DIY och inredningshack- enkla inredningstips

Kliar det i fingrarna efter ett DIY-projekt eller inredningshack? Eller söker du idéer för det där hörnet eller väggen som du velat fixa länge? Eller vill du bara veta hur du ska dölja något på ett snyggt sätt hemma?

Våra kloka boende i BoKlok hem runtom i landet har såväl kreativa som finurliga inredningslösningar i sina hem. Följ med hem till dem för inspiration och tips!

Gör plats för platsbyggt!

Har du saker du vill ska få en speciell plats i hemmet eller en yta du vill maximera för förvaring? Då är platsbyggda bokhyllor perfekt. De ger ett samlat men också maffigt intryck och bygger du dem ända upp till taket, rymmer de extra mycket. Dessutom är det förvånansvärt enkelt att bygga.

Men vill eller kan du inte bygga in platsbyggda hyllor i väggen kan du istället göra som familjen Storm. De har använt sig av bokhyllan BILLY från IKEA och satt lister runtom bokhyllorna och dessutom fogat skarvar. Därefter har de målat allt i en enhetlig och behaglig färg. Se mer i BoKlok trean hos familjen Storm.

För att förhöja intrycket och få bokhyllorna att se ut ännu mer ut som om de vore platsbyggda, kan du komplettera med lister även längst upp mot taket. Varför inte då välja lister med en viss stil, som exempelvis stuckaturer? Det är precis vad Lina och Albin lyckats med i sitt vardagsrum och sovrum. In och kika hemma hos familjen i BoKlok radhuset. 

Ett annat alternativ visar Emma och Niclas upp i sitt BoKlok radhus. De har valt att sätta in bokhyllor längs med en hel vägg och sedan satt överskåp längst upp. Snyggt och smart eftersom de kan välja att möblera om enkelt en vacker dag. In och inspireras av den maxade förvaringen i radhuset i Höör.

Dämpa akustiken med stil!

Ibland vill man skapa en atmosfär med mjukare ljudvolymer. Då är akustikpaneler till stor hjälp. De dämpar akustiken på ett vackert och ombonat sätt att inreda med. Ta en titt hos Emma och Niclas i BoKlok radhuset i Hässleholm där trapp och köksö förgylls av akustikpaneler.

Fortsätt sedan inspireras av Lovisa och Luke i BoKlok parhuset i Gävle, där akustikpaneler finns på flera ställen – i vardagsrum, sovrum och trapphus.

Hotellkänsla i sovrummet

Känner du som vi, att den där lyxiga känslan som hotellrum ofta ger, vore underbart att ha på hemmaplan? Det är enkelt att återskapa. Börja med en tjusig sänggavel och matchande överkast och gardiner med lång längd. Addera en stilfull taklampa och mjuk matta i samma färgton så är du hemma – fast med hotell-feeling.

Se bara hur Malin har gjort i tre olika sovrum – varav det minsta rummet faktiskt är stort nog för en dubbelsäng – i sin BoKlok fyrarumslägenhet.

Just långa gardiner är ett lätt sätt att skapa en lyxig touch med. Varför inte låta gardiner löpa längs med flera fönster och rentav väggar? Det är både stiligt som klokt, då gardiner håller värmen inne under de kallare årstiderna och ute under de varmare årstiderna. Inspireras mer av BoKlok parhuset i Gävle.

Besöker du familjen Tobosques BoKlok radhus hittar du ännu fler detaljer som förhöjer intrycket av ett hotellrum. Stilfulla tavlor, massor av mjuka kuddar och prydnadskuddar samt en sängkappa på dubbelsängen gör att atmosfären blir än mer lyxig. 

Dölj det du inte vill visa!

Långa gardiner är inte bara praktiska för att skymma ljuset ute och hålla värmen inne när det är kallt och ute om sommaren. De kan även trolla bort sådant du inte vill ska synas.

I BoKlok parhuset hos Lovisa och Luke används just långa gardiner inte bara i sovrummet, utan även i hallen och döljer på så vis elcentralen som sitter här på väggen. Fint och fiffigt! Extra plus är att de ger en ljuddämpande effekt i ett utrymme där mycket stoj och stök ofta sker när alla ska ge sig iväg eller komma hem.

När vi ändå pratar hall - förrådet i BoKlok bostädernas hall är värda en extra titt för att dölja saker. Så resonerade i alla fall Ellen, i sin trerumslägenhet från BoKlok. Hon nyttjar förrådsväggarna ända upp till taket med hjälp av ett system av backar och däri låter hon skrivaren ha sin plats istället för att den står framme i ett rum. Funktionellt och praktiskt!

Ett annat tips för att dölja är att välja att kamouflera. För vissa saker måste helt enkelt döljas på plats, som till exempel element. Då är räddningen elementskydd. Den händige kan säkert snickra ihop vackra elementskydd med lite brädor, lister och färg, men annars gör man som Lina och hittar rätt typ av elementskydd till elementen i BoKlok radhuset i ett byggvaruhus. Besök Lina och Albins radhus så får du veta mer.

Inredningshack för ordning i vardagen

Digitala veckomenyer, kalendrar och påminnelsenotiser i all ära, men för somliga av oss är det något visst med det analoga ändå. Då är enkla inredningsknep en bra källa till ordning och reda i vardagen.

Använd dig till exempel mer av hemmets olika ytor! Varför inte sätta upp en självhäftande griffeltavla eller måla med griffelfärg på en dörr – väl synlig för alla – och skriv veckans matsedel och/eller alla aktiviteter där?

Förslagsvis är en dörr i hallen ett bra ställe eller som hemma hos Peter och Erika i deras radhus med bistrokök - dörren till förrådsutrymmet under trappan. Den har fått en omgång griffelfärg och pryds med familjens favoritrecept.

Förrådet under trappan i BoKloks radhus är förresten något just denna familj med många andra kloka boende verkligen nyttjar till max. Rader med enkla hyllor därinne innebär ett rymligt skafferi på lagom räckhåll från köket.

Kikar vi in hemma hos familjen Tobosque, har de dessutom valt att byta ut förrådsdörren mot en spegeldörr, vilket skapar en charmig och lantlig stil.

Mer förvaring och yta med en köksö

Köket sägs ofta vara hemmets hjärta. Här samlas alla oavsett om det är vardag eller fest. Så varför inte förgylla köket lite extra och bygga en köksö? Det skapar inte bara en tjusig sittplats och samlingspunkt, utan också möjligheter till mer arbetsyta och förvaring.

En köksö kan du bygga antingen själv efter egen ritning eller så sätter du ihop den av köksstommar, skåp, lådor och en snygg bänkskiva. Allt hör samman med hur stor du vill den ska vara.

Vi har samlat en del tips kring hur du kan göra i reportaget Köksön – vår tids lägereld från flera BoKlok hem runtom i landet. Ta en titt och låt planeringen börja!

Har du fler tips på DIY eller inredningshack hemma i ditt BoKlok hem? Dela gärna med dig! Följ oss på Instagram: @boklok eller Facebook: BoKlok Sverige och tagga dina inlägg med #myboklok för en chans att synas i våra sociala medier samt bland våra reportage på vår webbsida Hemma Bäst!