Köksön - vår tids lägereld

Köksön - vår tids lägereld

Vi människor har alltid haft ett behov av att samlas kring något gemensamt. Det kan vara en populär tv-serie som diskuteras i fikarummet, eller den senaste flugan inom träning som vi byter erfarenheter kring. Det kan också vara en köksö - hemmets kanske mest populära samlingspunkt för så väl läxläsande barn som sociala gäster! Vi kikar närmare på två köksöar som de boende själv byggt i två olika kloka kök. 


BERÄTTA OM KÖKSÖN I DITT HEM!

"Vi flyttade in i vår stora 3 rok på 81 kvadratmeter 2017, och det första vi gjorde var att platsbygga köksön - den är den centrala punkten i vår lägenhet. Svärfar hjälpte oss med ritningarna, och lite förenklat kan man säga att själva stommen som ön vilar på byggdes av plankor, eftersom vi inte ville skruva fast ön i golvet.

Måttet på arbetsytan är 167 x 124 cm, och undertill ryms två överskåp FAKTUM med dubbeldörrar och ett med enkeldörr på "vardagsrumssidan" - här förvaras lakan och handdukar.  På kökssidan ryms tre bänkskåp, också FAKTUM, med tre utdragbara lådor vardera. Här förvaras diverse köksattiraljer och skafferivaror.

Ön används mest som arbetsyta och umgängesplats. Den är perfekt när vi har gäster som gärna vill hjälpa till, eller när vi bakar med dottern. Äter gör vi vid matbordet i vardagsrumsdelen."

Johanna, BoKlok Hasseln i Falun


BERÄTTA OM KÖKSÖN I DITT HEM!

"Vi bor 2 vuxna och 2 tonårskillar i vårt radhus på 108 kvadratmeter, och ofta har killarna sina flickvänner över också. Vi valde därför att göra en rejält stor köksö istället för att ha matbord i vårt kök. Vid ön äter vi våra vardagsmiddagar. Matbord för helgen och middagsbjudningar har vi i vårt vinterbonade uterum som ligger i anslutning till vardagsrummet.

Köksön är byggd av 2 st 80 cm köksskåpsstommar med lådor från IKEA samt en liten vinkyl. Toppskivan är av laminat (också från IKEA) och har måtten 100 x 240 cm. Ön huserar 5-6 personer utan problem på ena kort- och långsidan. Bak- och sidostyckena är byggda av mdf-skivor som vi lämnat in för lackning i samma grå färg som våra köksluckor är målade i."

Ulrika, BoKlok Panorama i Sundsvall


Du kanske vill kika vidare på de här artiklarna?

 

VAR VILL DU BO?

Här kan du hitta de områden vi bygger, eller planerar bygga, just nu. Hoppas något passar! 

HITTA BOSTAD