Almedalen 30 juni - 7 juli 2019

När så många beslutsfattare samlas på en och samma plats, ser vi självklart till att vara där. Vi vill ju påverka bostadspolitiken!

Under Almedalsveckan i Visby är vi på plats för att prata om morgondagens bostadspolitik med alla som är intresserade och som tycker som vi – att fler människor borde ha möjlighet att bo bra. 

Vi kommer att finnas i hamnen som vanligt, men också hos en av våra ägare, Skanska. I hamnen kommer vi att ha en mötesplats och plats för diskussion för alla som vill prata mer med oss eller se vad vi hittar på. I trädgården hos Skanska, på Rostockergränd 4, kommer vi att arrangera panelsamtal och seminarier under veckan. 

Håll utkik nedan, vi uppdaterar programmet löpande!

Vi ses i Visby och på Almedalsveckan! 

MÅNDAG 1 JULI

Bostadsbrist och bostadsöverskott på samma gång - hur gick det till?

Kl. 10.00 – 10.45
Skanskas trädgård, Rostockergränd 4

Bostadsbrist och samtidigt bostadsöverskott. Så ser situationen ut på den svenska bostadsmarknaden just nu. Orsaken är felmatchningen mellan behov och utbud. Det har tagit alldeles för lång tid att inse och förstå konsekvenserna av bostadsklyftan. Under många år var det ett starkt fokus på volym i nyproduktionen. Mindre fokus lades på att människor verkligen ska ha råd att bo i det som byggs. Nu har verkligheten kommit i fatt.

Hur har bostadsklyftan uppkommit och vad kan vi göra åt den – på kort och lång sikt? Hur kan vi få ett bättre samarbete mellan kommunerna och de som bygger för att få fram fler bostäder som fler har råd att bo i? Vilka hinder – formella och informella – finns som vi kan riva?

Hur ser en trygg stad ut där det också är möjligt för unga att köpa bostad?

Kl. 12.00 – 12.45
Skanskas trädgård, Rostockergränd 4

När unga väljer bostadsområde att flytta till är trygghet en av de viktigaste faktorerna. Men vad är det egentligen som skapar ökad trygghet i bostadsområden, enligt de unga själva?  Hur kan vi säkerställa att unga faktiskt har möjlighet att flytta in i de bostadsområden de anser vara trygga? Och ger trygghet automatiskt trivsel? Vi bjuder in till ett annorlunda rundabordssamtal inför publik, där unga vuxna själva diskuterar och kommer på lösningar till hur framtidens bostadsområden ska byggas för att unga ska känna sig trygga, samtidigt som det är till ett pris som passar deras plånböcker.

Samtalet utgår ifrån en opinionsundersökning, framtagen av Skanska 2018, där väljare i åldrarna 18–29 år tillfrågats om hållbarhet och hur de helst vill bo. Samtalet arrangeras tillsammans med Skanska.

ONSDAG 3 JULI

Agenda 2030, de globala målen och boende – för vanligt folk

Kl. 10.00 – 11.00
Handelns hus, Donnersgatan 1

Klimatet är på allas läppar, och det står helt klart att vi som samhälle måste tänka om. Men vilka möjligheter, och utmaningar, finns? Hur man kan arbeta med Agenda 2030 och FN:s globala mål så att människor med vanliga plånböcker ska ha råd att bo, leva och trivas?

Samtalet arrangeras tillsammans med IKEA Sverige.

Kontakta oss gärna!

Har du frågor om BoKlok eller våra seminarier? Eller vill du bara veta mer om hur vi tänker kring Almedalsveckan? Tveka inte att höra av dig! Vi gillar ring i mobilen och pling i mejlkorgen.

Magdalena Stadler
Projektledare för BoKlok i Almedalen
Tel 010-449 27 49
magdalena.stadler@boklok.se