg och praktisk förvaringslösning längs med väggen här uppe, vilket behövs med två barn. Allrummet ska också vara ett rum där vi både kan slänga oss på soffan och titta på TV, och använda det till våra övernattande gäster. Lukes familj kommer då och då och hälsar på från England, så vi planerar för att ha en bäddsoffa här.

Var köper ni helst era möbler och er inredning?

- Vi handlar på nordicnest.se, IKEA och H&M Home, men även på Åhléns och jotex.se. Till barnens rum handlar vi gärna från Mrs Mighetto och många av våra tavlor kommer från The Poster Club och akustikpanelerna har vi hittat hos Woodupp.se. Men vi fyndar också en hel del på loppisar och second hand.

Var hämtar du inspiration till inredningen?

- Mycket av den inspirationen jag får kommer från sociala medier. Det är ju väldigt lätt att bli inspirerad av andra. Dock har den skandinaviska stilen med de mjuka tonerna och den minimalistiska stilen alltid funnits hos oss.

Vilka bloggar eller Instagram-konton inspirerar dig?

- Jag inspireras av många! Och jag vill absolut tipsa om Woodupp_se på Instagram samt Joanna.avento med sin känsla och balans i sin inredning och sitt färgval. Arijana ”Jana” Heinrici har ett fantastiskt Instagram-konto och jag gillar Therese Adelmans känsla för minimalism samt arkihem från Anela Tahirovic som har ett hem som faller mig mycket i smaken med sin perfekta känsla för detaljer. För att inte tala om Victoria Svenssons underbara DIY-konto!

- Dessutom följer jag ju BoKlok på Instagram, och jag uppskattar verkligen att se hur andra BoKlokare har gjort i sina hem med DIY-hacks och inredningstips.

Förutom allt ni har gjort inne – har ni gjort något på utsidan?

- Vi ville maxa dagens alla soltimmar och utöka våra chanser till mer utevistelse genom att bygga en härlig uteplats på framsidan. Det blev helt perfekt, för vi har sol på framsidan hela dagen och kan möta solnedgången på baksidan. På så vis har vi flera platser att välja på för att till exempel fika eller umgås med familj och vänner.

Alla tre uteplatserna skapar därmed rum för mer och gör att vardag och fritid förgylls för familjen.

Mellan BoKlok parhusen finns dessutom gott om öppna ytor för lek och aktiviteter och i närheten av BoKlok kvarteret finns en lekplats med chans till flera roliga stunder. Alltsammans gör det enkelt och lätt för både barn och vuxna att umgås.

Lovisa och Luke bor ju verkligen i ett drömkvarter och har skapat ett riktigt hemtrevligt BoKlok hem, eller hur! Bor du också i ett BoKlok hem? Dela gärna med dig av hur det ser ut hemma hos dig! Följ oss på Instagram: @boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas i våra sociala medier samt bland våra reportage på vår webbsida Hemma Bäst!