Varde ljusTips om hur du skapar trivsamma rum med rätt belysning

Ljuset inomhus ska aldrig underskattas, framföralllt inte under de mörkare årstiderna. Rätt belysning gör mycket för att skapa energi och trivsel inomhus. Med några enkla tips för hur du inreder med lampor kommer du långt för att ljussätta hemmet på rätt sätt.

Vi behöver mer belysning än vi tror - ett vardagsrum kan behöva så mycket som upp till tio ljuskällor beroende på rummets storlek. En riktlinje är att desto större rum, desto fler ljuspunkter för att göra det trivsamt. I ett normalstort rum rekommenderas vanligen cirka sju ljuspunkter.

Olika belysning - för olika syften

En annan bra tumregel är att tillföra ljus i tre lager - allmänljus, funktionsbelysning och stämningsbelysning.

Allmänljuset

Det här är grunden i ett rum och du bör välja en lampa som sprider ett jämnt ljus över en stor yta. Oftast är detta en taklampa och/eller takspottar.

Funktionsbelysning

När du behöver en ljuskälla där du utför något eller behöver extra bra ljus, till exempel där du arbetar eller läser en god bok, ska du ha funktionsbelysning. Det kan vara en skrivbordslampa eller spot light.

Stämningsbelysning

För en mer dekorativ ljuskälla som ger en diskret belysning och skapar mysigt ljus är stämningsbelysning det du ska ha. Förslagsvis en golvlampa i ett hörn av ett rum. Om den har en dimmer kan du använda den även när mer ljus behövs.

Sist men inte minst, tänk på att använda lågenergilampor eller LED-lampor för en hållbar belysning. De drar mindre energi än andra ljuskällor.

Hur ser det ut med belysning hemma i ditt BoKlok hem? Har du tips och bilder som du vill dela med dig av? Hör av dig via att följa oss på Instagram:@boklok eller Facebook BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok.